Keepsters blinken uit in Promotieklassekraker tussen KZ en MOP

De topper in de Promotieklasse Dames tussen Klein Zwitserland en MOP was tot de laatste minuut spannend, maar leverde geen doelpunten op. MOP gaat als winterkampioen de zaalperiode in, KZ blijft in de achtervolging. ‘We hadden misschien wel twee puntjes meer kunnen pakken’, zei keepster Anna-Louise Nijdam van Klein Zwitserland na afloop voorzichtig. ‘Ik heb maar twee ballen geraakt in de tweede helft.’

De wedstrijd tussen Klein Zwitserland en MOP stond in het teken van de minst de gepasseerde ploeg en het meest scorende team van de Promotieklasse Dames. Coach Jorge Nolte heeft een zeer solide verdediging gebouwd in Den Haag.

Voorafgaand aan de kraker tussen de nummer één en drie van de competitie kreeg Klein Zwitserland in tien wedstrijden pas vier tegentreffers te verwerken. Keepster Nijdam staat er zelf ook van te kijken. ‘Dat had ik niet verwacht toen ik hier weer in het eerste ging keepen’, zei Nijdam.

KZ-keepster Anna-Louise Nijdam brengt redding. Foto: Orange Pictures / Rob Romer

Minst gepasseerde versus meest scorende ploeg

De 23-jarige doelvrouw verdedigde het doel van KZ wel in de Overgangsklasse, maar nooit eerder in de Promotieklasse. ‘Dat we zo weinig tegentreffers krijgen is niet alleen mijn verdienste’, is Nijdam bescheiden. ‘Het staat achterin heel goed en ik sta met veel vertrouwen op het veld. Dat vertrouwen heeft Jorge mij ook gegeven.’

De bezoekers uit Vught zijn met dertig treffers de meest productieve ploeg van de competitie. Nijdam: ‘Er wordt veel geschreven over dat MOP de absolute nummer één is van de competitie. Ik denk dat wij niet veel slechter zijn, we scoren alleen een stuk minder. Daar moeten we aan werken.’

Ook MOP-keepster blinkt uit

Dat beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd zijn, stond dus vooraf al vast. Dat lieten de teams op het veld vanaf minuut één ook zien. Zo waren de strafcorners in het eerste kwart voor KZ en de grootste kansen voor MOP. De beste kans was voor Tess Olde Loohuis. De spits van MOP ging alleen op keepster Nijdam af, maar de doelvrouw kwam winnend uit de strijd. Isa van Spronsen haalde het einde van de wedstrijd niet, de speelster van Klein Zwitserland viel al vroeg uit met een enkelblessure en ging na afloop naar het ziekenhuis.

We hebben vandaag bewezen dat we niet heel veel onder doen van MOP Anna-Louise Nijdam, keepster KZ

Het tweede kwart was licht in het voordeel van de bezoekers. Bij de eerste strafcorner voor MOP ontsnapte keepster Nijdam aan de vijfde tegengoal van het seizoen toen Colette de Beaumont rakelings voorlangs schoot. In de tweede helft had KZ op voorsprong moeten komen, maar MOP-keepster Vera Beukers hield knap stand. Eerst schoot de Nieuw-Zeelandse Tinesha Carey van dichtbij twee keer met haar backhand, dertig seconden later vloog de backhand van Suzanne de Vries richting de kruising. Beukers redde tot drie keer toe katachtig.

Verbeten duels tussen Damy Sistermans van Klein Zwitserland (links) en MOP-speelster Pien Driessen. Foto Orange Pictures / Rob Romer

De laatste 17,5 minuut van de wedstrijd was niet anders dan de eerste drie kwarten. Beide ploegen wilden absoluut niet verliezen, maar gingen tegelijkertijd vol voor de winst. Na een mislukte corner van de bezoekers counterde de thuisploeg er razendsnel uit. Bella Goudkamp kreeg oog-in-oog met keepster Beukers de bal niet onder controle. Nog geen minuut later schoof Bo van der Meer een vrije schietkans naast.

Aan de overkant leek Olde Loohuis namens MOP de winnende binnen te schieten, maar haar backhand richting de kruising werd mooi uit de bovenhoek geplukt door keepster Nijdam. ‘Dat was een klein beetje geluk’, zegt Nijdam. ‘Ik zag de bal heel laat, ik schrok er zelf van. Het was een prima reflex.’

KZ zakt een plaats

En zo gaat Klein Zwitserland na elf wedstrijden met slechts vier tegengoals de winterstop in en blijft MOP in 2019 steken op dertig treffers. MOP blijft koploper en loopt een punt uit op naaste belager HIC, dat in eigen huis met 0-1 verloor van Rotterdam. Daardoor verloor KZ de derde plaats aan Rotterdam. ‘We willen zo lang mogelijk meespelen om de bovenste plekken’, zei Nijdam. ‘We hebben vandaag bewezen dat we niet heel veel onder doen van MOP.’