PK (D): MOP pakt koppositie na zege op Push

De dames van MOP hebben de koppositie in de Promotieklasse veroverd. De ploeg uit Vught won voor eigen publiek met 4-0 van Push en profiteerde van puntenverlies van de concurrentie. Victoria, tot aan zondag de koploper, kwam tegen HIC niet verder dan 1-1. Nummer twee HGC speelde ook gelijk. Het werd 1-1 tegen nummer drie Were Di.

Beide ploegen hadden in theorie de kans om, na het gelijkspel van Victoria, de koppositie in de Promotieklasse over te nemen. Uiteindelijk moesten de nummers twee en drie genoegen nemen met een punt, nadat HGC in de slotminuten via Nicole van Jaarsveld alsnog langszij kwam: 1-1.

Achteraf konden beide coaches leven met een gelijkspel, na een wedstrijd met twee gezichten. HGC-coach Robbert-Jan de Vos: ‘Dit was wel een terechte afspiegeling van de wedstrijd’, reageerde hij achteraf. ‘Simpel gezegd was de eerste helft voor Were Di, en de tweede helft voor ons.’ Mark Dekker van Were Di sloot zich daarbij aan. ‘Een gelijkspel was zeker terecht, alleen is het zuur om zo laat in de wedstrijd de goal tegen te krijgen.’

Late gelijkmaker voor HGC

In de tweede helft moest de ploeg uit Wassenaar lang wachten op de verlossende gelijkmaker, maar een rake strafcorner brak de ban voor de dames van De Vos. ‘Je hoopt natuurlijk dat die gelijkmaker sneller valt, zodat je meer tijd hebt om door te pakken. Zeker na een goede tweede helft, maar Were Di verdedigde vandaag ook heel goed. Het is alleen jammer dat je het spel van na de rust in de eerste helft niet voor elkaar krijgt, want daarna hebben ze volgens mij geen enkele kans gekregen.’

Aan de andere kant zag Dekker een aanvallend minder optreden in de tweede helft, iets waar Were Di de afgelopen tijd meer aan is gaan werken. ‘Na de rust hebben we inderdaad weinig gecreĆ«erd’, constateerde hij. ‘Na de rust vergaten we richting de 2-0 te hockeyen. We moesten de wedstrijd killen, al stonden wij als team prima te verdedigen: ze hebben maar een paar kansen gehad. Uiteindelijk geven we de scheidsrechter niet slim de gelegenheid om een corner te geven, en die gaat er dan in. Gelukkig zijn dit wel punten waar wij vanuit onszelf aan kunnen werken.’

Victoria en MOP de volgende tegenstanders

Komend weekend wacht dan ook een spannende afsluiting van de eerste seizoenshelft bij de Promotieklasse: nummer twee Victoria tegen nummer drie HGC, terwijl nieuwe koploper MOP nummer vier Were Di op bezoek krijgt. Beide trainers proberen dan ook zo veel mogelijk positieve dingen van de wedstrijd mee te nemen naar de komende trainingen. ‘In de eerste helft haalde het team opbouwend en aanvallend het gewenste niveau’, voegt Dekker toe. ‘Als je dat dan doortrekt in de laatste fases van de wedstrijd is er niets aan de hand en win je deze wedstrijd. We hadden een directe tegenstander een mentale tik kunnen uitdelen, maar aankomende zondag krijgen we een nieuwe kans.’ De Vos: ‘We nemen zeker die goede tweede helft mee. Maar Victoria is een andere tegenstander en vergt dus een andere aanpak.’ Verder was er overigens heuglijk nieuws voor Loes Stijntjes, die gisteravond ten huwelijk werd gevraagd. ‘Dat leeft dan ook wel binnen zo’n groep’, besluit de HGC-coach met een knipoog.

Nijmegen heeft inmiddels de weg naar boven gevonden. Na een lastige seizoensstart richtte de ploeg van Matthijs Brouwer zich op door in de afgelopen weken al vier punten toe te voegen aan het schamele aantal van twee punten. Vandaag voegde de Nijmeegse ploeg daar nog drie punten aan toe, na een 1-0 overwinning op Almere. Door de zege sluit Nijmegen aan bij de andere ploegen in de middenmoot.

Opluchting en vooral trots heersten achteraf bij Brouwer: het harde werk van de eerste seizoenshelft kwam in de afgelopen weken tot uiting met zeven punten in de laatste drie duels. Ditmaal werd hekkensluiter Almere verslagen, zij het met miniem verschil. ‘Ik had graag gezien dat we wat effectiever omgingen met onze kansen’, constateerde Brouwer achteraf. ‘De eerste helft hebben we echt het spel gemaakt en veel kansen gekregen. Bij de rust moet je dan al afstand nemen. Na de rust ging het wat gelijker op, waarbij Almere beter in het spel kwam. Uiteindelijk konden we de 1-0 met succes verdedigen.’ De Nijmegenaren klommen de afgelopen weken dus uit een diep dal: de ploeg bungelde onderin met een handvol punten. Na de degradatie uit de Hoofdklasse moest de ploeg van Brouwer helemaal opnieuw beginnen. ‘De eerste wedstrijden moesten we nog aan elkaar wennen’, keek hij terug. ‘Daarna zijn we langzaam ons niveau omhoog gaan krikken. Dan is het mooi om te zien hoe we de afgelopen weken presteren, en dat was ook nodig.’

Twee rake corners, zes punten

‘In deze klasse zijn de ploegen zeer aan elkaar gewaagd’, vervolgde Brouwer. ‘Je moet dan beseffen dat alles op details wordt beslist, dat moet je serieus nemen: een corner, een simpel tipje, iets heel kleins kan een goal opleveren. Vandaag, en een paar weken geleden tegen HGC, zijn het dan de strafcorners die het verschil maken. In de afgelopen weken hebben we het dus goed opgepakt.’ Tegen de ploeg uit Wassenaar was Liselot Timmermans de matchwinnaar, dit weekend was dat Isaline Kroon.

De afgelopen weken gaf de oud-international zijn ploeg al complimenten voor de ontwikkeling die de ploeg doormaakte. Brouwer: ‘Zeker als je ziet waar we vandaan komen. Verlies na verlies in de eerste weken, waarna iedereen harder is gaan trainen. Bepaalde zaken die tien, elf weken geleden niet liepen, lopen nu een stuk beter. En het geloof is er altijd gebleven, het geloof dat wij uit deze situatie konden komen. Als je zondag de laatste finale van het jaar winnend afsluit, dan mag ik helemaal trots zijn op het team en de begeleiding. Daarnaast bevind je je in een positie die hoop geeft voor de tweede seizoenshelft.’