Tussenrapport PK (D): Rotterdam schittert, Tilburg nog zoekende

De heenronde van de Promotieklasse is afgewerkt. Het cliché over deze competitie is opnieuw bewaarheid geworden: geen enkele ploeg is vooraf zeker van de winst. Wat is niettemin de tussenbalans na 11 van de 22 duels? Een overzicht van toppers, twijfelgevallen en tegenvallers. Vandaag: de dames.

Toppers

Rotterdam

Het gelijkspel tegen Groningen (3-3) in het allereerste duel van dit seizoen betekende voor Rotterdam tot dusverre het enige puntverlies. De ploeg van Brian Vervoort trapte na deze ietwat stroeve start het gaspedaal wat dieper in om vervolgens de zeges aaneen te rijgen. Nummer twee Leonidas kreeg met 0-4 klop en gedoodverfde titelfavoriet Tilburg incasseerde eveneens een nederlaag (1-2). Terwijl de ambitie vooraf de top drie behalen was, voert het jonge team daarmee ongeslagen de ranglijst aan. Gezien deze uitgangspositie gaan de gedachten bij Rotterdam inmiddels ongetwijfeld stiekem uit naar een mogelijk kampioenschap.

In de strijd om de titel staat Rotterdam (31 punten) er het beste voor met vier punten voorsprong op runner-up Leonidas. Tilburg (23 punten) kent meer hiccups dan verwacht, maar is zeker nog niet uitgespeeld in de race om de titel. Voor Huizen en Groningen (beide 20 punten) lijkt dat een moeilijker verhaal. Daarachter moeten gerenommeerde ploegen als HIC en MOP hopen op een wonder om aan het eind van het seizoen aan de play-offs mee te doen.

Rebecca Huijgens (Rotterdam) dreigt te scoren tegen Leonidas in de met 0-4 gewonnen wedstrijd. Foto: Wessel Dekker/ Orange Pictures

De sleepkanonnen

De tijd dat slepen door vrouwen alleen maar op absoluut topniveau gebeurde, is definitief voorbij. Halverwege het seizoen voeren maar liefst drie strafcornerkillers de ranglijst aan, voor het overgrote deel dankzij hun wapen: de sleeppush. Met elk negen doelpunten achter hun naam spant het er in de tweede seizoenshelft om wie zich uiteindelijk tot topscorer mag kronen. Wordt het de pas achttienjarige verdediger Bo van Kempen, die in haar eerste wedstrijd voor MOP direct vier goals binnensleepte? Of gaat goaltjesdief Annebregt Rietveld, zowel vanaf de kop van de cirkel als in de spits productief voor Rotterdam, er met de titel vandoor? Vergeet ook niet Mikki Roberts: de middenvelder en speelster van Jong Oranje die Tilburg al menigmaal de (nipte) winst bezorgde dankzij haar doeltreffendheid.

Bo van Kempen (MOP) scoorde vier keer in haar debuutwedstrijd tegen Laren. Foto: Cliff Baaij

Twijfelgeval

Laren

Degraderen uit de Hoofdklasse is bijna altijd voorbode voor een leegloop. Bij Laren zagen ze hoe binnen no time de ene na de andere speelster vertrok. Met de enkelen die achterbleven, zoals routinier Fleur Kok en de jongere Cécile Knuvers, kreeg coach Darren Cheesman – ook hij bleef Laren trouw – de zware taak een nieuw team te bouwen. Dat dat niet een vanzelfsprekendheid is, bleek wel uit de magere uitslagen in de eerste wedstrijden. Inmiddels heeft Laren zich redelijk herpakt, boekte het onder meer een knap gelijkspel tegen Tilburg (2-2) en bezet de ploeg met tien punten de achtste positie op de ranglijst. Maar om nu te zeggen dat Laren er weer staat… Daarvoor speelt het Gooise team nog te wisselvallig.

Het ‘nieuwe’ Laren heeft de vorm nog niet helemaal te pakken. Foto: Michel van Vuuren

Tegenvaller

Tilburg

Het klinkt bijna onaardig over een ploeg die derde staat, maar feit is dat voorafgaand aan de competitie eenieder het erover eens was: Tilburg gaat kampioen worden. Met versterkingen als oud-international Ireen van den Assem, zaalinternational Donja Zwinkels en keepster van het Engelse elftal Maddie Hinch beschikt het team op papier over de sterkste samenstelling. Tel daar de ervaring van coaches Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen bij op en het is niet te veel gezegd dat Tilburg eigenlijk eerste had móeten staan. Maar tot dusverre worden de punten moeizaam veroverd. Er was maar één dikke overwinning (0-4 op en tegen Groningen) en verder wonnen de Brabantsen steeds maar met één doelpunt verschil, als er al gewonnen werd. Side note: met slechts negen tegendoelpunten heeft Tilburg dan wel de minste keren de bal uit het net moeten vissen. Om het seizoen niet in een deceptie te laten eindigen, is het voor de Brabantse ploeg dus geen overbodige luxe om na de winterstop in een hogere versnelling te gaan spelen.

Het vuur is bij oud-international Ireen van den Assem (Tilburg) nog altijd aanwezig. Foto: Rogier Balk

 


Wat vind jij? Praat mee...