PK (D): Rotterdam kampioen, doelsaldo nekt Nijmegen

Op de allesbeslissende laatste speeldag heeft Rotterdam zich tot kampioen van de Promotieklasse gekroond. Een nipte 1-0 zege op HBS was genoeg om Tilburg voor te blijven. Dankzij de overwinning komen de havenstedelingen tien jaar na de degradatie uit de Hoofdklasse komend seizoen weer op het hoogste podium uit.

Tilburg won met 4-0 van MOP en eindigt daardoor als tweede in de competitie. In de play-offs (die aanstaande donderdag beginnen) speelt de ploeg van Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen tegen Oranje-Rood. Nummer drie, Leonidas, komt uit tegen Klein Zwitserland.

Onderin ging Nijmegen strijdend ten onder. Met een gelijkspel (1-1) tegen Groningen kwam Nijmegen in punten gelijk met HBS. Ook het aantal gewonnen duels, gelijke spelen en nederlagen waren gelijk, maar op basis van doelsaldo kwam Nijmegen uiteindelijk één doelpunt tekort (-19 tegen -18) waardoor de ploeg degradeert. HBS, dat als tiende het seizoen afsluit, speelt nacompetitie tegen de beste nummer twee van de Overgangsklasse A en B.

Rotterdam – HBS 1-0

Rotterdam had het kampioenschap vandaag in eigen hand. Drie punten halen, was het ticket voor rechtstreekse promotie naar de Hoofdklasse. Vanaf minuut één was het ook de thuisploeg die domineerde. Over alle linies had HBS minder in te brengen dan de speelsters van Rotterdam. Tot grote kansen leidde het veldoverwicht alleen niet. Tot Emma van Santbrink het vier minuten voor rust op haar heupen kreeg. De frêle middenvelder soleerde de cirkel in en schoot met haar backhand rechts in de hoek raak.

Het massaal toegestroomde publiek zag hoe de koploper in de tweede helft iets meer ruimte gaf aan HBS. De bal kwam af en toe gevaarlijk dichtbij het doel van Iris Nikerk, maar – mede dankzij goed ingrijpen van Laure-Sophie van der Heide die de bal tot tweemaal toe van de lijn veegde – tot een gelijkmaker kwam het niet. Rotterdam bleef intussen vechten en aandringen, met sterk spel van onder andere Jong Oranje-trainingsgroepleden Charlotte Hoctin Boes, Amber van den Dijssel en Van Santbrink.

De vechtlust van Rotterdam werd beloond, want na zeventig minuten was de stand nog steeds 1-0 en ontplofte alles wat groen en wit kleurde.

Amber van den Dijssel en keepster Iris Nikerk kunnen hun geluk niet op. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures

‘Blijf maar weg hier’

Rotterdam-aanvoerder Lotte de Heer: ‘Natuurlijk stond er spanning op deze wedstrijd, ook met zoveel publiek en allemaal toeters en bellen. Maar we hebben gespeeld hoe we wilden spelen: veel in balbezit, rustig blijven spelen, niet te veel lopen, maar de bal het werk laten doen. Vooral in de eerste helft ging dat goed. Zeker in de tweede helft, toen zij vaker in onze cirkel kwamen, dacht ik: blijf maar weg hier. Omdat het steeds maar 1-0 stond, bleef het wel heel spannend. Gelukkig is het helemaal goed gekomen en kunnen we nu feest vieren.’

HBS kon ook lachen na afloop, want de ploeg van Jeroen Tuininga ontkwam maar nipt aan rechtstreekse degradatie. ‘Zolang het kan, kan het, zei ik tegen de meiden. We kregen nog kansen toen we meer vertrouwen in eigen kunnen kregen, maar zijn zij zo snel en goed. Winnen was voor ons bijna onmogelijk en een gelijkspel was eigenlijk ook niet verdiend. Uiteindelijk maakt dat ook niet uit. Voor ons was 1-0 genoeg om play-outs te mogen spelen in plaats van te degraderen. Daar gaan we van genieten, zeker in de wetenschap dat we in de winterstop nog elfde stonden.’

31. Emma van Santbrink 1-0

Tilburg – MOP 4-0

Jeske van Bavel 1-0
Irene van den Assem (sc) 2-0
Cis IJpelaar 3-0
Donja Zwinkels 4-0

Jeske van Bavel juicht nadat ze Tilburg op 1-0 heeft gezet tegen MOP. Foto: Rogier Balk

Vreugde van Tilburg na een doelpunt tegen MOP. Foto: Rogier Balk

Tilburg kan zich opmaken voor de play-outs tegen Oranje-Rood voor een plek in de Hoofdklasse. Foto: Rogier Balk

Tilburg-keepster Maddie Hinch redt op de strafcorner van MOP. Foto: Rogier Balk

HIC – Were Di 1-1

Anouk Gommers 0-1
Joosje Rijpstra 1-1

Huizen – De Terriërs 2-0

8. Sam Luttmer 1-0
31. Myrthe van Kesteren 2-0

Laren – Leonidas 2-0

37. Djoeke Vogel 1-0
64. Djoeke Vogel 2-0

Laren – Leonidas (2-0). Foto: Sportsinpixels/Cliff-Baaij

Laren – Leonidas (2-0). Foto: Sportsinpixels/Cliff-Baaij

Laren – Leonidas (2-0). Foto: Sportsinpixels/Cliff-Baaij

Laren – Leonidas (2-0). Foto: Sportsinpixels/Cliff-Baaij

Nijmegen – Groningen 1-1

Tessa Verweijen 1-0
Merel de Wit 1-1


1 Reactie

  1. robdux

    Heel knap van Rotterdam. Bijzonder dat Tilburg geen kampioen weet te worden met het spelersmateriaal wat ze hebben. Goede spelers maken nog geen goed team. Brian is in staat geweest om een mooi TEAM te maken. Toch zal Tilburg ooit wel een keer de hoofdklasse instromen. Het heeft een mooi complex, veel jeugdleden en wel een klein potje om goede spelers aan te trekken. Bij de Dames speelt na vandaag geen ploeg in het Oosten hoger dan overgangsklasse. Doodzonde! Wellicht moet de KNHB zich eens buigen over het hockeyniveau in bepaalde regio’s.


Wat vind jij? Praat mee...