KZ en het coronavirus: promoveren na drie gespeelde wedstrijden?

Het is zaterdag 27 februari 2021. Kwart over twee in de middag. De elfde speelronde in de Hoofdklasse Dames is net afgelopen. Jorge Nolte balt zijn vuist, pakt zijn telefoon en verstuurt een bericht in de WhatsApp-groep van Klein Zwitserland: ‘jongens, als onze eigen competitie niet meer doorgaat, zijn we nu gepromoveerd naar de Hoofdklasse’

Drie wedstrijden gespeeld, negen punten. Dat zijn de huidige resultaten van de dames van Klein Zwitserland in de Promotieklasse. Daarmee bezet de ploeg van Jorge Nolte de derde plek in de competitie. Toch zijn het de Steenbokken die promoveren, mocht er op het tweede niveau van Nederland door de coronamaatregelen niet meer gespeeld worden.

Hoe kan dat? De KNHB heeft voor aanvang van het seizoen een aantal scenario’s en regels uitgedacht. Hiermee werd vooraf aan iedereen helderheid gegeven wat er zou gebeuren als competities – net als vorig seizoen – vanwege corona tussentijds zouden worden stilgelegd. Een van die scenario’s is dat bij het spelen van elf wedstrijden – een halve competitie – de stand geldt als eindstand als uiteindelijk minder dan 75% van de competitie wordt gespeeld. De regel geldt voor alle niveaus, dus ook in de Hoofdklasse. Die competitie heeft inmiddels twaalf gespeelde wedstrijden op de teller staan, waardoor er sowieso een kampioen en een degradant is.

Waar een ploeg uit de Hoofdklasse degradeert, moet er ook een promoveren uit de Promotieklasse. Zelfs als die competitie niet de helft van het aantal wedstrijden bereikt. De promovendus is, zo stellen de regels, de ploeg die  op basis van het aantal gespeelde wedstrijden gemiddeld het beste resultaat heeft behaald. Bij de Promotieklasse Heren is dat de huidige koploper SCHC. De Bilthovense formatie heeft net zoveel punten (15 uit 6) als de nummer twee Schaerweijde, maar ook het gemiddelde doelsaldo is gelijk. SCHC maakte echter meer doelpunten vóór, en is daarmee volgens het bondsreglement koploper.

In de Promotieklasse Dames staat Tilburg met 13 uit 5 bovenaan, maar heeft de nummer drie Klein Zwitserland met het volle pond uit drie duels gemiddeld het beste gescoord. Wordt er dus niet meer gespeeld in de Promotieklasse dan neemt niet Tilburg maar KZ de plek in van de nummer laatst uit de Hoofdklasse. Dat zijn momenteel de dames van Laren.

Geen ontkurkte champagne

Dit wonderlijke scenario kregen de dames van Klein Zwitserland pas die desbetreffende zaterdagmiddag 27 februari door. Nolte zelf wist het al langer. ‘Ik kende de feiten al en heb die alleen destijds pas gedeeld met de ploeg.’ De boodschap was volgens de coach vooral ‘een grappig weetje’. De champagne werd niet ontkurkt.

Ik hoop dat we promoveren. Ik wil promoveren. Maar via dit scenario is wat ik het minste hoop. Jorge Nolte

Dat Klein Zwitserland tot nu toe pas drie wedstrijden speelde, werd veroorzaakt door coronagevallen. De wedstrijd tegen Nijmegen op 13 september ging niet door, wegens een aantal coronabesmettingen bij de tegenstander. Op 4 oktober werd om dezelfde reden het duel met Tilburg uitgesteld. Een week later (11 oktober) had de ploeg zelf te veel coronagevallen, waardoor de wedstrijd met de Terriërs, inderdaad, werd afgelast.

De inhaalduels stonden ingepland, maar door de hockeylockdown in oktober werd er niet meer gespeeld. Destijds reageerde Nolten nog verbolgen. Hij stelde dat mazzel een te grote factor speelde in zijn competitie. ‘De sterkste moet kampioen worden, niet de gelukkigste. Het is een raar seizoen. Dat wisten we van tevoren al, maar het loopt tot nu toe nog elke keer anders dan verwacht’, waren Nolte’s woorden.

Foto: Willem Vernes

Klein Zwitserland wil promoveren

Lang leek de ploeg vooral de dupe van het virus, maar nu kan het zomaar in het voordeel van Nolte en zijn dames werken. ‘Begrijp me niet verkeerd. Ik hoop dat we promoveren. Ik wil promoveren. Maar via dit scenario is wat ik het minste hoop.’

Zo speelt de oefenmeester liever elf wedstrijden, ongeacht of hij dan wel of niet met zijn ploeg koploper geworden is. ‘Ik vind dat je voor het derde jaar op rij niet nogmaals dezelfde teams in de Hoofdklasse kan hebben. De kloof tussen hen en ons wordt zo alleen maar groter. Maar het is inderdaad bizar, dat je op basis van drie wedstrijden kunt promoveren.’

De afgelopen maanden heeft de ploeg dan ook onverminderd doorgetraind in twee- en viertallen. ‘We zijn al twee seizoenen bezig met promoveren. We zijn samen met Tilburg ook de grootste kanshebbers. Als de competitie straks hervat wordt, staan we er.’ Toch schat hij de kans op hervatting niet al te hoog in. Hij haalt het routeschema van het kabinet aan. ‘We zitten nu in fase een of twee. Reisbewegingen mogen pas weer in fase vier. Het lijkt me realistisch gezien dit seizoen heel lastig worden.’ 

Nolte werd door Lennard Poillot (coach Victoria) afgelopen week al gefeliciteerd. ‘Ik ben de afgelopen tijd al door meerdere hoofdklasse-coaches welkom geheten in hun competitie. Natuurlijk kan ik er om lachen, maar zover is het nog niet.’


36 Reacties

 1. llinders

  Dan is het duidelijk nu want in de promotieklasse gaat niet meer gespeeld worden dit seizoen. De kampioenen zijn bekend tenzij de knhb de eigen gemaakte regels niet nakomt. Wel zuur voor Boomgaardt en Paumen, stonden vorig seizoen ook bovenaan met MOP en nu dus weer met Tilburg en promoveren weer niet naar de hoofdklasse. Dan is het nog spannend wie er bij de dames in de hoofdklasse degradeert. Geen play-outs dus volgens dit artikel. Dat is wel jammer, zeker voor de heren van Schaerweijde en de dames van Tilburg die beide ook (mede) bovenaan staan.

 2. bastiaan-van-veelen

  “Hebben nog niet alle ploegen een keer tegen elkaar gespeeld, dan wordt de competitie als beëindigd beschouwd. Er is dan geen kampioen en er promoveren of degraderen ook geen teams” Geldt dit dan niet voor de PK? Als die op 5 (of 3 zoals KZ) blijven steken, hebben ze toch niet allemaal tegen 1x tegen elkaar gespeeld? Staat in het regelement dat er dan niemand promoveert. Toch? Lastig is natuurlijk dat de ene competitie wel boven die ‘1x tegen elkaar komt’ (HK) en de ander niet (PK). Ik hoop maar dat mijn twijfel binnenkort irrelevant zal zijn......

 3. charliejanssen

  Waarom laten ze de koploper van de PK niet tegen het team spelen wat relatief gezien het beste presteert. Dus bij de dames KZ tegen Tilburg. Maak je daar een play off van. En de winnaar gaat tegen de nummer 12 van de hoofdklasse. Dat lijkt mij de meest eerlijke variant. Mop zal overigens wel stevig balen.. Vorig jaar na 12 wedstrijden fier aan kop en nu gaan er teams promoveren na slechts 3 wedstrijden

  1. bastiaan-van-veelen

   Leuk idee. Is helaas niet opgenomen in de regelementen.

 4. jobe

  Mooi dat de heer Nolte hiermee kleur bekend: “Ik wist de feiten al langer!” Maakt dat het niet zo vreemd meer is dat KZ zo weinig wedstrijden heeft gespeeld en dat bepaalde omstandigheden zijn aangegrepen om bij die 9 punten te blijven. Want immers een 100% score kan niet ingehaald worden. Waar rook is, is vuur. Zo worden zaken op eens wel duidelijk!

  1. arnoldS

   Was het Tilburg die teveel coronagevallen had die wedstrijd?

  2. conegut

   Was het niet zo dat hun tegenstanders hadden afgezegd vanwege Corona gevallen in hun selectie? Zie eerder artikel over de gemiste wedstrijden bij kz..?!?!

  3. jochenvanwestendorp

   Lezen is ook een kwaliteit. Twee wedstrijden, incl. die tegen Tilburg, werden uitgesteld wegen corona-gevallen bij de tegenstanders.

 5. Valley in the Alps

  Laten we hopen voor een sportief verloop dat bij de dames er de gelegenheid is om de inhaalwedstrijden te spelen. Beslissing op het veld en niet achter de burelen van de KNHB.

 6. Mark Bouwman

  Dit alles doet me terugdenken aan de slogan van de twee komieken Laurel en Hardy: "Well, here's another fine mess you've gotten me into"...😃

  1. Badwaiter

   Het lijkt mij dat de KNHB duidelijk geen scenario heeft bedacht voor het geval de HK wel en de PK niet minstens één maal tegen elkaar gespeeld hebben. Dit betekent dus dat er in de PK helemaal geen rechtstreekse promovendus is, ondanks dat er wel een degradant in de HK kan worden aangewezen. Ik denk dat MOP en Tilburg, met de eigen KNHB regels in de hand een hele goede zaak zouden hebben bij een rechter of geschillen commissie om promotie van KZ aan te vechten. En ik denk dat ze dat ook gaan doen .....

  2. hockeyer123

   En dat gaat zeker gebeuren ja ......

 7. Nvanas012

  Wat een onzin is dit😂

  1. Badwaiter

   Ik bedoel overigens Tilburg en HIC ipv MOP, hoewel ik wel verwacht dat die laatste ook iedere gang naar de rechter van harte zal ondersteunen.

 8. rustaaagh

  @Badwaiter, De KNHB heeft er dus duidelijk wel over nagedacht voor het geval de HK wel en de PK niet minstens één maal tegen elkaar gespeeld hebben. Dit betekent dus dat de nummer 12 van de HK degradeert en de nr van de PK promoveert. De nr 1 wordt bepaald op het gemiddelde aantal punten, doelsaldo, doelpunten voor, enz.

  1. Badwaiter

   Ja je hebt gelijk! Ik heb het nu goed gelezen en het voorbeeld staat helder genoemd! Wat een ongelofelijke regel zeg.

  2. bastiaan-van-veelen

   Dat geldt tot pas als er 75% is gespeeld?

 9. Badwaiter

  Ze hadden in dat geval natuurlijk op z’n minst de no 1 PK tegen de laatste van de HK een play out moeten laten spelen. Dan zou het nog enigszins eerlijk zijn geweest.

  1. Ikweethetbeter

   Dat lijkt mij ook niet geheel eerlijk. PK heeft al lange tijd niet kunnen trainen en wedstrijden kunnen spelen.

  2. sachab

   Hoezo? Nummer 12 degradeert altijd, zonder playouts

  3. Charly Staal

   Als de helft van de competitie gespeeld is degradatie van nr 12 onvermijdelijk uit de HK.

 10. rustaaagh

  Dat is niet in lijn met de standaard promotie-/degradatieregeling tussen de HK en de PK. Dat is het nu wel.

 11. SanderE

  Beste regeling hoor. Promoveren na 3 wedstrijden, staande op een derde plaats met zogenaamd de beste resultaten. Uitgaande dat KZ de twee wedstrijden (om op gelijk aantal wedstrijden met Tilburg te komen) natuurlijk makkelijk zou winnen. Het is een ingewikkelde zaak voor de KNHB, Corona en alles wat daarbij komt. Dat snap ik maar promoveren na 3 wedstrijden met een derde plek?

  1. Badwaiter

   @hockeyster/charly/rustaagh, deze discussie gaat helemaal niet om de degradatie van de no 12 uit de HK! Het gaat om een eerlijke promotie uit de PK!

 12. MIck

  Promoveren op basis van 3 wedstrijden is natuurlijk lachwekkend. De ploegen waar ze tegen gespeeld hebben staan staan op plek 6 t/m8 .

 13. Valley in the Alps

  Dames Tilburg .. U Groningen 0-3 T Were Di 2-2 U Leonidas 1-2 T Nijmegen 3-1 T MOP 2-0 .. Rang tegenstanders: 7-8-9-11-12 … Leonidas was ‘n geduchte kandidaat in de PK.

 14. Valley in the Alps

  MOP heeft thuis verloren van KZ en uit van Tilburg! … Dames KZ U Leonidas 2-3 T Rotterdam 3-0 U MOP 0-1

 15. egunn

  Helder verhaal, duidelijk wat er gebeurt bij directe degradatie. Wat minder duidelijk omschreven is zijn de play-out plekken van de hoofdklasse. Als de hoofdklasse een complete competitie afwerkt en er voldoende tijd is om play-offs/play-outs te spelen, wat gebeurt er met die play-outs als de promotieklasse geen eindstand heeft bepaald? Deze wedstrijden worden altijd onder de regels van de hoofdklasse gespeeld, dus ook de promotieklasse zou mogen hockeyen. Zonder competitieritme is het een kleine kans, maar wel een die de dames van Tilburg en HIC graag zouden krijgen.

 16. valentijnhouben

  Hoofdklasse uitbreiden en de hele promotieklasse laten promoveren. Kunnen ze in elk geval hockeyen volgend seizoen. Twee poules maken.

 17. magnus-querqus

  Ultimo: ‘promotie’ is in dit geval een aanfluiting. Met de reglementen ‘back to the drawing board’...

 18. francakh

  Als je zo moet promoveren? Dat moet je toch niet willen? Een aanfluiting.

 19. FIHCOACH

  Regels zijn gemaakt door de KNHB. Deze gaan de regels echt niet veranderen. Nolte kennende heeft hij dit allang uitgezocht en hoopt gebruik te maken van het regelement. Mits de KNHB geen regelements verandering maakt , is KZ gepromoveerd. OF ze iets te zoeken hebben in de HK is de vraag. En of het daadwerkelijk gebeurd.... we weten het aan het einde van het seizoen.

 20. rustaaagh

  KNHB kiest ervoor om niet nog een seizoen geen promotie/degradatie te hebben. Eind vorig seizoen waren er ook veel reacties over dat er de poules allemaal hetzelfde bleven terwijl er teams waren die behoorlijk kansloos onderaan of kansrijk bovenaan stonden.

 21. Valley in the Alps

  Onbegrijpelijk de kritiek op deze uitzonderlijke situatie van de coronapandemie. Vorig seizoen ook al geen promotie/degradatie, dus verstandige bestuurders maken een bijzondere aanvulling op het bondsreglement. Net zoals met het testen en wel/niet spelen bij besmetting of isolatie. Vorig jaar stond Almere op degradatie, doen nu weer mee met nul punten onderaan. KZ dames doen al enkele seizoenen mee in de top van de PK ondanks dat zowel hdm en HGC al hoofdklasse spelen. Kennelijk een goed beleid bij de dames van KZ … en eveneens bij de meisjesjeugd. Geen toeval dus.

  1. SanderE

   Promoveren na 3 wedstrijden met een derde plek zou onbegrijpbaar zijn. Ik gun het KZ van harte maar het is voor iedereen begrijpbaar dat na 3 wedstrijden promoveren niet serieus te nemen is. Hoe vervelend ook, dan nog maar een seizoen geen promotie en degradatie in deze uitzonderlijke situatie. Naar in ieder geval Tilburg is dit niet fair. KZ zou 4 punten moet halen uit 2 wedstrijden om gelijk met Tilburg te komen. Zeker geen garantie. En anders gewoon playoffs spelen.

 22. papiman1

  En waarom nemen ze vorig seizoen dan niet ook mee toen was letterlijk de halve competitie gespeeld en precies dezelfde theams als nu. Dat zou beteken dat HDM bij de heren ook zou moeten promoveren.


Wat vind jij? Praat mee...