Zonder poep in de broek dwingt KZ beslissingsduel af tegen Hurley

Klein Zwitserland heeft in de playoff-serie tegen Hurley om promotie naar de Hoofdklasse een beslissingsduel afgedwongen. In het Amsterdamse Bos wonnen de Hagenaars met 1-2. Alle goals vielen in de eerste helft. Morgen (zondag) is de derde wedstrijd, opnieuw in Amsterdam.

De bezoekers hadden deze week van strijdplan gewisseld. Waar een week eerder de Steenbokken Hurley trachtten te bestrijden op de eigen helft met gedisciplineerd positiespel, werd zaterdag hoge press gespeeld. Het plannetje van coach Carlos Alberto Castaño werkte, want met name in de eerste helft had de thuisploeg grote moeite de bal richting het KZ-gebied te krijgen. Bovendien verdiende KZ al in de vierde minuut een strafbal, toen een strafcornerinzet op de lijn door Hurley onrechtmatig werd gestopt. Martijn van Grimbergen schoot meteen raak.

De doelpuntenmaker zag dat zijn ploeg met meer lef speelde in vergelijking met een week geleden. Toen leek KZ soms angstig en wilde de bal liever niet in bezit hebben. ‘We kunnen zo veel beter dan we toen hebben laten zien. Vandaag zetten we veel hogere druk, waardoor we Hurley al vroeg konden vastzetten. Daar hadden ze zichtbaar moeite mee, vooral in de eerste helft. Ook hebben we meer doorgewisseld zodat we op het laatst meer overhadden. Je wil natuurlijk niet weer in de slotfase nog een goal tegen krijgen.’

Lauren Goedegebuure in actie namens KZ (c) Willem Vernes Fotografie

De achterste linie van KZ werd ook zaterdag even verrast. Uit een ogenschijnlijk weinig gevaarlijke spelsituatie – een lange corner – dook spits Philip Thiadens opeens op bij de bal. Hij schoot in de zevende minuut al met een geplaatste push in de hoek de gelijkmaker binnen. De mogelijkheden die Hurley verder kreeg waren beperkt. Kenny Bain kon een paar keer aanleggen met zijn backhand, maar stond steeds in een moeilijke hoek. En de ene corner die Hurley verdiende, werd er prima uitgelopen.

Wij spelen op zijn Argentijns Martijn van Grimbergen

Achterin staat het dit seizoen als een huis bij KZ. Zaterdag werd efficiënte aanvalskracht aan die solide defensie toegevoegd. Van Grimbergen: ‘Onze coach is een Argentijn. Wij spelen een beetje het spelletje dat ze daar spelen. Verdedigen is eigenlijk belangrijker dan aanvallen. Vorige week sloegen we de onderschepte ballen steeds naar voren. Vandaag hebben we geprobeerd door te hockeyen. Dat lukte en we konden zo strafcorners halen, wat vorige week ook niet lukte.’ Het is dit jaar al vaker een gevaarlijk en vooral belangrijk wapen van KZ gebleken met cornerschutters Enzo Torossi en Pieter-Dirck Swart. Veel veldkansen kregen de Hagenaars niet, maar vier corners waren voldoende om Hurley over de knie te krijgen. De eerste werd gepromoveerd tot strafbal die Van Grimbergen verzilverde, nummer twee en drie zorgden voor flink wat gevaar en Swart scoorde uit de vierde de winnende treffer.

Het tactische wedstrijdplan voor het beslissende duel op zondag lijkt na een succesvolle zaterdag dus al klaar te liggen voor KZ. Van Grimbergen, die een paar kleine tactische aanpassingen niet uitsluit, benadrukt vooral dat zijn ploeg opnieuw met durf en vertrouwen moet spelen. Met dezelfde bravoure als zaterdag. ‘Wij wilden volle bak spelen, al zouden we dan 3-0 verliezen. Je kan vandaag wel weer met poep in je broek gaan spelen en misschien verlies je dan weer net met 2-1 net als vorige week. Maar het maakt niet uit. Als je verliest is het klaar.’

Hurley – Klein Zwitserland 1-2 (1-2)
‘4 Martijn van Grimbergen 0-1 (sb)
‘7 Philip Thiadens 1-1
’29 Pieter-Dirck Swart 1-2 (sc)

Gijs Buissant (Hurley) baalt na de nederlaag tegen KZ (c) Willem Vernes Fotografie