Mikki Roberts (Tilburg) leerde haar sleeppush voor school

De teller van middenvelder Mikki Roberts (17) staat inmiddels op vijf treffers. Vier keer pushte ze raak vanaf kop cirkel en een keer maakte ze een veldgoal. Met dat totaal staat ze op een tweede plek in het topscorersklassement van de Promotieklasse en is ze topscorer van haar club Tilburg. Maar wie is die Brabantse jongeling van Nederlands A eigenlijk? 

Twee jaar geleden scoorde ze al haar eerste treffer in Tilburg Dames 1. Drie jaar geleden debuteerde ze. Ze mag haar middelbare school bedanken voor de extra tijd die ze kreeg om haar specialiteit te ontwikkelen, de sleepcorner. Dankzij de tijd die ze er al in heeft kunnen steken, is zij als zeventienjarige de eerste cornervrouw in Tilburg.

‘Een jaar of vijf geleden ben ik begonnen met trainen. Ik zat toen in een sportklas op school en we kregen zogenaamde specialistentraining. Toen ben ik mijn sleep gaan leren. Leren slepen voor school inderdaad, zo kan je het zien’, vertelt een trotse Roberts telefonisch aan hockey.nl.

‘Ik krijg de kans en het vertrouwen. Je kan wel zeggen dat het tot nu toe best goed gaat ja.’ Roberts wil doortrainen op haar sleep en een favoriete hoek ontwikkelen. Die heeft ze nu nog niet.

Sleepkanon Mikki Roberts. Foto: Rogier Balk

Als we haar coach Martin van de Rakt vragen naar haar kwaliteiten en hoe ze zo snel het kanon van de club is geworden, zegt hij het volgende: ‘Ze is talentvol en doet alles voor haar sport. Ik moet haar soms eerder afremmen. Ze heeft enorme hockeykwaliteiten en met haar strafcorner en hoge bal een unique selling point. Zo’n speelster in je selectie is superfijn.’

Met haar zeventien jaar past Roberts goed in het jonge team. ‘Mikki is fysiek sterk en het vertrouwen heeft echt zelf opgebouwd. Dan maakt het mij niet uit hoe oud ze is. Op een paar oudjes van vijfentwintig na die voor de ervaring zorgen, bestaat de groep vooral uit eigen jeugd.’

De strafcornerspecialist hockeyt al haar hele leven in Tilburg. Ze woont er op drie minuten fietsen vandaan. Roberts is echt een kind van de club. Vroeger combineerde ze het hockey nog met korfbal, maar dat lukt haar nu niet meer. Nu combineert ze 6 VWO met tophockey en laat ze alles voor haar sport. Roberts vertelt dat ze droomt van het Nederlandse team en de Olympische Spelen.

Ik zat in een sportklas op school en kregen zogenaamde specialistentraining. Toen ben ik mijn sleep gaan leren. Leren slepen voor school inderdaad, zo kan je het zien. Mikki Roberts

De tiener weet dat zij niet de enige is met diezelfde dromen. Maar ze timmert aardig aan de weg. Met haar A-leeftijd heeft ze dit seizoen haar definitieve overstap gemaakt naar Dames 1 en speelt ze af en toe nog eens met de jeugd mee. Ook doorloopt ze de Nederlandse jeugdteams en speelt ze inmiddels haar tweede jaar in Nederlands onder 18.

‘Ik wil gewoon zo goed mogelijk worden’, herhaalt Roberts regelmatig. ‘Ik leer veel in de Promotieklasse en de mensen om me heen. Zij hebben veel meer ervaring. Ik kan me hier op mezelf focussen.’ Samen met leeftijdsgenoten Eef Hoyink en Benthe Moschner hoort  ze tot jongste speelsters van de ploeg, die vol meedraaien. Dat heeft ook te maken met de blessures bij de Brabanders. Zo zijn dit seizoen Senna Bombach, Juul Donders en Pleun de Vries met ernstige knieblessures uitgeschakeld.

Archiefbeeld van Mikki Roberts, afgelopen seizoen in MA1. Foto: Rogier Balk

Hoofdklasse spelen

Als Roberts haar dromen wil nastreven, zal ze ooit moeten nadenken aan de Hoofdklasse. Ze hoopt ze die stap juist met haar jeugdliefde Tilburg te maken. ‘Hoofdklasse spelen is haalbaar. We hebben de faciliteiten, talent en het aantal leden. Maar het moeilijkste is om de groep bij elkaar te houden.’

Coach Van de Rakt begrijpt dat, maar weet ook dat de realiteit weerbarstig. ‘Deze meiden gaan straks studeren, grotendeels in de Randstad. We hebben er maar weinig die in de buurt blijven. Dan wordt het een lastiger verhaal’, verklaart hij. ‘Ik heb het idee dat ze zich dan met bosjes aanmelden in steden als Amsterdam en Rotterdam.’

We willen dit seizoen bewijzen dat we geen eendagsvlieg waren. Martin van de Rakt

Toch trok Tilburg afgelopen zomer speelsters met ervaring als Frederique Derkx en Senna Bombach aan. ‘We moeten het hebben van speelsters met ervaring die wat willen afbouwen of jeugd met echte clubliefde.’ Over de Hoofdklasse wordt voorlopig bij Tilburg nog niet gesproken. Het team plaatste zich vorig jaar als laatste club voor de Promotieklasse, maar bewijst nu met de vierde plek dat de club geen eendagsvlieg is. En als de piepjonge Roberts zich zo snel blijft ontwikkelen, kunnen er nog mooie dingen gebeuren in Tilburg.


3 Reacties

  1. Nvanas012

    Schitterende speelster om te zien spelen.

  2. FrankSanders

    En daarnaast geeft ze de MC2 van HC Tilburg nog training! Dat doet ze super leuk! #trotsopMikki

  3. marijeknuvers

    Mooie speelster. Geef haar de tijd.


Wat vind jij? Praat mee...