Promotieklasse dames: Gaat Tilburg de titel ‘ophalen’?

Drie wedstrijden winnen en dan promoveren naar de Hoofdklasse. Het overkwam Klein Zwitserland in het afgelopen seizoen. Een unicum. Eén ding staat vast: komend seizoen zal geen team deze streek kunnen herhalen.

Na elf maanden van competitiedroogte snakt iedereen in de Promotieklasse naar het spelen van wedstrijden. Wedstrijden, die leiden tot een promovendus en twee play-off-deelnemers. Welke teams doen bovenin mee en wie moeten vrezen voor degradatie? Wij zetten de stand van zaken op een rijtje.

De gedoodverfde favoriet is niet degradant Laren. Dat verloor liefst dertien speelsters, waarvan het merendeel pijnlijk genoeg alsnog een onderkomen in de Hoofdklasse vond. Onder meer de ervaren libero Chiara Tiddi kwam naar het Gooi, maar met promotie is de compleet veranderde ploeg van Darren Cheesman nog niet bepaald bezig.

Klinkende nieuwe namen bij Tilburg

Dat is anders bij Tilburg. Dat team stond er al niet slecht voor en met internationals Ireen van den Assem (Oranje), Maddie Hinch (Engeland) en Donja Zwinkels (zaalselectie) zijn er speelsters van exceptioneel niveau aan de selectie toegevoegd. Aan internationale ervaring op de bank ook geen gebrek met oud-internationals Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen. Tilburg lijkt de te kloppen ploeg te zijn. Wie kan het de Brabantse topfavoriet lastig maken?

In de omgeving zitten MOP, nota bene de ploeg waar Boomgaardt en Paumen tot 2019 aan het roer stonden, en Were Di. Beide teams hebben of hadden te maken met blessureleed en willen vooral fris en fit het seizoen doorkomen. Zeker MOP heeft de ambitie om zo lang mogelijk bij de top drie in de buurt te blijven, maar een echte bedreiging voor Tilburg vormen deze clubs waarschijnlijk niet.

De dames van Tilburg begonnen het vorige seizoen goed, maar wisten (nog) niet te promoveren. Foto: Rogier Balk

Rotterdam gaat voor de top drie

Komt het gevaar dan uit Zuid-Holland? Met de promotie van Klein Zwitserland zijn alleen Rotterdam en Leonidas nog over uit deze regio. Leonidas heeft de huidige kern van haar selectie al zes jaar bijeen en kan daarmee ook stabiel in de middenmoot eindigen. Rotterdam zet hoger in. Ervaren speelsters, zoals strafcornerspecialist Rosanne Gatsonides, vertrokken, maar in de breedte heeft de ploeg niet aan kracht verloren. Sterker nog, de jonge groep is hongerig, durft uit te spreken voor de top drie te gaan en zet alles op alles om die te bereiken. Kampioen worden lijkt nu nog een stap te ver voor de ploeg van Brian Vervoort.

Iets noordelijker zitten HBS, De Terriërs, HIC en Huizen. HBS heeft nog geen vol seizoen in de Promotieklasse gedraaid en zal alle zeilen moeten bijzetten om zich op dit niveau te handhaven. De Terriërs zette exact tien jaar geleden op wonderbaarlijke wijze de stap naar de hoofdklasse. De Heiloose helden van nu zullen voorlopig vooral blij zijn met handhaving.

Kan Huizen een gooi doen naar de bovenste plekken?

Bij HIC en Huizen reiken de ambities verder. Huizen heeft met Sanne Hak (afkomstig van Laren) een sterkhouder in huis gehaald. Tel daar de ervaring van speelsters als Amber Folmer, Fleur de Waard, Myrthe van Kesteren en Canadees international Alison Lee bij op en het team zou zomaar eens een gooi kunnen doen naar een plek bovenaan de ranglijst. HIC startte het vorige seizoen verre van slecht en waar het verloop in Amstelveen normaliter vrij hoog is, hebben ze nu weinig wisselingen ten opzichte van eerdere jaren. Een plek bovenin de middenmoot is dan ook zeker geen onhaalbare kaart.

Sanne Hak heeft haar lichtblauwe shirt verruild voor het wit/donkerblauw van Huizen. Foto: Bart Scheulderman

Groningen vecht voor wat het waard is om degradatie te voorkomen. Het jonge team kan niet meer terugvallen op oudgediende Willemijn Bos, die is gestopt, en wil zeker hoger eindigen dan de voorlaatste plek van het vorige, korte seizoen. Dat laatste geldt ook voor Nijmegen. De Gelderse hockeytrots bungelde na vijf wedstrijden onderaan. Met het weer in huis halen van keepster Saskia van Duivenboden staat er in elk geval een ervaren sluitpost onder de lat die vanuit die positie ook nog eens een coachende rol kan vervullen. Een plek in de middenmoot is voor het team een reëel streven.

Of Tilburg een echte bedreiging ondervindt van de andere elf, dat is de grote vraag. Zeker is in elk geval dat alle teams niet kunnen wachten om weer voor het echie te spelen. Waartoe dat leidt, weten we hopelijk pas over 22 wedstrijden.


5 Reacties

 1. popov0702

  Als Tilburg het niet doet wanneer dan wel?

 2. valley-in-the-alps

  Promotieklasse staat bekend om de spanning voor de 1e plaats … heb 100% vertrouwen dat het Tilburg gaat lukken … hopelijk staat het borg voor prachtige wedstrijden. The team to beat.

 3. misha-van-oostveen

  Niet halen is FALEN

 4. stekel

  Tilburg lijkt me met ruime afstand de sterkste ploeg. Zou gek moeten lopen als die niet ‘probleemloos’ promoveert.

 5. AvA

  @redactie. Wat een inhoudelijk slecht verhaal. Jullie gebruiken namen die je toevallig eerder zag langskomen als “dragers” van teams. Misschien zit het wel heel anders dit jaar. Zijn speelsters ontwikkeld en nu super belangrijk, zijn “ oudere speelsters” niet meer in the lead. Zijn jonge speelsters inen belangrijk etc. Jullie slaan echt de plank mis bij sommige teams. Werk ad winkel om zinvolle zaken te vermelden over de PK, verdiep je dan er ook in.


Wat vind jij? Praat mee...