PK (D): MOP alleen aan kop na zege op Nijmegen

Na de derde speeldag in de Promotieklasse Dames is MOP alleen koploper. De ploeg van coach Ageeth Boomgaardt was in en tegen Nijmegen met 4-1 te sterk. Concurrenten Klein Zwitserland en Groningen lieten punten liggen. Klein Zwitserland bleef bij Were Di steken op 0-0 en Groningen ging op bezoek bij Rotterdam met 2-1 onderuit. Terriërs blijft na drie wedstrijden nog zonder punten na de nederlaag in het kelderduel met HBS (1-2).

De coaches van HIC, Fleur van de Kieft en Eline Vermeulen, vlogen bijna door het dak van de dug-out nadat Joy Meester in extremis voor de 2-1 overwinning zorgde. HIC en Huizen leken af te stevenen op een gelijkspel, maar Meester dacht daar dus duidelijk anders over. Met een welgemikt schot in de lange hoek knalde zij vanaf de rand van de cirkel raak.

Van de Kieft: ‘Zó, deze overwinning hadden wij even nodig en op basis van het spel in de tweede helft vond ik het ook verdiend. We bleven er tot het eind in geloven. Drie minuten voor tijd kreeg Joosje Rijpstra een enorme kans die miraculeus van de lijn werd gehaald en we kregen nog een strafcorner te nemen. Maar prachtig dat zo’n bal in de laatste minuut er nog ingaat, terwijl Joy niet bepaald bekend staat als de speelster met het hardste schot van de Promotieklasse.’

‘Eerste kwart niet goed’

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat HIC er met de zege vandoor zou gaan. ‘Vooral het eerste kwart was niet goed van onze kant. We speelden veel te afwachtend. Tijdens het tweede kwart kregen we iets meer grip en tijdens de tweede helft vond ik ons beter. We gingen de ruimtes beter bespelen en we zetten meer druk op de bal. In plaats van op twee meter afstand staan, gingen we meer op de interceptie spelen.’

‘We bleven maar gaan’

Na de 1-0 werd het volgens Van de Kieft te snel 1-1. ‘We kregen een kans op de 2-0, maar via een counter werd het 1-1. Dat was een prima goal trouwens van Huizen. Maar we hadden het gevoel met elkaar dat we het zelf konden afmaken. We bleven maar gaan en dat je daarin wordt beloond, is alleen maar mooi.’

Na drie duels is HIC nog ongeslagen (remises tegen Tilburg en Leonidas), waarbij Van de Kieft vindt dat er tegen Leonidas eigenlijk meer had moeten uitkomen. Volgende week wacht HIC de lastige uitwedstrijd op Groningen.

Voor promovendus HBS is het kraakhelder: het team moet een wereldprestatie leveren om na 22 wedstrijden bij de onderste drie plaatsen vandaan te blijven. Het zal knokken worden om deze ambitie na te streven en dan is het zaak om in ieder geval te winnen van ploegen die in hetzelfde schuitje zitten. Zoals De Terriërs.

‘Wij zullen dit seizoen echt een paar niveautjes hoger moeten presteren om erin te blijven, maar voorlopig hebben wij onze eerste overwinning ever in de Promotieklasse binnen’, aldus trainer-coach Jeroen Tuininga.

Bepaald eenvoudig ging dit niet, ondanks de 0-2 voorsprong die het team opbouwde. Tuininga: ‘Qua spel hadden wij er denk ik recht op, maar we waren ook gelukkig. De Terriërs kreeg een aantal grote kansen en de beslissingen van de arbitrage zaten ons ook niet tegen. Vijf minuten voor tijd maakte onze tegenstander de aansluitingstreffer en ja, dan weet je nooit hoe het gaat lopen. Het had ook kunnen eindigen in een gelijkspel.’

‘Na rust volle druk’

De Terriërs opende het spel met een lage press, waardoor HBS werd gedwongen het spel te maken. Tuininga: ‘Ze wachtten op een foutje aan onze kant om er vervolgens met een snelle counter uit te komen. Na rust hebben we daarom volle druk gezet om fouten aan de kant van De Terriërs af te dwingen.’

Hoewel pas drie duels zijn gespeeld voelde deze wedstrijd als een hele belangrijke voor HBS. ‘Terriërs zit denk ik in dezelfde positie als wij, dus dan is een overwinning op een concurrent erg belangrijk. Verlies je deze, dan komt de druk er meteen op te staan. Nu staan we voorlopig op vier punten en dat voelt toch fijner.’

Were Di – Klein Zwitserland 0-0