Kerstrapport PK Dames: MOP in zetel richting Hoofdklasse

De eerste seizoenshelft in de Promotieklasse Dames is ten einde is. Tijd om de balans op te maken. Welke teams deden het bijzonder goed en welke ploegen lieten steken vallen? In ons kerstrapport zetten we het op een rijtje.

De toppers

MOP won begin september de Promotieklasse Cup. Goed voor het zelfvertrouwen, maar als resultaat uit een voorbereidingstoernooi zeker niet alleszeggend. Toch lieten de vrouwen uit Vught de afgelopen maanden zien geen eendagsvlieg te zijn. Sterker nog: MOP staat halverwege de competitie ruimschoots aan kop. Zeven punten bedraagt de voorsprong op achtervolgers Huizen en Victoria maar liefst. Met cornergoalgetter Bo van Kempen heeft de ploeg van coach Mark Dekker bovendien een gevaarlijk wapen in huis. De prijzen zijn nog niet verdeeld, maar in Vught mogen ze zich voorzichtig al verheugen op een feestje in mei.

Promovendi Ring Pass, Nijmegen en Leiden draaien stuk voor stuk prima mee en zien we alle drie terug in het linkerrijtje. Zeker Ring Pass kende een bliksemstart en mocht zich, tegen onze verwachtingen in, zelfs een aantal weken koploper van de Promotieklasse noemen. Iets waar ze in Delft zelf overigens niet verbaasd over zijn. Nijmegen had meer tijd nodig om op gang te komen, maar sprokkelde in elf wedstrijden toch vijftien punten bijeen. De Duitse inbreng van international en keepster Nathalie Kubalski en haar vriendin en middenvelder Emma Sophie Hessler is daarbij absoluut van waarde.

Keepster en Duits international Nathalie Kubalski kwam deze zomer over naar Nijmegen vanuit Düsseldorf. Foto: Jan Willem de Venster

De derde promovendus, Leiden, heeft de ambitie om in de top zes te eindigen. Met een voorlopige vijfde plaats op de ranglijst – één onder Ring Pass en één boven Nijmegen – is de ploeg van coach Jorge Nolte goed op weg. Ook Leiden kan daarbij overigens rekenen op een Duitse aanwinst die makkelijk scoort.  Nicola Pluta maakte acht van de 21 Oegstgeester (strafcorner)doelpunten.

Als een duveltje uit een doosje schoot Victoria de afgelopen weken omhoog op de ranglijst. In de laatste zeven wedstrijden verloren de Rotterdammers slechts één keer (3-2 van MOP). Daardoor zien we het team nu op een gedeeld tweede plaats terug. Toch verrassend, want de vrouwen namen afgelopen seizoen afscheid van meerdere sterkhouders, zoals routinier Daphne Voormolen. Met een frisse wind in de ploeg hebben ze aan de Kralingse Plas inmiddels de smaak te pakken. Dat belooft wat voor de tweede competitiehelft.

De vraagtekens

Huizen en HIC deden vorig jaar mee aan de play-offs. Met de promotie van Oranje-Rood zou je denken dat die ploegen het meeste aanspraak maken op de titel. Huizen, met onder meer talenten Sam Luttmer en Noor Knoop en routiniers Dirkie Chamberlain en Myrthe van Kesteren in de gelederen, staat momenteel tweede met evenveel punten als Victoria. Maar echt overtuigend zijn de uitslagen nog allerminst, met onder meer verlies tegen Leonidas (0-3) en Push (3-1) en diverse gelijke spelen.

Dirkie Chamberlain speelde vorig seizoen Hoofdklasse bij HGC en draagt nu de kleuren van Huizen. Foto: Rob Römer

Dat geldt ook voor HIC dat we nu terugvinden op de zevende plaats. Met een verschil van negen punten tussen de nummers twee en twaalf (en vier tussen nummer twee en zeven) zijn Huizen en HIC daarmee verre van vanzelfsprekende play-offkandidaten.

De tegenvallers

Dat Klein Zwitserland het met een vrijwel compleet nieuw team na de degradatie niet eenvoudig zou krijgen dit seizoen was op voorhand geen verrassing. Maar dat de Haagse ploeg zoveel moeite had om op gang te komen? Het week in week uit morsen van punten moest KZ vrijwel de gehele eerste seizoenshelft met de laatste plaats bekopen. Pas in speelronde tien wonnen De Steenbokken voor het eerst, nota bene van koploper MOP. Is dit een voorbode voor een wederopstanding? Het is te hopen voor de vrouwen van coach Robbert-Jan de Vos. Een ding is zeker: twee keer op rij degraderen zou ronduit beschamend zijn.

Groningen ging vorig jaar als fiere koploper van de Promotieklasse de winterstop in. Met bijna hetzelfde team verliepen de eerste competitiehelft van dit seizoen totaal anders. Met een schamele tien punten staat de enige vertegenwoordiger van Noord-Nederland nu roemloos op plek tien. Wat er aan de hand is in Groningen? Dat vragen ze zichzelf ook af.


Wat vind jij? Praat mee...