Lotte van Dongen geniet van de samenwerking met Maartje Paumen

Onder toeziend oog van assistent-trainer Maartje Paumen hoopt Lotte van Dongen zich bij MOP verder te kunnen ontwikkelen als strafcornerspecialiste. Met haar wapen voorkwam de middenveldster zondag een nederlaag van haar ploeg in de uitwedstrijd met Were Di (1-1).

Het was voor Van Dongen alweer haar zevende doelpunt in elf duels vanaf de kop van de cirkel. ‘We trainen er natuurlijk veel op, maar het is lekker dat ze erin vliegen de laatste tijd. Het is denk ik gewoon hard werken en op een gegeven moment komt het eruit’, zei Van Dongen over haar doelpuntenproductie.

Boomgaardt en Paumen

Sinds dit seizoen staan de dames van MOP onder leiding van de voormalige internationals Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen. Met name Paumen was de afgelopen decennia dé strafcornerspecialiste op de nationale en internationale velden.

Lotte van Dongen (MOP) (m) wordt gefeliciteerd door Tess Olde Loohuis (l) en Floor Hoogers (r) na haar gelijkmaker in de wedstrijd tegen Were Di. Foto Koen Suyk

‘Als zij dan iets over jouw corner zegt, is dat natuurlijk heel vet. Maar eigenlijk heb je dat niet door, want ze is gewoon je trainster. Het is perfect dat zij nu op mijn pad is gekomen. Ik geniet er alleen maar van’, zei Van Dongen.

Ze traint al sinds de C-junioren op de strafcorner. ‘Ik vond hockey al leuk en dacht: hoe vet is het als je zo’n sleepcorner onder de knie krijgt? Toen ben ik dat gaan doen. Ik ging meer trainen en hoefde daardoor minder aan school te denken, dat vond ik alleen maar fijn.’

Lotte van Dongen (MOP) scoort 1-1 tijdens de wedstrijd Were Di-MOP (1-1) in de Promotieklasse. Foto: Koen Suyk

Krachttraining

‘Mijn techniek is best wel goed’, analyseerde Van Dongen haar corner. ‘Het is net als fietsen. Dat zit er op een gegeven moment in. Dat verleer je niet. Ik moet nu vooral heel veel krachttraining doen. Alles om de corner nog harder te krijgen.’ Van Dongen is nu tweemaal per week te vinden in de sportschool. ‘De week voor de wedstrijd tegen Nijmegen heb ik twee keer aan krachttraining gedaan. Die wedstrijd scoorde ik er meteen twee.’

‘Ik haal er ook voldoening uit’, vervolgde Van Dongen. ‘Als ik kijk waar ik nu sta en waar ik stond aan het begin van het seizoen, gaan de ballen al een stuk harder.’

Assistent-coach Maartje Paumen met Lotte van Dongen voor de wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Details

Van Dongen wordt door Paumen met name bijgestaan in de details: voor welke hoek kies je, gebruik je meer of minder schijn bij de corner en,  in het geval van zondag: hoe ga je om met een glad veld? Het duel tussen Were Di en MOP werd niet namelijk op het hoofdveld gespeeld, omdat dat veld was afgekeurd. Het deel dat in de schaduw lag was nog bevroren. Er moest daarom worden uitgeweken naar een ander veld.

‘Dat veld was iets gladder dus dan geeft ze een paar tips hoe dat aan te pakken. Soms zegt ze net dat ene waarvan je denkt: oh ja. Dan heb je net even wat meer zelfvertrouwen.’

Raak uit een strafcorner

Dat zelfvertrouwen was er bij Van Dongen in het duel met Were Di. Haar eerste en ook enige strafcorner was meteen raak. Bij de eerste twee corners van MOP in de eerste helft zat ze op de bank. De treffer van Van Dongen in de tweede helft was de gelijkmaker en viel zes minuten na het openingsdoelpunt van Were Di van Willemijn Engels.

Door het gelijkspel verloor MOP de koppositie aan Victoria, dat dankzij de 4-1 zege op HGC herfstkampioen is van de Promotieklasse. ‘We hebben niet gewonnen en dat is balen’, blikt Van Dongen terug op het duel. ‘We hebben het spel gemaakt en waren echt veel beter. De tweede helft waren we alleen maar aan het aanvallen. Het is zonde, maar ik kijk terug op een mooie eerste seizoenshelft. Ik denk dat wij als team echt grote stappen hebben gemaakt. Ik heb genoten. Hoe we als team hebben gespeeld en hoe hard we voor elkaar hebben gewerkt. Dat voelt fijn en daar haal je ook energie uit. Ik kijk uit naar de tweede seizoenshelft. Dan moeten we die lijn doortrekken.’