Argentijnse ontlading en bizarre goal: kampioenschap OR lonkt

Een oerkreet. De vuist gebald. Met nog net geen vreugdedansje vierde coach Rob Haantjes gisteren het eerste doelpunt van zijn Oranje-Rood tegen Groningen. Met de verdubbeling van de score, drie minuten later, was de ontlading compleet. Dankzij een 2-1 winst op Groningen is Oranje-Rood weer een stap dichterbij het kampioenschap van de Promotieklasse Dames. ‘Dit was een zware bevalling.’

Terwijl de speelsters van Groningen na het laatste fluitsignaal teleurgesteld hun handen in het gezicht sloegen, vielen die van Oranje-Rood elkaar met een grote lach in de armen. Ook Haantjes liep vrolijk het veld af. De blijdschap is begrijpelijk. Makkelijk ging het niet tegen voormalig koploper Groningen, maar weer was Oranje-Rood de sterkste. Daarmee blijven de Eindhovenaren ongeslagen in 2023. Vier punten voorsprong op de nieuwe runner-up Push is bovendien niet weinig met nog vier duels te gaan.

Haantjes: ‘Ik vond Groningen heel goed voor de dag komen. In de eerste helft toonden ze meer energie in de duels dan wij. Alsof ze meer wilden. In de rust hebben we elkaar goed aangekeken. Ik heb drie heel goede aanvoerders die de juiste dingen benoemen op het goede moment. Lisa Scheerlinck is onze energiecaptain. Floor Hoogers zorgt voor de organisatie en structuur en Vivienne Peters is van de verbinding. Alle drie hadden we ze vandaag hard nodig. Tussen de kwarten door, op de bank en in de rust zeggen zij het juiste waardoor de energie terug in de ploeg komt.’

Er viel tegen Groningen weer voldoende te juichen voor Oranje-Rood. Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

De woorden van de aanvoerders hadden effect in de tweede helft. Haantjes: ‘We zijn fit genoeg om meer te willen. Dan moeten we dat ook uitstralen. En dat deden we na rust. We voelden dat de energie goed zat en dat we het momentum hadden. Maar het momentum kan ook verdwijnen als je geen doelpunt maakt. Daarom zat er bij mij zoveel ontlading bij onze eerste goal (van Guusje Moes, red.). Ik ben dan net een Argentijn.’

Gekke goal

Nog geen drie minuten later was het opnieuw raak. Een voorzet van rechts leek voor de goal langs te suizen. Groningen-keepster Jolijn Essink tilde haar voet op, waarna de bal eerst op de ene en toen op de andere paal belandde. Scheerlinck was er als de kippen bij om de bal over de doellijn te schuiven. Haantjes: ‘Week in, week uit haalt Scheer zo’n hoog niveau. Vrijdag stoeide ze een beetje met haar knie, maar daar was in de wedstrijd niets van te zien. Dat ze op zo’n gek moment scoorde, was heel gaaf en haar enorm gegund.’

Scheerlinck zelf kon er vooral om lachen achteraf. ‘Dit was mijn eerste doelpunt van het seizoen. Ik was op volle snelheid en kon niet meer stoppen toen die bal voorlangs leek te gaan. Toen die pardoes tegen de palen ketste, schoof ik ‘m er maar in.’

De 0-0 ruststand had de razendsnelle aanvoerder geen zorgen gebaard. ‘Ik heb geen moment gedacht dat we het niet zouden redden. De kracht van het team is dat we fit en snel zijn. Als er ruimtes vallen, zijn wij sneller dan onze tegenstander. Misschien kwam het door de spanning dat we in de eerste helft minder energie leverden. Ga rennen. Ga druk zetten. Werk voor elkaar en houd je mond tegen de scheidsrechter, zeiden we tegen elkaar in de rust. Het derde en vierde kwart waren een stap hoger qua niveau. En we weten hoe we een wedstrijd rustig moeten uitspelen. Daarom had ik ook na de 2-1 van Groningen alle vertrouwen in een goede afloop.’

Aanvoerder Lisa Scheerlinck is een van de sterkhouders van Oranje-Rood. Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Nog geen gestuiter in de kleedkamer

Ondanks de prettige vier punten voorsprong op nummer twee Push rekende Haantjes zich nog niet rijk. ‘We hebben veel vertrouwen in elkaar en een goede afloop, maar weten ook dat je in deze klasse ontzettend moet uitkijken. Iedere tegenstander kan het je heel moeilijk maken. We kunnen ons geen offday, zelfs geen negentig procent, permitteren. Ook tegen Groningen was het een zware bevalling. Daarom stonden we na afloop niet te stuiteren in de kleedkamer. We weten waar we het voor doen en hockeyen dolgraag op het hoogste niveau. We hebben nog vier wedstrijden om te laten zien dat we daar thuishoren.’

Aanvoerder Scheerlinck: ‘We leven als topsporters. We trainen superhard en iedereen gaat voor zichzelf twee keer per week naar de gym. Als je wilt promoveren, dan moet je daar ook naar leven. Iedere wedstrijd benaderen we als een finale. We willen alles winnen. En als we de komende wedstrijden het niveau van de tweede helft tegen Groningen op de mat leggen, dan hebben wij aan het einde van het seizoen de schaal in onze handen.’

Oranje-Rood – Groningen 2-1 (0-0)
54. Guusje Moes 1-0
57. Lisa Scheerlinck 2-0
65. Liz Klompmaker (sc) 2-1