Oranje-Rood promoveert na een seizoen terug naar Hoofdklasse

Na een seizoen in de Promotieklasse is het de vrouwen van Oranje-Rood gelukt om terug te keren naar de Hoofdklasse. Push werd met 3-2 verslagen. Hope Ralph was van onschatbare waarde in Eindhoven met twee doelpunten. 

Tranen van geluk, liters champagne, knuffelende en feestende speelsters. Oranje-Rood heeft het gepresteerd. Na de enorme teleurstelling van bijna een jaar geleden, keert de ploeg van coach Rob Haantjes weer terug op het hoogste niveau. Oranje-Rood is twee wedstrijden voor het einde kampioen van de Promotieklasse. En dat zullen ze in Eindhoven en omstreken weten ook. 

Dertien jaar acteerde Oranje-Rood (eerst als Oranje Zwart) op het hoogste niveau. In 2018 haalde het zelfs nog de play-offs. Hoe anders was dat vorig seizoen. Toen de grootmacht roemloos naar het tweede niveau zakte. En met nog maar zes overgebleven speelsters (Lisa Scheerlinck, Kim Hendrix, Floor Hoogers, Vivienne Peters, Janneke van de Venne en Carmen Victoria) was het sterk de vraag wat we van de Brabanders konden verwachten. 

Er was er een die altijd hoop hield: coach Rob Haantjes. Vlak na de degradatie liet hij weten dat hij het volledig onterecht vond dat zijn ploeg gedegradeerd was. Want een club als Oranje-Rood hoorde volgens hem thuis in de Hoofdklasse. In augustus wist hij het zeker: ‘Ik loop nergens voor weg’, zei hij toen. ‘Wij willen het hoogste niveau.’

Foto: Willem Vernes

Opnieuw beginnen 

Oranje-Rood moest opnieuw beginnen. Bouwen aan een ploeg. Twaalf speelsters verkasten. De aanwas kwam vooral uit eigen jeugd en clubs uit de regio. Maar Oranje-Rood werd iedere speelronde sterker. Groeide en pakte punten. En zorgde ervoor dat 7 mei 2023 een dag werd met een gouden randje in de clubhistorie. 

Want zondagmiddag won de ploeg van concurrent Push, maar dat ging alles behalve eenvoudig. De oranje-rode rookdampen van de fakkels en vuurwerk waren pas net opgetrokken toen de bezoekers uit Breda al op een 0-1 voorsprong stonden. Freeke van Dongen tikte van dichtbij de openingstreffer binnen. Daar had Push ook wel recht op: de ploeg kreeg immers ook drie corners in het eerste kwart. Drie keer kozen ze voor de flats van Pien Holleman, maar keer op keer zonder resultaat. 

Daar tegenover stonden kansen voor Guusje Moes en Lisa Scheerlinck, telkens na voorzetten van de Nieuw-Zeelandse Hope Ralph. Zij bezweken beiden onder de kampioensdruk. Binnentikken bij de paal leek namelijk nog nooit zo lastig. Maar was Oranje-Rood kansloos? Nee zeker niet. Push-verdedigster Freke van Tilburg plukte later namelijk op de doellijn een strafcorner knap uit de kruising, de grootste kans voor de thuisploeg. Waar Push nog twee keer voor het Holleman-recept kozen vanaf kopcirkel. Weer zonder resultaat. 

Foto: Willem Vernes

Wat was Groningen aan het doen? 

Ondertussen viel het oog van het publiek op de volle tribune aan de Genneper Parken niet op het spel van Oranje-Rood, maar op de tussenstand van concurrent Groningen. Die het zichtbaar moeilijk had met MOP. Groningse averij zou betekenen dat een gelijkspel tegen Push voor Oranje-Rood ook voldoende zou zijn voor het kampioenschap. 

Maar van een gelijke stand was nog geen sprake. Dat veranderde toen Oranje-Rood de kleedkamer uitkwam. En de plankenkoorts plaats had gemaakt voor lef. Dat werd meteen beloond: Hope Ralph tipte een strafcornervariant binnen: 1-1. 

Oranje-Rood kwam terug, maar kreeg nog twee strafcorners om de oren. Kansen voor Push, maar zonder resultaten. En als ‘ie aan de ene kant niet valt… Inderdaad. Oranje-Rood maakte die zo verlossende tweede treffer. Weer was het Hope Ralph die binnentikte. Zo was de Nieuw-Zeelandse van onschatbare waarde. En daar bleef het niet bij: Madelief de Beer pushte twee minuten voor tijd ook nog een strafbal binnen: 3-1. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 3-2: Push benutte een uitspeelcorner via Holleman.

Ondertussen viel de regen met bakken uit de lucht in Eindhoven, maar was de champagnedouche veel belangrijker voor alle hockeyfans uit de Lichtstad. Oranje-Rood is na een seizoen weer terug op het hoogste niveau van Nederland. 

Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood – Push 3-2 (0-1)

10. Freeke van Dongen 0-1 
39. Hope Ralph 1-1 (sc)
67. Hope Ralph 2-1
68. Madelief de Beer 3-1 (sb)
70. Pien Holleman 3-2 (sc)


Wat vind jij? Praat mee...