Maddie Hinch: ‘Terugkeren naar Stichtsche was geen optie’

Door haar keuze voor Tilburg speelt Maddie Hinch (32) – drievoudig Wereldkeepster van het Jaar – volgend seizoen in de Promotieklasse. De torenhoge ambities van de club verleidden haar tot een avontuur op het één-na-hoogste niveau van Nederland, zegt ze.

Met haar rechterhand steekt Hinch haar duim, haar wijsvinger en haar middelvinger op, als ze zich na de training met Engeland meldt aan de rand van het veld naast het Wagener Stadion. Ze heeft drie minuten, zegt ze. Langer niet. Ze wil haar teamgenoten in de bus niet te lang op haar laten wachten, maar ze snapt ook dat haar transfer naar promotieklasser Tilburg om tekst en uitleg vraagt.

‘Eigenlijk had ik helemaal niet de intentie om naar Nederland terug te keren. Ik heb genoten van mijn tijd bij Stichtsche, maar daar terugkeren was voor mij geen optie. Een aantal meiden met wie ik daar gespeeld heb [onder wie Carlien Dirkse van den Heuvel en Caia van Maasakker] zijn inmiddels gestopt. De deur was wat mij betreft dus dicht’, zegt de keepster die drie seizoenen voor SCHC hockeyde, voordat ze terugkeerde naar haar vaderland Engeland.

De Promotieklasse is denk ik van een vergelijkbaar niveau als de Engelse competitie, dus daar hoef ik het niet voor te laten

Toen Tilburg haar benaderde voor een comeback op de Nederlandse velden, ging ze toch overstag. ‘Het is vooral de uitdaging die me enorm aanspreekt. Tilburg is een ambitieuze club die op het hoogste niveau wil spelen’, luidt de verklaring van Hinch.

‘Voor mij wordt het een heel ander avontuur dan bij Stichtsche. In de top vier van de Hoofdklasse hockeyen is iets anders dan in de top vier van de Promotieklasse. Om te promoveren is het belangrijk dat we iedere wedstrijd presteren, in plaats van alleen tijdens de play-offs. Bovendien wil ik mezelf blijven ontwikkelen en meer een leider worden. Ik verwacht dat Tilburg een geschikte club is om die stap te kunnen zetten’, zegt Hinch, die in ieder geval tot het en met WK doorgaat als international van Engeland en Groot-Brittannië. ‘De Promotieklasse is denk ik van een vergelijkbaar niveau als de Engelse competitie, dus daar hoef ik het niet voor te laten.’

Maddie Hinch als keepster van Engeland. Foto: Willem Vernes

Hinch wordt herenigd met haar oude rivaal Maartje Paumen

In het tijdperk waarin de Oranje Dames het wereldhockey domineren is Hinch misschien wel de enige buitenlandse speelster die een mythische status heeft gekregen. Eigenhandig hield de keepster Nederland van de Europese titel (2015) en olympisch goud (2016) af door in de shoot-out-serie de heldenrol op te eisen. Ze werd vijf keer genomineerd voor de titel Wereldkeeper van het Jaar, een prijs die ze in 2016, 2017 en 2018 won.

‘Maartje Paumen ken ik natuurlijk goed’, zegt Hinch over de assistent-trainer van Tilburg, die onder de vleugels werkt van Ageeth Boomgaardt. Paumen en Hinch speelden als internationals talloze keren tegen elkaar. In de finale van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro stopte Hinch een strafbal van Paumen.

‘Daarnaast speelt Ireen [van den Assem] volgend seizoen voor Tilburg. Ik vermoed dat zij met z’n tweeën een gesprek hebben gehad en samen hebben bedacht dat ik iets misschien een versterking zou kunnen zijn. Ik ben blij dat Ireen – een speelster met ervaring – ook voor Tilburg gekozen heeft. Ik heb er vertrouwen in dat er een volgend seizoen een heel sterk team staat waarmee we de ambities van de club kunnen waarmaken en kunnen promoveren naar de Hoofdklasse.’


5 Reacties

 1. Avdd

  Mooi, dan kan Nederlands talent Roos Knijff terug naar het oude nest.

  1. urge

   Die speelt in de belgische competitie toch?

 2. RobV

  Het was waarschijnlijk ook niet meer een optie voor Stichtsche op dit moment, zo eerlijk moeten we ook wel zijn. Als Maddie niet meer van plan was om naar Nederland te komen, dan zal ze behalve een Covid prik ook wel een kleine financiële injectie hebben gehad om de oversteek alsnog te wagen.

  1. Boearco

   In Tilburg zijn er geen grenzen meer als het om het halen van spelers gaat. Waarschijnlijk een suikeroompje gevonden, die vast ook de trainers met terugwerkende kracht gaat betalen na het COVID debacle. Maddie is een goede keepster. Ze is wel wat op leeftijd. Er is ook meer dan genoeg talent in Nederland, dus waarom de portemonnee wordt opengetrokken voor een Engelse keepster??

 3. DeHockeyNerd

  Mooi!


Wat vind jij? Praat mee...