PK (D): Kleine verschillen, maar de koplopers blijven winnen

De Terriërs kwam eindelijk tot scoren, maar trok alsnog aan het kortste eind tegen Rotterdam (2-3). Leonidas dreigde voor het eerst puntverlies te lijden, maar boog in de laatste acht minuten een achterstand tegen Huizen om naar een 2-3 voorsprong. De ploeg blijft daarmee koploper.

Uitslagen

Groningen – HBS 1-0

9. Liz Klompmaker (sc) 1-0

HIC – Laren 0-0

HIC lijkt een abonnement te hebben op de brilstand. Ook deze week was het weer raak. HIC-coach Ivar Jager: ‘Ook vandaag speelden we goed, alleen wilde de bal er niet in. We kregen voldoende kansen en mogen harder zijn in de afronding. Daarentegen wisten we ook weer de nul te houden, dankzij een uitstekend optreden van onze keepster Sophie van Melis en goed verdedigend werk. De ploeg is teleurgesteld, maar ook strijdbaar. Die vechtlust moeten we de komende weken inzetten om de bal nu eens wel in de goal te jassen.’

Darren Cheesman, coach van Laren, vindt na het gelijkspel dat zijn team ook aanspraak maakte op de winst: ‘Ons doelpuntengemiddelde met minder dan één goal per wedstrijd is tot dusverre laag. Onze tactiek was daarom om verdedigend in elk geval niets weg te geven, zodat we sowieso niet zouden verliezen. Met het hobbelige veld van HIC was dat al een uitdaging. Tegelijkertijd wilden we natuurlijk ook scoren. We kregen meerdere drie-tegen-twee-uitspeelmogelijkheden, maar faalden in de afronding. Frustrerend, want we spelen uiteindelijk om te winnen.’

Huizen – Leonidas 2-3

Drie kwarten was Huizen absoluut de bovenliggende partij. Die conclusie trokken beide coaches, Eddie Simmons (Huizen) en Jordy van der Waart (Leonidas) na afloop. Toch wisten de Leoniden voor de zesde keer op rij de zege naar zich toe te trekken. Simmons baalt dan ook: ‘We hebben fantastisch gespeeld: dynamisch en voorwaarts gericht vanuit combinatiespel. In jaren heb ik niet zulk goed dameshockey gezien. Het enige dat we verzuimden te doen, was de wedstrijd op slot gooien op het einde. Daarmee bedoel ik dat we nog steeds vooruit moesten blijven hockeyen, maar meer op basis van risicobeheersing. De drie goals van Leonidas vielen stuk voor stuk uit slordige passes in de opbouw. Onnodig en doodzonde, want we hadden hier alle mogelijkheden voor het pakken van de winst.’

Van der Waart vindt dat zijn speelsters niet hebben laten zien wat ze kunnen: ‘Door een griepgolf in de groep, waardoor onder andere Rosella Lindeman – een voor ons belangrijke speelster – ontbrak, moesten we wat schuiven in de opstelling. Dat mocht evenwel geen excuus zijn. Wij speelden ronduit matig en Huizen liet geweldig spel zien. Dat team staat veel te laag in de ranking. In de laatste tien minuten zetten we de knop om en scoorden alsnog de gelijkmaker en de winnende treffer. Met drie uit drie kansen maken en winnen ben ik natuurlijk blij, maar verder mag het echt een flinke tand beter.’

Were Di – MOP 2-2

De Brabantse derby eindigde in een gelijkspel. Roeland de Laat, coach van MOP, kan daar wel vrede mee hebben: ‘Wedstrijden tegen Were Di zijn vaak fysiek, zo ook vandaag weer. Zij speelden iets feller in de eerste helft en behaalden een aardig rendement. In de rust namen we ons voor snel de aansluitingstreffer te maken. Dat lukte en uiteindelijk scoorden we ook de gelijkmaker. Met een afgekeurde corner bij 0-0 hadden we zomaar ook kunnen winnen van Were Di, maar gezien het spelbeeld en het feit dat we ons terugvochten tot 2-2 ben ik niet ontevreden.’

Were Di-coach Mark Dekker vond zijn team in de eerste helft beter: ‘We pakten de voorsprong, maar gaven zeker in de tweede helft ook meerdere corners weg. Met Bo van Kempen weet je dat MOP kwaliteit in huis heeft. Het is jammer dat we de wedstrijd niet over de streep trekken vandaag, maar tegelijkertijd voelt een gelijkspel ook als winst na alle puntloze weken. We hebben de top vier nu gehad en zijn er klaar voor om in de komende wedstrijden echt punten te gaan binnenhalen.’

27. Sietske Loots (sc) 1-0
35. Aafke Schrievers 2-0
48. Bo van Kempen (sc) 2-1
57. Kirsten Zennemers 2-2