KZ haalt met dank aan Terriërs-trio hard uit tegen Rotterdam

De dames van Klein Zwitserland kennen een droomstart in de Promotieklasse Dames. In een zonovergoten Den Haag werd koploper Rotterdam met 3-0 verslagen. De ploeg van Jorge Nolte is dit seizoen nog ongeslagen en hijgt in de nek van kersverse koploper Tilburg.

Het gat met de Brabanders is slechts één punt. Daarbij heeft KZ nog een wedstrijd tegoed, omdat het thuisduel met Nijmegen vorig weekend niet doorging vanwege coronaperikelen bij de Gelderlanders. Die wedstrijd wordt zoals bekend op 18 oktober ingehaald.

KZ heeft slim gebruik gemaakt van de vrije speelronde vorig weekend. Zo was een aantal speelsters als toeschouwer bij de wedstrijd van Rotterdam, om de tegenstander van deze zondag alvast aan het werk te zien.

Spaarzame hoogtepunten

Het is een understatement dat de kraker zondagmiddag op gang moest komen. De bal ging in de eerste helft voornamelijk van 23-meterlijn tot 23-meterlijn. Er vielen in het eerste kwart dan ook geen hoogstandjes te noteren. Tekenend voor het middenveldhockey: het duurde liefst dertien minuten voordat de bal voor het eerst in één van de cirkels kwam, maar ook dat leverde geen kans op.

Het was Frederique Moerman die namens de bezoekers de eerste kans van de wedstrijd forceerde. De middenvelder van Rotterdam snelde op randcirkel langs Quirine Comans, die volgens de scheidsrechter iets te fysiek was. Strafcorner dus. De bezoekers kozen voor een variant via Moerman, maar haar poging werd gekeerd door KZ-keepster Anna-Louise Nijdam.

De speelsters van Rotterdam staan klaar voor de verdedigende corner. Foto: Willem Vernes

Strafcorners moesten op deze zonnige zondagmiddag voor opleving zorgen. Namens KZ mocht Fleur Honing halverwege het tweede kwart aanleggen, maar haar push ging rakelings naast. Dat overkwam ook Lisanne Hoefkens een minuut later namens Rotterdam.

‘Terriërs-trio’ gaat lekker in Den Haag

Hoewel Rotterdam iets de overhand had, was het Meike Tjaberinga die de wedstrijd in de 27ste minuut openbrak. De van Terriërs overgekomen spits kreeg alle ruimte op kopcirkel om met haar backhand hard uit te halen. Rotterdam-keepster Iris Nikerk zat er nog aan, maar de bal vloog toch tegen de touwen: 1-0.

Tjaberinga kent daarmee een geweldige start bij haar nieuwe club: in de eerste speelronde tegen Leonidas (3-2 winst) was ze ook al trefzeker. De nieuweling van KZ kent dus een gemiddelde van twee uit twee. Dat is al meer dan het hele afgebroken ‘coronaseizoen’, toen ze één keer het net wist te vinden. ‘Dat was ook niet moeilijk’, reageert Tjaberinga gevat. ‘Maar toen lag ik er acht weken uit met een duimblessure. Ik ben heel blij met twee uit twee. Dat is een heerlijk begin bij mijn nieuwe club.’

Meike Tjaberinga heeft een aardig gemiddelde van twee uit twee. Dat zijn meer goals dan in het ‘coronaseizoen’ vorig jaar. Foto: Willem Vernes

De 23-jarige aanvalster is niet de enige speelster die vorig seizoen het tenue van Terriërs droeg. Ook verdedigster Veerle Groeneveld en aanvalster Quirine Comans maakten de overstap vanuit Heiloo naar de Klatteweg. ‘Het begon allemaal bij Veerle’, legt Tjaberinga uit. ‘Zij kende Jorge al van toen ze nog bij Bloemendaal speelde.’ Groeneveld debuteerde destijds op haar veertiende (!) in Dames 1 van Bloemendaal.

Het drietal deed deze zomer eerst selectietraining op ’t Kopje, maar verloor daar de concurrentiestrijd. ‘Toen gingen ‘Veer’ en ‘Q’ het bij KZ proberen’, vervolgt Tjaberinga. ‘Op een gegeven moment vroegen ze aan mij of ik ook de overstap wilde maken. Ik wilde het wel hogerop proberen. Ik vond dat een mooie uitdaging.’

Het gevaar van de komst van de drie speelsters met een Terriërs-verleden was dat er groepjes ontstonden binnen de selectie. Maar daar is allerminst sprake van. ‘Eigenlijk gebeurt dat helemaal niet’, benadrukt Tjaberinga. ‘Ik heb me daar van tevoren ook geen zorgen over gemaakt, Jorge misschien iets meer. Ik ken ‘Veer’ en ‘Q’ natuurlijk al een aantal jaar.’

Het ‘Terriërs-trio’, Quirine Comans, Meike Tjaberinga en Veerle Groeneveld. Foto: Willem Vernes

‘Natuurlijk is het chill dat je elkaar wat langer kent en dat je beter kan zien of iemand lekker in haar vel zit of niet. Dat maakt het makkelijker, maar we hadden ook alle drie het gevoel dat we ons eigen plekje in het team moeten vinden en hebben elkaar dus wat dat betreft losgelaten. Het helpt enorm mee dat het team supersociaal is. We worden allemaal individueel opgenomen in het team, al zal de bijnaam Terriërs-trio, zoals we nu al genoemd worden, voorlopig wel blijven bestaan.’

Ender beslist kraker

Het ‘Terriërs-trio’ viel op zondag. Groeneveld stopte met haar verdedigende acties de pijlsnelle Amber van den Dijssel van Rotterdam af en bij de 2-0 van Kirsen Ender hield Comans op het middenveld even in, zodat een dieptepass vanuit achterin de vrijstaande Tessel Huijbregtsen bereikte. Zij bediende op haar beurt Ender, die de bal kort na rust hoog in het lege Rotterdamse doel pushte. Diezelfde Ender had een minuut later voor de beslissing moeten zorgen, maar haar backhand was nu wel een prooi voor Rotterdam-goalie Nikerk.

Rotterdam-coach Brian Vervoort. Foto: Willem Vernes

Aan de overkant voerde Rotterdam bij een 2-0 achterstand de druk op. Het leverde de formatie van Brian Vervoort slechts een door shadow afgekeurde goal en een reeks aan strafcorners op, maar KZ-keepster Nijdam bleek zondag niet te passeren.

Het slotakkoord was dan ook voor Klein Zwitserland. Tjaberinga zette Ender vrij voor het doel van Nikerk. De aanvalster tekende op shoot-out-achtige wijze voor de 3-0. Tjaberinga: ‘Dit is een heel belangrijke overwinning. Doordat die wedstrijd tegen Nijmegen is uitgesteld, hadden we twee weken voorbereiding op het duel met Rotterdam. Dat hebben we dan ook uitgebreid gedaan, met heel veel video-analyses. Dat zag ik er vandaag uitkomen.’


Wat vind jij? Praat mee...