HBS trekt eerste play-downspot over de streep na shoot-outs

Voor de dames van HBS en Alliance is het nacompetitie-weekend begonnen. De eerste derby in de best-of-three, met een promotieklasseticket volgend seizoen als inzet, was na een gelijkopgaande wedstrijd een prooi voor HBS. Daar moesten wel shoot-outs aan te pas komen.

De overgangsklasser uit Heemstede begon goed aan haar thuispot. Deborah Wolleswinkel zette haar ploeg uit een strafcorner op een 1-0 voorsprong in het eerste kwart. Voor HBS een teken om in het tweede kwart extra gas te geven, met resultaat. Uit een strafcornervariant maakte routinier Lisa Bok gelijk.

HBS-speelster Fleur Snijders achtervolgt Valerie Blank die er namens Alliance vandoor gaat. Foto: Kees Kuijt/Orange Pictures

In de tweede helft bleken de streekgenoten opnieuw aan elkaar gewaagd. Vier minuten voor tijd was het HBS dat op voorsprong kwam, opnieuw uit een strafcorner. Alliance liet het hier voor eigen publiek niet bij zitten, haalde in de laatste minuut een corner en wist hieruit de stand weer gelijk te trekken. De 2-2 eindstand betekende dus dat de ploegen zich voor een shoot-outserie mochten opmaken.

In deze serie hielden de Bloemendalers het hoofd het koelst. Waar HBS drie keer raak schoot, lukte dat Alliance maar één keer. Daarmee gaat de promotieklasser aan de leiding in de play-downs en kan het zaterdag in eigen huis handhaving veilig stellen.

Veerkracht

Winnend coach Jeroen Tuininga: ‘De sfeer in Heemstede was fantastisch. Beide zijden stonden vol publiek. Over ons spel ben ik erg tevreden. Verdedigend stonden we goed en in het grootste deel van de wedstrijd vond ik ons de bovenliggende partij. Ondanks de eerste goal tegen bleven we geconcentreerd spelen. We creëerden niet veel kansen, maar gaven ook nauwelijks iets weg. Alliance toonde wat mij betreft aan niet voor niets bovenin de Overgangsklasse te zijn geëindigd. Ze schakelen snel en maken goed gebruik van het hele veld.’

Na de 1-2, vier minuten voor tijd, zat HBS in feite op rozen. Tuininga: ‘Alliance haalde de keeper eruit, maar daar bleven we rustig onder. Eigenlijk was er niets aan de hand, tot de scheidsrechter in ons 23-metergebied een strafverzwaring gaf. Die uitspeelcorner werd door Alliance mooi benut. Een deceptie natuurlijk en des te knapper dat we de shoot-outs naar onze hand hebben weten te zetten. Het laat zien dat we mentaal stappen gezet hebben dit seizoen: er is altijd een stip aan de horizon.’

Susanne van der Bijl springt een gat in de lucht na het benutten van de uitspeelcorner voor Alliance. Foto: Kees Kuijt/Orange Pictures

Alliance-coach Kasper Vrolijk: ‘Ik vond ons vrij gelijkwaardig vandaag aan HBS. Wij startten de wedstrijd agressief; beter dan HBS. In het tweede kwart draaide dat. De 1-1 ruststand was wat mij betreft dan ook terecht als je kijkt naar verhoudingen op het veld. Na rust was de wedstrijd ook in balans, met voor beide teams geen grote kansen. Toen we uiteindelijk toch 1-2 achter kwamen, moesten we iets forceren. Heel knap en een teken van weerbaarheid dat we daaruit een goal wisten te maken.’

Dat de thuisploeg haar veerkracht niet wist door te trekken in de shoot-outserie deert Vrolijk niet. ‘In zo’n serie kan het altijd beide kanten opvallen. We hebben verloren, maar zijn vooral trots op wat we voor zoveel publiek hebben laten zien. Nu is het zaak iedereen fris te krijgen voor zaterdag. Ik denk dat we dan zelfs nog beter kunnen.’

Alliance – HBS* 2-2
8. Deborah Wolleswinkel 1-0 (sc)
28. Lisa Bok 1-1 (sc)
66. Nicky Schreurs 1-2 (sc)
70. Susanne van der Bijl 2-2 (sc)