PK (D): Scenario’s play-offs, play-outs en degradatie

Het eerste seizoen van de nieuwe Promotieklasse loopt op zijn einde. De competitie kent zowel bij de dames als bij de heren nog drie speelrondes. De strijd om een ticket voor de play-offs blijft tot het einde spannend, net als de strijd onderin. In theorie kunnen nog zes ploegen op de gevreesde elfde en twaalfde plek eindigen. Een overzicht:

Play-offs

De dames van Victoria pakten vorige week al het kampioenschap. De ploeg promoveert als koploper komend seizoen direct naar de Hoofdklasse. De tweede- en derde positie geven aan het einde van de reguliere competitie toegang tot de play-offs. Die plekken lijken te zijn vergeven aan MOP en HGC. Ondanks de mispeer van HGC van vorige week, staan beide ploegen op een puntentotaal van 36. Het gat met Klein Zwitserland en Were Di bedraagt vijf punten. Als zowel MOP als HGC zondag wint en achtervolgers KZ en Were Di dat niet doen, is de strijd bovenin gestreden.

Het puntentotaal van Klein Zwitserland en Were Di zijn gelijk, maar de ploeg uit Den Haag heeft een wedstrijd meer gewonnen en staat daarmee op een vierde plaats. Zij hebben statistisch gezien ook het eenvoudigste programma van de hele top vijf. Ondanks dat programma moet de ploeg hopen op een fout in de komende weken bij MOP en HGC.

Were Di deed lang mee om de knikkers, maar liet het vooral de afgelopen weken liggen. Tegen Tilburg (2-2), Klein Zwitserland (1-0) en Terriërs (2-3) werd niet gewonnen. Als de Tilburgers zondag verliezen van HIC en HGC en MOP spelen minimaal gelijk, valt de playoff-droom in duigen.

Zelfs Tilburg maakt theoretisch nog kans op een plek in de play-offs, maar dan moet het zelf geen steken meer laten vallen. Zondag wacht de eerste uitdaging: kampioen Victoria komt op bezoek. Als de Tilburgers niet winnen, is een plek bij de top 3 niet meer haalbaar.

Programma:

Victoria: Tilburg (uit) – HIC (thuis) – HGC (uit)

MOP: Nijmegen (thuis) – Push (uit) – Were Di (thuis)

HGC: Push (thuis) – Were Di (uit) – Victoria (thuis)

Klein Zwitserland: Rotterdam (thuis) – Terriërs (uit) – Almere (thuis)

Were Di: HIC (uit) – HGC (thuis) – MOP (uit)

Tilburg: Victoria (thuis) – Rotterdam (uit) – Terriërs (uit)

Playout- en degradatieplekken:

Almere bevindt zich al het hele seizoen onderaan in de Promotieklasse. Pas twee keer werd er gewonnen: 10 maart tegen Push (2-0) en 28 april tegen Rotterdam (2-1). Ongeacht het resultaat van de rest, is de ploeg definitief gedegradeerd als er niet gewonnen wordt van Terriërs zondag.

Push bevindt zich momenteel op de gevreesde elfde plek, dat aan het einde van het seizoen eveneens degradatie betekend. Toch kan het met de ploeg uit Breda nog alle kanten op. Rotterdam staat met drie punten meer op een achtste plek. Push heeft een lastig programma met een bezoek aan HGC en een thuisduel tegen MOP.

Terriërs kan zondag goede zaken doen. Als het wint van Almere – dat dan degradeert – kan het met wat geluk naar een achtste plek stijgen. Concurrenten Rotterdam (KZ uit) en Nijmegen (MOP uit) hebben een lastigere zondag. Als zij niet winnen en Terriërs doet dat wel, staat het na zondag op een achtste plek. Toch kan de ploeg uit Heiloo dan nog steeds degraderen, als de resultaten in de resterende duels tegenvallen.

Nijmegen staat momenteel op de veilige negende plek. De ploeg degradeerde vorig seizoen nog uit de Hoofdklasse en zal er nu alles aan doen, dat niet nog eens te laten gebeuren. De ploeg heeft op het bezoek aan MOP statistisch gezien een eenvoudig programma. De ploeg speelt nog tegen de huidige nummer elf en twaalf: Almere en Push.

Zelfs Rotterdam is nog niet zeker van nog een seizoen in de Promotieklasse. Voor de winter was er geen vuiltje aan de Rotterdamse lucht, maar in de tweede seizoenshelft liet de ploeg meerdere steken vallen. De resultaten tegen HIC (0-1), Nijmegen (1-1), Push (1-1), Almere (1-2) en Terriërs (1-1) vielen tegen. Zondag hebben de havenstedelingen meteen een lastige uitwedstrijd tegen Klein Zwitserland. Als die verloren wordt en Terriërs en Nijmegen winnen, staat de ploeg na zondag op een playout-plek. Bij winst is de ploeg nog steeds niet zeker, maar doet het hele goede zaken.

Programma:

Almere: Terriërs (thuis) – Nijmegen (thuis) – Klein Zwitserland (uit)

Push: HGC (uit) – MOP (thuis) – Nijmegen (uit)

Terriërs: Almere (uit) – Klein Zwitserland (thuis) – Tilburg (uit)

Nijmegen: MOP (uit) – Almere (uit) – Push (uit)

Rotterdam: Klein Zwitserland (uit) – Tilburg (thuis) – HIC (uit)


Wat vind jij? Praat mee...