Hocus pocus, wie wordt tiende in de dames Promotieklasse?

Waar wordt zondagmiddag het feest gevierd: bij De Terriërs, bij Rotterdam en/of bij Nijmegen? In de dames Promotieklasse handhaven twee van deze drie teams zich rechtstreeks door als achtste of negende te eindigen. De nummer tien zal zich tijdens de play-outs nog eenmaal schrap moeten zetten tegen de beste nummer twee uit de Overgangsklasse. Het wordt een super spannende apotheose, want de teams geven elkaar geen duimbreed toe.

De uitgangspositie

  1. De Terriërs 21-24 (doelsaldo -9) – 7 overwinningen
  2. Rotterdam 21-23 (doelsaldo -2) – 6 overwinningen
  3. Nijmegen 21-23 (doelsaldo -13) – 6 overwinningen

Het programma

HIC – Rotterdam

Nijmegen – Push

Tilburg – De Terriërs

De speculaties

Nijmegen moet onbetwist tot punt(en)winst komen, want anders is het team van Matthijs Brouwer en Bart Broeders het haasje. Nijmegen staat op gelijke hoogte met Rotterdam, maar heeft een aanmerkelijk slechter doelsaldo. De Gelderlanders spelen thuis tegen Push, dat vorige week degradeerde. Op papier biedt het perspectief om tegen een gedesillusioneerd team een goed resultaat te boeken.

Rotterdam reist naar Amstelveen. Tegenstander HIC eindigt het seizoen als zevende, daar kan het resultaat van zondag niets aan veranderen. Vorige week haalde Rotterdam onder leiding van interim-coach Robbert-Paul Aalbregt met 6-3 uit tegen Tilburg. Dank zij deze overwinning zal het team vol moraal aan de afslag verschijnen. Bij winst is Rotterdam zeker van klassenbehoud.

De Terriërs staat er ogenschijnlijk het best voor. Met een punt meer en een overwinning meer (zeven tegenover zes voor de concurrenten) staat de ploeg nu achtste. Toch kan het team van Jeroen Visser niet mikken op een remise, want wanneer zowel Rotterdam als Nijmegen winnen, zakt De Terriërs alsnog naar de tiende plaats. Tegenstander Tilburg staat zesde en is uitgespeeld.

Trainerstaal (1)

Positief coachen, vooral veel vertrouwen schenken en niet vergeten je boodschap te verpakken in een doosje humor. Zie hier het wondermiddel dat Robbert-Paul Aalbregt in kort tijd probeert toe te passen bij de dames van Rotterdam. Op weg naar het duel tegen HIC zal dit niet veranderen.

Aalbregt: ‘Dit team is echt veel te goed om af te dalen naar de Overgangsklasse. Voor de winterstop ging het ook prima. De coaches die nu weg zijn bij het team hebben dat goed gedaan en zijn in de zaal gepromoveerd naar de Hoofdklasse. Maar ja, na de winterstop kwam de klad er in met vier gelijke spelen en vijf nederlagen. Een frisse blik op de coaching kan dan helpen en ik heb vervolgens het geluk, dat we de eerste de beste wedstrijd onder mijn leiding met 6-3 winnen.’

Aan schotkracht mankeert het niet op Rotterdam. ‘We maken tot nu toe 42 goals. HGC staat op 49 als meest scorende ploeg en ploeg als Victoria en MOP staan daar nog onder met 47 en 44. Aan de andere kant krijgen we er 44 tegen, wat dat betreft staat we tiende. Als er verdedigend iets geks gebeurt tijdens de training leg ik het stil en vraag ik naar de beweegreden. ‘Ja maar, ik dacht…’ En dan zeg ik: denken doe je maar tijdens je studie, hier moet je om je heen kijken voordat je iets doet. Daar moeten ze dan om lachen, maar het is natuurlijk wel een serieuze boodschap.’

Ongeacht het resultaat van dit seizoen blijft Aalbregt trouwens trainer-coach van Rotterdam.

‘Ik heb gezegd dat ik de klus wilde aanpakken onder de toezegging dat ik na dit seizoen mocht aanblijven. En dat was in orde. Het is trouwens de eerste keer in mijn loopbaan dat ik zo kort voor het einde instap, maar ik geniet er wel van. En ik kan weer op mijn fietsje naar de training. Naar Gooische was het heen en terug 180 kilometer met de auto. Wel fideel trouwens van deze club dat ze mij voortijdig lieten gaan, want met Heren 1 waren we toen nog niet veilig. Na afgelopen zondag gelukkig wel.’

Weer lachende gezichten bij de speelsters van Rotterdam. Foto: Orange Pictures / Yannick Verhoeven.

Trainerstaal (2)

Bart Broeders, assistent-coach van Nijmegen en volgend seizoen in diezelfde rol bij de dames van Were Di : ‘Onder normale omstandigheden zou je met 23 punten veilig moeten zijn, maar onze concurrenten winnen ook hun duels. De laatste weken speelden we al vier, vijf finales en dat ging best goed. Voor ons scheelt het een slok op een borrel dat we weer beschikken over Manon van Wezel, die afgelopen zondag een belangrijke inbreng had bij al onze vier goals. Daarbij is het een pré dat we geen gedoe hebben in de selectie, zoals vorig seizoen. We spelen tegen Push dat is gedegradeerd, dus het kan twee kanten op. Of ze geloven er niet meer in of ze willen ten koste van alles het jaar waardig afsluiten. Wij moeten ze vanaf het begin de strot pakken om te proberen snel op voorsprong te komen. Voor ons telt ook maar één ding: winnen en dan maar afwachten wat Rotterdam en De Terriërs doen. Een punt kan ook genoeg zijn, maar daar kan je niet op gokken.’

Een hoogtepunt voor Nijmegen: winst in de Gold Cup tegen stadgenoot Union. Foto: David van Haren

Trainerstaal (3)

Jeroen Visser (De Terriërs) heeft het idee dat zijn team op papier de pittigste pot voor de boeg heeft.

‘Het opmerkelijke is dat wij de laatste drie jaar telkens de laatste wedstrijd van het seizoen op Tilburg spelen. Nu dus ook weer en dat leverde elke keer geen goed resultaat op, waarbij ik moet zeggen dat er vaak niets meer op het spel stond. Tilburg draait een prima seizoen, maar wij zitten er de laatste zes, zeven weken goed in met overwinningen op bijvoorbeeld Were Di en vorige week Klein Zwitserland. Maar de verschillen zijn miniem. Als sportman zeg ik dat we met deze top spanning iets moois meemaken in de slotfase van de competitie. Dit was ook exact de bedoeling van de introductie van de Promotieklasse: de verschillen kleiner maken. Nou, dat is gelukt. Ons voordeel is dat Nijmegen en Rotterdam per se moeten winnen. Spelen ze gelijk, dan blijven wij ze voor omdat wij één overwinning meer hebben geboekt dit seizoen.’

Archiefbeeld van coach Jeroen Visser. Foto: Koen Suyk

Onze prognose

De Terriërs gaat zondag niet winnen van Tilburg. Het team van Martin van de Rakt maakt een uitstekend seizoen door en zal het jaar beslist niet willen afsluiten met twee nederlagen op rij. De Terriërs eindigt op 24 of 25 punten.

Nijmegen wordt gered door de gong. Het wint van Push, waardoor het kleurloze seizoen toch nog enige glans krijgt. Het team eindigt op 26 punten en de nieuwe trainer-coach van Nijmegen, Boaz Janssen, zal een gat in de lucht springen.

Rotterdam wordt zo geprepareerd door de ervaren Aalbregt, dat de ploeg – zij het nipt – wint op HIC. Rotterdam eindigt hiermee op 26 punten.

(Eén geruststelling voor De Terriërs: de verslaggever van dienst zit er meestal naast met zijn voorspellingen)

 


1 Reactie

  1. rudi wortmann

    wat een rare situatie. ook als je naar de coaches kijkt. Aalbrecht mag vertekken zelfs wanneer zijn eigen team nog niet veilig is. Visser gaat volgend jaar Bloemendaal coachen ook al is zijn eigen team nog niet veilig. Hij kan dus met zijn huidige club degraderen en volgend jaar, als de Mussen degraderen, gewoon weer in de PK staan. Het is allemaal wel spanned, wat dat betreft is de verandering van 2 naar 1 klasse onder de hoofdklasse een voltreffer.


Wat vind jij? Praat mee...