PK (D): MOP vindt Waterloo op HIC

Na zes overwinningen op rij vond koploper MOP zondagmiddag haar Waterloo in Amstelveen. Daar was het keurkorps van Fleur van de Kieft met liefst 4-1 te sterk voor de Brabanders, die desondanks aan de leiding van de Promotieklasse blijven. De beloning voor HIC: de tweede plaats, want runner-up Klein Zwitserland verloor op Huizen met 1-0.

Ronduit sensationeel pakte Nijmegen op de valreep de volle winst op Rotterdam. Na een 2-0 achterstand bogen de Gelderlanders de score om tot 2-3 in de laatste minuut dankzij een treffer van Merel Boekhorst.

De uitslagen en statistieken op een rij:

Bij HIC mag de ‘Man of the Match’ na elk duel aanwijzen wie de week erna de trui mag dragen, die hoort bij deze titel. Vorige week viel de keuze op Sterre Loots, maar na de fraaie 4-1 overwinning op MOP besloot ze de trui niet over te dragen naar een andere speelster, maar naar het complete team. Iedereen goed gespeeld, knappe zege op de koploper en daar was trainer-coach Fleur van de Kieft het eigenlijk volledig mee eens.

‘Uiteraard teken je hier van tevoren voor, maar we hebben vanmiddag gewoon heel goed gespeeld. Sterk in de opbouw, maar ook mooie lange ballen en de press die klopte. Kortom, alles liep eigenlijk. Uiteraard is het op voorhand spannend als je de nummer één van de ranglijst op bezoek krijgt. MOP had nog niet verloren, maar dat betekende voor mij niet dat we vooral moesten gaan kijken naar het spel van de tegenstander, maar dat wij er ook iets tegenover zouden moeten zetten.’

‘Dat hebben we gedaan’, gaat Van de Kieft verder. ‘We kwamen na tien minuten terecht op voorsprong, nadat we daarvoor al uit een strafcorner de paal hadden geraakt. Tijdens het eerste kwart deed MOP het nog goed, maar tijdens het hele duel waren wij duidelijk overheersend. Iedereen hield zich aan zijn taak, de aannames waren goed en als het goed loopt, dan ben je meestal in staat om extra energie te leveren.’

Belangrijke 3-1 voor rust

Het bezorgde Van de Kieft een lekker gevoel dat vlak voor rust de 3-1 in het doel van MOP vloog. ‘Rusten met 2-1 betekent dat alles open ligt. Wordt het 3-1, dan weet je dat de tegenstander in ieder geval driemaal moet scoren om te winnen. Dat is toch een mentaal dingetje. Tijdens de rust heb ik mijn team gewaarschuwd voor het begin van de tweede helft. Zo van: in de kleedkamer wordt de speelsters van MOP waarschijnlijk even de waarheid vertelt. Maar wij startten super scherp met veel goede intercepties, waardoor we MOP niet in het spel lieten komen.’

Goede voorbereiding op MOP

HIC is in ieder geval op de goede weg, aldus Van de Kieft. Afgelopen donderdag verloor het team weliswaar met 3-1 van Bloemendaal in de Gold Cup, maar de Amstelveensen konden terugzien op een prima potje, zoals dat een week eerder ook al het geval was tegen hoofdklasser Kampong (2-2). ‘Het zegt iets over onze ontwikkeling en deze twee wedstrijden vormden een goede voorbereiding op het duel tegen MOP. Volgende week naar Nijmegen, opnieuw een interessante pot.’

‘Terecht verloren, HIC scherper’

Ageeth Boomgaardt, de trainer-coach van MOP, kon kort zijn over de nederlaag. ‘Je verliest terecht. HIC toonde zich het hele duel scherper. Dat kan een keer gebeuren. We startten op zich goed, kregen ook een strafcorner, maar daarna nam HIC het over. Na de 1-0 maakten we nog wel de 1-1, maar daarna kregen we op ongelukkige momenten goals tegen. En of je nu met 2-1 in de laatste minuut verliest of met 4-1, het compliment is voor HIC. Ik moet zeggen dat we ook weer niet heel slecht speelden, want wij kregen ook onze kansen. Maar goed, op naar volgende week tegen Leonidas. Ik denk ook niet dat mijn nabespreking van komende dinsdag veel langer zal zijn dan dit.’

Wanneer je al in de tweede minuut tegen een achterstand aankijkt en een paar minuten na rust de 2-0 voor je kiezen krijgt, dan vergt het enige vechtlust om nog tot resultaat te komen. Dat lukte Nijmegen dubbel en dwars, want een paar minuten voor tijd konden de Gelderlanders zo waar de 2-3 in het doel van Rotterdam tikken.

Met deze overwinning lijkt Nijmegen redelijk back on track. Na een haperende start van het seizoen werd het een week om door een ringetje te halen: 3-0 winst op Were Di, daarna de 3-2 overwinning op Helmond in het bekertoernooi (Gold Cup) en nu dus de 2-3 op Rotterdam.

‘Alle schroom van ons af’

‘Na rust hebben we alle schroom van ons afgegooid en met elkaar gestreden voor elke meter’, zo vertelde trainer-coach Boaz Janssen na afloop. ‘Gelukkig konden we na de 2-0 bijtijds de aansluitingstreffer maken en dan voel je dat het nog kan. Andersom zorgt het bij een tegenstander voor wat onzekerheden. Vervolgens maakten we tien minuten voor tijd de 2-2 en was ik benieuwd hoe mijn team daarop zou reageren. Zo van: nemen ze genoegen met een punt gezien het verloop van de score? Of gaan ze voor nog een goal? Intern zijn we volop bezig met het leggen van de verantwoordelijkheden bij het team, dus vanaf de kant heb ik mij even stilgehouden. Dat is niet makkelijk voor mij, maar het pakte erg goed uit. We werden steeds sterker en maakten het af. Het werd geen duel waarvan je van tevoren hoopt om zo te spelen, maar met hard werken hebben we het wel gered.’

Volgende week mag Nijmegen op eigen veld aantreden tegen HIC, dat eveneens in een soort van flow zit.