Herfstrapport PK (D): Victoria topper, Almere tegenvaller

De heenronde van de Promotieklasse zit er op. De nieuw afdeling trakteert de hockeyliefhebbers wekelijks op topaffiches met vaak een ongekend spannend – en onvoorspelbaar – verloop. Wat is de tussenbalans na 11 van de 22 duels? Een overzicht van toppers, twijfelgevallen en tegenvallers. Vandaag: de dames.

Toppers

Victoria

Lennard Poillot zal straks met een goed gevoel plaatsnemen onder de kerstboom. Zijn ploeg Victoria gaat als koploper de winterstop in na een klinkende 4-1 overwinning op topploeg HGC. Poillot nam in de loop van vorig seizoen het stokje over van Gijs Hessels en stuwde de haperende Kralingse formatie na de winterstop op naar een plek, die recht gaf op de play-offs. Dat was een kranig staaltje. Dat het geen kortstondig succes was, blijkt nu. Onder aanvoering van topscorer Daphne Voormolen wordt Victoria vanaf 10 maart 2019 de te kloppen ploeg.

Coach Victoria Lennard Poillot van Victoria. Foto: Willem Vernes Fotografie

Iris Mohringer

De jonge Iris Mohringer (HC Tilburg) nestelde zich tijdens de eerste competitiehelft keurig tussen een aantal gevestigde namen op de topscorerslijst. Het 17-jarige talent heeft nog de A-jeugdleeftijd, maar is in de Promotieklasse nu al een ster aan het firmament van de strafcornerkillers. Ze maakte tijdens de heenronde zeven treffers en staat op een gedeelde tweede plek op de lijst van doelpuntenmakers. Haar trainer-coach Martin van de Rakt toont zich onder de indruk van de kalmte, waarmee zij ook op cruciale momenten de bal vanaf kop cirkel in het doel rost. Zo was zij matchwinner in het duel op Push (0-1) en bezorgde zij haar team in de slotminuut de winst op Nijmegen (5-4).

De spanning

He helft van het seizoen zit er op, maar enig rekenwerk leert dat nog acht ploegen meedingen naar de drie bovenste plaatsen die recht geven op een prijs: rechtstreekse promotie (nummer één) dan wel de play-offs (nummers twee en drie).
De kampioen van de Promotieklasse komt vrijwel zeker uit het rijtje Victoria, MOP, HGC, en Were Di, met Klein Zwitserland als de dark horse. Voor de overige drie (Rotterdam, HIC, Tilburg) lijken de play-offs het hoogst haalbare.

Twijfelgeval

Een hoogtepunt voor Nijmegen: winst in de Gold Cup tegen stadgenoot Union. Foto: David van Haren

Nijmegen

Het valt als club nooit mee als je degradeert vanuit de Hoofdklasse. Het gevolg is bijna per definitie dat je selectie leegloopt. Bij Nijmegen was dit niet anders. Het rommelde sowieso wat in Havanna aan de Waal, nadat bekend werd dat clublieveling Senna Bombach vertrok, omdat ze niet door eén deur kon met trainer-coach Matthijs Brouwer. Nijmegen trok zichzelf uiterst moeizaam uit de startblokken, maar herstelde zich in de laatste maand voor de winterstop. Maar toch: een elfde plaats op de ranglijst is wel wat magertjes. Assistent-coach Bart Broeders liet zich na de laatste competitiewedstrijd, 2-0 verlies op Push, positief uit over de tweede helft van de competitie. Voor ons is het voorlopig echter een twijfelgeval.

Tegenvaller

Melissa Pieters (Almere). Foto: Henry Pieters

Almere

Wie na de heenronde slechts twee puntje sprokkelt, kan onmogelijk tevreden zijn over het verloop van de competitie. Bij Almere zal dat dan ook niet het geval zijn. De ploeg speelt goed mee, maar verzuimt vooral te scoren. Zorgwekkend is nu al de achterstand op de teams op de plaatsen tien (play-outs) en negen (rechtstreekse handhaving): respectievelijk negen en tien punten. Trainer-coach Dider Meijer moet het fiksen met zijn huidige selectie. Een troefkaart, zoals een ervaren speelster van het kaliber Sofia Verga (is gestopt), lijkt hij niet meer achter de hand te hebben.

 


Wat vind jij? Praat mee...