Carmen Victoria scoorde drie shoot-outs op rij tegen Maddie Hinch

Een shoot-out moeten nemen tegen de beste shoot-outkeepster ter wereld, Maddie Hinch. Er zijn internationals die daar jaren later nog steeds nachtmerries van hebben. Carmen Victoria van Oranje-Rood scoorde vorig seizoen in de play-outs wél tegen de drievoudig Wereldkeepster van het Jaar. Niet één, niet twee, maar drie shoot-outs. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Donderdag 19 mei 2022, rond de klok van tien uur ’s avonds. Op het veld van promotieklasser Tilburg klinkt de toeter. Hoofdklasser Oranje-Rood heeft zich in de eerste play-outconfrontatie met Tilburg in de nesten gewerkt. Na vier kwarten staat het nog steeds 0-0. Shoot-outs moeten de beslissing brengen.

Het binnenslepen van die wedstrijd wordt zodoende op papier voor Oranje-Rood pittig. Alleen al vanwege de keepster die bij Tilburg onder de lat staat. De Britse international Maddie Hinch is de vrouw die acht (!) olympische shoot-outs op rij haar doel schoon hield. Vier in de olympische finale tegen Nederland, in 2016. En vier in de olympische kwartfinale tegen Spanje, in 2021. Het zet Oranje-Rood psychologisch gezien voor het begin van de serie al op achterstand.

Verdriet bij Oranje-Rood nadat de degradatie naar de Promotieklasse een feit is. Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Victoria legde de bal klaar voor haar backhand en haalde uit

Aanvaller Carmen Victoria van Oranje-Rood meldt zich bij coach Rob Haantjes. Ze zegt dat ze lekker in de wedstrijd zit. ‘Vooraf zijn er meiden aangewezen die mogelijk een shoot-out konden gaan nemen. Ik hoorde daar bij’, zegt Victoria. ‘Ik voelde me goed. Dus ik dacht: waarom niet? Ik neem ‘m gewoon.’

Victoria is namens Oranje-Rood de derde speelster die op de 23-meterlijn klaar staat voor haar shoot-out. Hinch heeft haar klasse dan al gedemonstreerd. Ze heeft de poging van Sian Keil gestopt. Victoria leunt op haar stick, het fluitje van de scheidsrechter klinkt en de klok van acht seconden begint af te tellen naar nul. Victoria loopt de cirkel in, veinst alsof ze naar buiten dribbelt, maar trekt naar binnen. Ze legt de bal klaar voor haar backhand en schiet. Doelpunt.

(de video hieronder start direct bij Victoria’s eerste shoot-out) 

Doe je de tweede keer iets anders nadat je eerste shoot-out hebt gescoord?

Eén shoot-out verzilveren tegen Hinch is nog geen prestatie voor in de boeken. Nog diezelfde avond lukt teamgenoot Fiona Morgenstern dat ook. Wel gaat de winst naar Tilburg. Maar als twee dagen later ook de tweede play-outconfrontatie met de promotieklasser eindigt in een gelijkspel, krijgen de Eindhovenaren direct een herkansing.

Elke tweede keer is doorgaans makkelijker dan de eerste keer, behalve bij het nemen van shoot-outs. Shoot-outs zijn een psychologisch spel. Een mindfuck. Wat doe je als je, zoals Victoria, de keeper de eerste keer met een lichaamsschijnbeweging op het verkeerde been hebt gezet? En zeker als die keeper ook nog eens Maddie Hinch heet. Kies je dan, met alle risico’s van dien, voor hetzelfde recept? Of bedenk je een nieuw plan, om de keeper te verrassen? En doe je dat ook als je daarmee afwijkt van je specialiteit, waarin je het meeste vertrouwen hebt?

Victoria: ‘Ik was voor die tweede shoot-out nerveuzer dan voor die eerste. Bij mijn eerste shoot-out had ik niets te verliezen. Maar bij die tweede moest ik het nóg maar een keer zien te flikken.’

(de video hieronder start direct bij Victoria’s tweede shoot-out) 

Ik heb beelden van Maddie bestudeerd. Het enige wat ik mezelf had voorgenomen, was om zoveel mogelijk uit haar buurt te blijven. Anders ben je gezien. Carmen Victoria

 

De technisch handige aanvaller van Oranje-Rood is wederom als derde aan de beurt. Een plan heeft ze niet. Net als de vorige keer. Ze vertrouwt op haar intuïtie. ‘Ik heb beelden van Maddie bestudeerd. Het enige wat ik mezelf had voorgenomen, was om zoveel mogelijk uit haar buurt te blijven. Anders ben je gezien.’

Dan klinkt het fluitje. Ze dribbelt op Hinch af. Ze haalt de bal heen en weer en slaat met haar backhand op doel. Raak. Twee uit twee.

Doordat de shoot-outs nu wél worden gewonnen, sleept Oranje-Rood een derde wedstrijd uit het vuur. Die wordt een dag later gespeeld bij Tilburg. Wéér moeten shoot-outs de beslissing brengen. Wéér is Victoria als derde aan de beurt. En wéér – net als de eerste keer – dribbelt ze naar buiten, trekt ze naar binnen en scoort ze met haar backhand. Tegen de beste shoot-outkeepster ter wereld.

Carmen Victoria.

Waar een oud-international als Willemijn Bos zich eerst op het EK van 2015 en vervolgens op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 stuk bijt op Hinch, slaagt Victoria erin om al haar drie shoot-outs te verzilveren. Een prestatie die waarschijnlijk geen hockeyster ter wereld haar kan nazeggen. Zelfs olympisch kampioenen niet. Ze voorkomt er echter niet mee dat Oranje-Rood uit de Hoofdklasse degradeert. Ook de derde shoot-outserie wordt namelijk verloren. Maar nu er bijna een jaar verstreken is, durft Victoria wel toe te geven dat ze stiekem best trots op haar prestatie is.

‘Ik denk dat er weinig speelsters zijn die drie shoot-outs tegen Maddie Hinch hebben gescoord. Dus daar ben ik zeker trots op. Mentaal gezien was het één van de moeilijkste dingen die ik ooit in het hockey heb gedaan. Maar dat neemt niet weg dat ik er een naar gevoel aan heb overgehouden. We zijn tenslotte wel gedegradeerd.’

(de video hieronder start direct bij Victoria’s derde shoot-out) 

Ook Victoria blijkt te kunnen missen

Dat Victoria ook maar een mens van vlees en bloed is, bewijst ze een paar maanden later. Oranje-Rood speelt in het bekertoernooi tegen Den Bosch met 3-3 gelijk. Met haar status als shoot-outkiller is zij natuurlijk de eerste die namens de Eindhovenaren een shoot-out neemt. Ze mist.

‘Juist omdat ik tegen Maddie drie keer had gescoord, werd ik naar voren geschoven. Door mijn teamgenoten werd ik gezien als iemand die niet kon missen. Eerlijk gezegd zag ik mezelf misschien ook wel zo. Ik ging er veel te gemakzuchtig in. Dacht dat ik dat klusje wel even zou klaren. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Als je bij het nemen van een shoot-out niet honderd procent gefocust bent, dan mis je. Zo simpel is het. Wat dat betreft is het een wijze les geweest. Ik zou nooit meer een shoot-out nemen op de manier zoals ik tegen Den Bosch deed. Zo gefocust als ik tegen Maddie was, zo gefocust moet je zijn.’

Lees meer over shoot-outs


Wat vind jij? Praat mee...