MOP-voorzitter Van Benthem: ‘Teleurgesteld over dit besluit’

Koplopers zijn het meest de dupe van de beslissing van de KNHB dat er geen teams promoveren of degraderen. Walter van Benthem, voorzitter van MOP – de club uit Vught die zowel met Dames 1 als Heren 1 bovenaan staat – kon het niet geloven toen hij het nieuws dinsdagavond las. ‘Ik vind dit een verkeerde beslissing.’

Negen punten bedroeg de voorsprong van Heren 1 als koploper van de Derde Klasse C. Vijf punten was de voorsprong van Dames 1 als koploper van de Promotieklasse. Het vrouwenteam, gecoacht door het naar Tilburg vertrekkende duo Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen, had promotie naar het hoogste niveau van Nederland scherp in het vizier. Onlangs, na de aanstelling van Roeland de Laat als coach van volgend jaar, zei Van Benthem nog: ‘Gezien de scenario’s die de KNHB heeft uitgewerkt, gaan we uit van en zullen we ons voorbereiden op spelen in de Hoofdklasse volgend seizoen.’

Dinsdagavond moest hij even slikken toen hij het besluit van de KNHB op internet las. ‘Dit is waanzinnig zuur. Ik kan het nog steeds niet geloven. Beide teams waren lekker bezig en dan krijg je dit. Ik ben zwaar teleurgesteld over dit besluit van de bond.’

Zonder Ageeth Boomgaarth en Maartje Paumen moet MOP volgend seizoen opnieuw zien te promoveren. Foto: Koen Suyk

We moeten nu eerst de klap van het niet promoveren zien te verwerken, maar we houden de spirit er absoluut in.

Eerder pleitte Van Benthem al voor de optie om alle huidige koplopers te laten promoveren en dan met grotere poules te werken. ‘Daardoor had je een win-win-situatie gecreëerd. De kampioenen waren dan gepromoveerd en de ploegen die onderaan stonden niet gedegradeerd. Dat was beter geweest voor zowel het hockey als het clubleven. Ik snap dat het een moeilijke beslissing is en dat je het nooit voor iedereen goed doet, maar dit had de pijn wel verzacht.’

Met het vertrek van Boomgaardt en Paumen verliest Dames 1 een hoop aantrekkingskracht. Van liefst vier speelsters werd bekend dat zij het pad van hun coaches volgen en volgend seizoen voor Tilburg spelen. Van Benthem gelooft niet dat MOP volgend jaar met een zwakker team een gooi naar promotie moet doen. Onder leiding van de nieuwe coach Roeland de Laat, die overkomt van overgangsklasser Helmond, blijft de ambitie hetzelfde.

Van Benthem: ‘De blik blijft gericht op de Hoofdklasse. We willen een hoofdklassewaardige ploeg blijven. Momenteel draait de spelerscarrousel op volle toeren en ook wij zijn volop bezig versterkingen aan te trekken. We moeten nu eerst de klap van het niet promoveren zien te verwerken, maar we houden de spirit er absoluut in.’


36 Reacties

 1. edelweiss

  Op het niveau van de standaard teams zullen er niet veel vrijwillige wisselingen tussen de klassen aangevraagd worden, zeker niet in de hogere klassen, als de bond dat überhaupt al toestaat. Dan gaat het voor de nu bovenaan staande teams die veel punten los staan toch neerkomen op clubtrouw om met hetzelfde team er nog een keer voor te gaan volgend seizoen en hopen dat het dan net zo makkelijk gaat.

 2. jvolcano

  Wat een wereldvreemde man.

 3. Freekdalfsen

  Snap niets van die KNHB...de degradanten uit de hoofdklasse zijn nu lachende derde en MOP kan na een fantastisch seizoen met 5 punten los op de blaren zitten, ongekend dit! Hulde voor v Benthem, de aanhouder wint!

 4. MIck

  DeZe man is niet goed, waren nog 10 competitierondes te spelen dus nog alles te winnen of te verliezen. Volkomen logisch dat alles bij het oude blijft.

  1. charliejanssen

   Welk team zou de dames van MOP van het kampioenschap af moeten houden dan? Op elk vlak was MOP dit jaar het sterkste..

  2. SanderE

   Oneens. In een periode als deze moet je ook keuzes durven maken die passend zijn. Of er nou 12 of 22 wedstrijden zijn gespeeld, na een eerste seizoenshelft heb je een prima weergave van de verhoudingen binnen een competitie. Ga voor jezelf maar een aantal poules af en beoordeel of de sterkere ploegen bovenaan staan en de minst sterke onderaan.. in veel gevallen is dit een kloppende weerspiegeling van de realiteit. En wellicht zijn er uitzonderingen. Overigens heb ik het niet direct over rechtstreeks promoveren en degraderen. Maar deze keuze is te eenvoudig waar de koplopers (en nummers 2) te kort worden gedaan en de onderste plekken er heel goed mee weg komen? Dat ben jij niet eens? Bij jou gaat het echt alleen over 22 wedstrijden gezien? Ik ben benieuwd of ze volgend seizoen deze maatregelen weer zouden hanteren bij een vergelijkbare situatie, mocht die zich voordoen.. Nu zijn er enkel verliezers, was niet nodig geweest (met verschillende mogelijkheden).

  3. SanderE

   @sportliefhebber: helemaal eens! En dit zien we ook terug bij veel andere poules. MIck heeft het nu over 22 wedstrijden maar als de competitie uit 44 wedstrijden zou bestaan was het voor deze huidige “MIck groep” waarschijnlijk niet na 22 wedstrijden te concluderen. Dan moesten er per definitie 44 wedstrijden gespeeld zijn voor een eerlijke eindstand. Dus het gaat ze niet om de juiste weerspiegeling van de verhoudingen binnen een poule maar waarschijnlijk om het simpele feit dat competities compleet uitgespeeld moeten zijn. Ik hoop niet dat we komende jaren in dit stramien blijven hangen. H

 5. robboomsma

  Onthoud dit: "You can't please them all"

 6. lvabr

  We praten in dit verhaal over de dames van MOP, echter hebben de heren van MOP een ruimere voorsprong (9 punten), is dit dan ook niet overtuigend? En los van de club MOP hebben meerdere teams hier last van hebben (Push D1, Graspiepers D1, Myra H1 etc.). De nr. 12 is in dit verhaal de enige "winnaar". Het behoud spelers en trekt wellicht spelers van de nr. 1 van een poule lager aan. Gevolg: leegloop bij nummers 1. Natuurlijk weten we geen van allen de afweging die de bond heeft gemaakt, dus om te zeggen dat ze hier te makkelijk aan voorbij zijn gegaan vind ik te kort door de bocht. Maar persoonlijk denk ik dat dit besluit meer negatieve gevolgen heeft dan wanneer er teams hadden mogen promoveren (zoals elders al geschreven: sponsoren die nu minder snel of onder andere voorwaarden verlengen, talentvolle jeugd dat gaat lopen, huidige spelers die gaan lopen, samenstelling staff etc.).

 7. MIck

  We Zijn beland In een situatie waar Niemand wat aan kan doen. Er waren nog 10 speelrondes te spelen waarbij In dit geval Mop 5 punten voorsprong heeft er kan dus werkelijk nog van alles gebeuren Mop had de voorsprong kunnen uitbouwen maar had ook in elkaar kunnen Klappen we zullen het nooit weten en dan ga Je natuurlijk niet na 12 wedstrijdrondes zeggen Oke dan is dit de eindstand slaat natuurlijk nergens op was dit het geval geweest na 20 speelrondes was het misschien anders geweest. Enorm zuur voor heel veel teams maar volkomen logisch besluit.

 8. Freekdalfsen

  Kijk Ff naar onze zuiderburen, allemaal promoveren en niet degraderen. Gewoon een iets grotere hoofdklasse qua teams. Win win, Opgelost!

 9. solo

  Je kunt het denk ik nooit goed doen. Wat ze ook verzinnen.

  1. misha-van-oostveen

   Klopt, niet iedereen is tevreden te houden maar voor clubs met ambitie kan dit heel vervelend zijn. Maar een voorbeeld bij een bevriende club. Kromhouters Dames 1 staat 6 en 7 punten los en met op de achtergrond MA1 in de super A (gedeeld 1e) is dit meer dan zuur. Meiden willen en kunnen moeiteloos de 1e klasse in met ambitie door te groeien. Nu is het maar de vraag of meiden die gaan studeren blijven. Tja, het is maar 2e klasse maar veel meer clubs hebben hier last van. Hier zou de KNHB veel meer naar moeten kijken. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

 10. lvabr

  @Freekdalfsen, helemaal eens! Begin wat later (ivm een mogelijke kans dat we niet in sept. beginnen), maak in de hoofdklasse 2 poules van 7 en doe dit ook bij de PK. Bij de andere klassen 4 poules of meer poules. Om het jaar daarna terug te gaan naar de oude opzet kun je met play-offs/ play-outs werken.

 11. MIck

  Je gaat toch niet midden In een seizoen de spelregels veranderen? Hoezo een stand opmaken na 12 wedstrijden? Je speelt nog 10 wedstrijden zeer waarschijnlijk Tegen al je concurrenten dus ploegen kunnen hun voorsprong uitbreiden of in elkaar Klappen. Het is vreselijk vervelend voor heel veel clubs/teams maar hier kan Niemand wat aandoen.volkomen logisch dus dat je het seizoen nietig verklaard.

  1. SanderE

   MIck jouw punt is duidelijk. Maar in deze situatie had er in ieder geval iets naar de promoties gekeken moeten worden, welke vorm is dan in eerste instantie nog bijzaak. Natuurlijk is dit anders dan anders met maar 12 wedstrijden gespeeld te hebben. Maar de situatie is ook compleet anders. Als het aan jou ligt volgend jaar dus weer geen promoties als we in dezelfde situatie belanden?

 12. MIck

  Laten we hopen dat we in de toekomst niet meer In deZe situatie Komen, en misschien is het dus een idee om daar als bond voor de toekomst eens naar te kijken maar om midden In een helaas afgelast hockeyjaar opeens regelementen te gaan aanpassen vind Ik raar. En ook Ik snap dat het vervelend/ verdrietig etc is voor clubs/Teams die er goed voor stonden en dat het voor een Aantal clubs een geluk beetje raar In deZe tijd bij een ongeluk is.

  1. SanderE

   Het draait om improvisatie en daarbij maatwerk kunnen leveren. Met “laten we hopen in de toekomst “ koop je niks. Volgend seizoen kan zomaar een soortgelijke situatie voorkomen.

 13. lenny-baker

  Volgend jaar dus zelfde poules als dit jaar, alleen met andere spelers. Voelt toch niet helemaal lekker! En ja het is natuurlijk verschrikkelijk waarin we beland zijn. Maar dat betekent niet dat je overal aan voorbij moet gaan. Er had veel meer tegemoet kunnen worden gekomen aan met name teams die nu promotie mislopen.

 14. MIck

  Op 10 wedstrijden voor het einde lopen heel weinig teams promotie mis

 15. Mike de Bot

  Het is idd extreem vervelend voor oa de hierboven genoemde teams, maar door voor andere oplossingen te kiezen ga je weer andere problemen creëren. Wat te doen met de overgangsklasse, waar het wel heel dicht bij elkaar ligt? Daar het team dat met 2 punten voor staat ook laten promoveren? Hoe lullig is dat voor de nummer 2 die al wel uit tegen de koploper had gespeeld, maar niet thuis? De bond kan het in deze nooit goed doen, dus ik denk dan recht door zee is heel hard, maar daarmee wel duidelijk en geen uitzonderingen, die weer scheve ogen kunnen/zullen geven.

 16. stekel

  Net als in het echte leven zijn er ook in dit geval winnaar (zij die niet degraderen) en verliezers (die niet promoveren) Fijn voor de jeugd ‘speelruimte’ en de rest.. een fijne zomer alvast Tis wat t is

  1. SanderE

   Een aparte definitie van winnaars.

 17. Mark Bouwman

  Iedereen praat in zijn eigen straatje, iemand moet de knoop doorhakken. De competitie is niet uitgespeeld, je weet nooit wat teams in een eindfase van een poule doen door stress of wat dan ook, sommigen hebben alle "sterken" gehad, anderen alle "zwakken". Het thuis- en uitvoordeel is niet gelijkelijk verdeeld bij een halve competitie. Een "tussenstand" is derhalve nooit fair. Conclusie: goede beslissing van de KNHB, hoe zuur voor sommigen ook. En nu concentreren op een hopelijk gezond seizoen 2020 - 2021.

 18. prioriteiten

  Ik vind het in beginsel best bizar dat de voorzitter van een club waar nota bene een speelster van Dames 1 dagelijks het leven probeert te redden van Corona-patiënten met deze headliner in de media verschijnt. Mijns inziens zegt de stand halverwege de competitie enkel iets over de aspiraties die je als team redelijkerwijs kunt hebben. Kijk naar een team als Schaerweijde, de afgelopen jaren halverwege de competitie veelal bovenaan of op een punt van de koploper, maar aan het einde van de rit als vierde. Houd daarnaast rekening met het feit dat we door de huidige maatregelen op zijn vroegst op 1 september een vorm van hockey kunnen beoefenen zoals we dit gewend zijn. Dit betekent dat de competitie die half augustus al gepland stond te beginnen omwille van de Spelen en het EK al later begint. Kijkend naar de afgelopen jaren is het met een Hoofdklasse van 12 teams al een hoofdpijndossier geweest voor de competitieplanning om de speelronden en play-offs tussen de internationale kalender te wurmen. Dus dan maar met meer teams in minder tijd? Lijkt me niet reëel. Je kunt het nooit goed doen, maar op deze manier maken we met zijn allen een frisse start. En wellicht belangrijker, hockey is iets fantastisch moois, maar in mijn ogen totaal onbelangrijk als er nog dagelijks mensen voor hun leven aan het vechten zijn op de IC... Laten we ons verstand een beetje gebruiken aub.

 19. lenny-baker

  Stel dat er nou geen corona was geweest en we hadden door overvloedige regen week in week uit niet kunnen spelen na het 1e speelweekend na de winterstop. Er zijn nu door corona idd andere dingen belangrijker. Het is verschrikkelijk dat er door corona mensen overlijden. Maar je kan ook de prestaties van teams belonen. De dingen kunnen los van elkaar worden gezien en behandeld.

 20. MIck

  Preststies van teams worden ook beloond als je Wint krijg je 3 punten.

 21. MIck

  En als je na 22 wedstrijden de meeste punten hebt dan Volgt de ultieme beloning

  1. SanderE

   Ik ben blij dat niet iedereen zo simpel en kortzichtig als jij denkt.

 22. MIck

  Satire Sander

 23. jobe

  Misschien beginnen bij het eigen mismanagement: 5 speelsters reeds vertrokken waarvan 4 met oud trainers duo. Zal een reden zijn waarom ze weglopen en dat is niet alleen missen van de Hoofdklasse.

  1. maus2018

   Ondanks dat ze eventueel zouden promoveren lopen de belangrijkste spelers weg. MOP mag blij zijn dat ze nog een jaartje in de promotieklasse uitkomen. (Kansloos in de Hoofdklasse). Schouders eronder en leren van je fouten💪

 24. knap

  Welke fouten?

 25. lenny-baker

  Nog een mogelijkheid. De verwachting dat er een vaccin is, is ergens in 2021. Men zegt dat 50-60% van de bevolking het virus gaat krijgen. De schatting is dat nu ongeveer 3-4% het virus heeft gehad. Het vaccin zal er dan eerder zijn dan dat die 50-60% is bereikt. Om min of meer terug te gaan naar het normale leven moet het beheersbaar zijn. We kunnen dus pas weer hockeyen ergens in 2021. We kunnen dan de standen laten staan en ergens in 2021 doorgaan met de huidige competitie.


Wat vind jij? Praat mee...