Brouwer niet in paniek na slechte seizoenstart met Nijmegen

De dames van Nijmegen kennen een slechte seizoenstart in de Promotieklasse. Na vier speeldagen is de ploeg, die vorig seizoen nog in de Hoofdklasse speelde, hekkensluiter met één punt. ‘Ik gun het die meiden zo dat ze een wedstrijd over de streep trekken’, zegt coach Matthijs Brouwer.

‘We spelen niet slecht. We krijgen kansen en corners, maar hebben moeite met goals maken en krijgen te makkelijk doelpunten tegen’, analyseert Brouwer zijn ploeg. Met twee treffers uit vier duels is Nijmegen de minst productieve ploeg in de Promotieklasse. Daarnaast incasseerde de ploeg acht doelpunten.

Vertrek speelsters

Het is wellicht het resultaat van de metamorfose die Nijmegen in de zomer noodgedwongen onderging. Na de degradatie vertrokken liefst tien speelsters, onder wie keepster Saskia van Duivenboden. Aanvalster Senna Bombach werd in de laatste wedstrijd door Brouwer uit de selectie gezet en vertrok naar Hurley. Het gat dat in de selectie ontstond, werd opgevuld door jong talent.

‘Je weet dat je het moeilijk krijgt in het jaar na de degradatie. Het is lastig om speelsters te halen. We zijn helemaal opnieuw begonnen’, gaat Brouwer verder. ‘Er is een keuze gemaakt om met jeugd verder te gaan. We hebben een jonge, nieuwe groep met vier meiden uit de A1. We zijn het jongste team in de Promotieklasse.’

Matige start

Na de 0-0 tegen Were Di tijdens de openingswedstrijd werd op bezoek bij Victoria met 5-1 verloren. Daarna volgden twee kleine nederlagen tegen Rotterdam (1-2) en afgelopen zondag in Heiloo tegen De Terriërs (0-1).

Nijmegen-coach Matthijs Brouwer. Foto: David van Haren.

‘Vorige week tegen Rotterdam speelden we bij vlagen goed hockey met het dubbele aantal cirkelpenetraties dan de tegenstander en zondag waren we gelijkwaardig en kon het eigenlijk alle kanten op. In de rust was het nog 0-0 en zei ik tegen de meiden dat het duel met een doelpunt zou worden beslist.’

De energie is goed en daar moeten we ons aan vasthouden. Matthijs Brouwer

En daarin kreeg Brouwer gelijk. De Terriërs maakte uit een strafcorner de enige treffer van het duel. Door de nederlaag nam Nijmegen op basis van doelsaldo de laatste plaats op de ranglijst over van Almere.

‘Vorig jaar hebben we vaak verloren en als coach en als speelster is het niet leuk als je vaak verliest’, zegt Brouwer, die niet heeft gemerkt dat de ploeg na de slechte start bij de pakken neerzit. ‘Ik heb niet het idee dat de koppies naar beneden hangen. Ik zag na afloop een ploeg die enorm baalt. De energie is goed en daar moeten we ons aan vasthouden. We moeten voorkomen dat we op deze plek blijven staan.’

Succes is boost voor moraal

Brouwer is daarover positief gestemd, maar beseft ook dat het niet makkelijk zal worden het tij te keren. ‘We zullen er hard aan moeten trekken. Ik gun het die meiden zo dat ze een wedstrijd over de streep trekken. Ik ben er dan heilig van overtuigd dat we dan een stijgende lijn te pakken krijgen, want succes is een boost voor het moraal.’


5 Reacties

 1. Hockeyfeest

  MA1 en MB1 spelen in ieder geval hoogstwaarschijnlijk weer landelijk, dus de opleiding is echt wel in orde. De verdere toekomst is zonnig. Hoofdklasse is voor Nijmegen te hoog gegrepen, maar in de promotieklasse moeten we op termijn weer mee kunnen doen.

 2. marijeknuvers

  Blij wat uitleg op hockey.nl te zien. Helaas zijn er wel hoofdklasseniveau speelsters vertrokken en dat los je niet op met jeugdspeelsters (hoe goed ook?), die je de eerste jaren hopelijk promotieklasse-, maar waarschijnlijk OVK-niveau te bieden hebt. Het zal moeilijk zijn het juiste niveau speelsters te houden en liever nog van elders het juiste niveau speelsters te interesseren. Een aansprekende trainer met een goed verhaal zou helpen.

 3. vostammer

  Naief spel met een veel te jonge en onervaren ploeg.

 4. JoostS

  Had Nijmegen überhaupt een keuze? anders dan haar eigen jeugd...

 5. Hockeyfeest

  @JoostS Nee, door gebrek aan inzicht en visie zit Nijmegen DA1 nu in het nauw en moeten ze onderaan weer beginnen te bouwen. Blijft staan dat de jeugdopleiding op zich in orde is. Ik hoop alleen wel dat de club zich realiseert dat ook dat geen vanzelfsprekendheid is.


Wat vind jij? Praat mee...