Win een gratis warming-up thema-avond voor je club

Dit voorjaar worden er weer op verschillende clubs thema-avonden over de warming-up georganiseerd. De avonden, een initiatief van de KNHB samen met Interpolis, hebben een interactief programma, waarmee je weer helemaal bij bent op het gebied van warming-up. Rik Geus is sportfysiotherapeut en heeft verschillende van deze thema-avonden verzorgd. Waarom moeten we volgens hem naar zo’n avond komen? En: win een volledig verzorgde warming-up thema-avond voor jouw club!

‘Een superleuke avond!’, ‘Ik ben weer helemaal bewust van alle do’s en don’ts van een goede training’ en ‘Mooie combinatie tussen theorie en praktijk’.  Zomaar een greep uit de reacties van deelnemers van de warming-up clubthema-avonden die in het najaar zijn gegeven. De clubthema-avond heeft een interactieve presentatie, die trainers en coaches meeneemt in het belang, de theorie én de uitvoering van een goede warming-up. Aanwezigen doen kennis en ervaring op om een goede warming-up te kunnen geven en inspiratie om hun warming-ups beter en interessanter te maken.

Rik-Geus-Salvedo-Health-Clinic-825x510 Interpolis

Boost voor training

Maar het is meer dan dat. Rik Geus (foto): ‘Naast de warming-up bespreek ik ook veel algemene trainingsleer en inspanningsfysiologie. De avond is daarmee een laagdrempelige opfriscursus, die een boost geeft aan het algehele niveau van je training’. Hij krijgt veel positieve reacties en is erg te spreken over het initiatief: ‘Ik vind het erg mooi om te zien hoe de aanwezige trainers reageren op mijn input en er direct mee aan de slag gaan op het veld. Ik krijg na afloop ook vaak extra vragen.’

Een leven lang hockeyen, dat is het doel. Geus: ‘En daar moeten blessures natuurlijk niet bij in de weg zitten. Bedenk dat er 4,5 miljoen sportblessures per jaar zijn, waarvan 40 procent medisch moet worden behandeld! Veel van die blessures kunnen worden voorkomen door een goede – en consequent uitgevoerde – warming-up.

Daarom behandel ik tijdens de avond niet alleen de achtergrond en praktijk, maar loop ik ook door de speciaal ontwikkelde warming-up app heen. Daar staan veel leuke oefeningen voor de belangrijke basiswarming-up. Niet alleen oefeningen ten behoeve van motoriek, maar ook sportspecifieke oefeningen, die ervoor zorgen dat de warming-up echt doeltreffend werkt.’

Kracht en stabiliteit

Een goede warming-up bestaat niet alleen uit oefeningen om de spieren warm te maken, zoals veel mensen denken. ‘Dat zijn zeker belangrijke oefeningen, maar vooral gericht op de korte termijn. Direct daarna begin je aan de wedstrijd of training’, legt Geus uit. ‘Maar een essentieel onderdeel is ook de set oefeningen om kracht en stabiliteit te bevorderen. Met het sterker en stabieler maken van je lichaam ben je op termijn ook minder vatbaar voor het oplopen van blessures. Door deze oefeningen bij de reguliere warming-up onder te brengen, worden ze routine en is de kans op een langetermijneffect groter.

De behandelde stof geeft veel inspiratie voor gevarieerde oefeningen. Geus benadrukt dat de thema-avond en de app geschikt is voor trainers van alle soorten teams; van topteams tot breedte.

Het veld op

Het leukste deel van de avond vindt Geus ‘op het veld’, waarbij hij onder meer de deelnemers het verschil laat ervaren tussen een goed en een slecht uitgevoerde oefening. ‘Het is ontzettend belangrijk oefeningen goed uit te voeren; alleen zo kun je voorkomen dat een ‘goed bedoelde’ oefening vervelende consequenties heeft op de lange termijn.’

Thema-avond op jouw club?

Al met al vormt de warming-up thema-avond een uitgelezen kans voor clubs om hun kader op te frissen en te enthousiasmeren. Interpolis, partner van de KNHB op het gebied van veiligheid en mede-ontwikkelaar van de app, biedt daarom 5 clubs te kans de avond kosteloos te ontvangen. Wil jouw vereniging hier kans op maken? Schrijf een korte motivatie waarom jouw club een gratis clubthema-avond verdient. Geef naast de motivatie ook aan hoeveel trainers, coaches, ouders of andere geïnteresseerden je denkt te bereiken. Mail de motivatie vóór 21 maart 2016 naar medisch@knhb.nl.

Rik Geus is eigenaar van Bureau SportZorg (specialist in blessurepreventie) en als master sportfysiotherapeut werkzaam bij Salvedo Health Clinic in Amstelveen. 


Wat vind jij? Praat mee...