PK (D): Volop spanning in kop en staart, Leonidas naar play-offs

Met nog twee wedstrijden te gaan, is de spanning zowel boven- als onderin de ranglijst om te snijden. In de strijd om de titel in de Promotieklasse Dames geven koploper Tilburg en nummer twee Rotterdam elkaar bijna niets toe. Beide ploegen boekten zondag elk een kleine zege waardoor het verschil nog steeds één punt bedraagt.

Hekkensluiter De Terriërs kwam in punten gelijk met Nijmegen, de nummer elf op de ranglijst. Nijmegen verloor in eigen huis met 3-0 van MOP, terwijl de ploeg van Bart van der Meer de tweede zege van het seizoen boekte door Were Di met 3-1 te verslaan. En hoewel Leonidas bij stadsgenoot Rotterdam vlak voor tijd onderuit ging, plaatste de ploeg zich wel van de play-offs voor promotie naar de Hoofdklasse. Huizen speelde gelijk tegen Groningen (1-1), waardoor de Leoniden niet meer van de derde plaats af te stoten zijn.

Nijmegen – MOP 0-3

Het duel tussen Nijmegen en MOP stond voor beide ploegen rood omcirkeld in de agenda. Voor (vooraf aan deze wedstrijd) nummer negen MOP was de winst vooral welkom om enige afstand van de onderste drie plekken te nemen. Iets dat met Rotterdam en Tilburg als laatste twee tegenstanders en slechts drie punten afstand van nummer elf Nijmegen geen overbodige luxe was.

Nijmegen stond vooraf op de elfde plek, met drie punten voorsprong op hekkensluiter De Terriërs. Ook daar was een driepunter zeer gewenst om rechtstreekse degradatie af te wenden.

Degradatiekrakers staan veelal niet bekend om de schoonheid van het hockey en ook in deze wedstrijd was het vooral hard tegen hard. Vooral Nijmegen schoot uit de startblokken. De onderscheppingen op het middenveld en daaropvolgende aanvallen leverden weinig kansen, laat staan doelpunten op. MOP kwam er nu en dan gevaarlijk uit, maar ook dit leidde tot vrijwel geen echte doelpoging. Tot vijf minuten voor rust. MOP versierde haar eerste strafcorner en toen wist Nijmegen hoe laat het was. Met Bo van Kempen hebben de Vughtsen immers een heuse sleepkoningin in huis. Van Kempen is topscorer van de Promotieklasse met zeventien doelpunten. En ook nu was het meteen raak.

De tweede helft was nog maar net gestart toen Van Kempen voor de tweede keer mocht aanleggen. Opnieuw sloeg ze haar slag. Nijmegen voerde de druk op, maar het lukte het team van Bas de van der Schueren maar niet om door te drukken. Tot overmaat van ramp kregen de Nijmeegsen een gele kaart. Uit een aanval over links tikte MOP-spits Amy Burton de 0-3 binnen. Een sterk staaltje effectiviteit, want kansen kreeg de uitploeg verder nauwelijks.

Aan de andere kant ontbrak het Nijmegen aan de kracht om door te drukken. Een strafbal van Merel Boekhorst werd bovendien om zeep geholpen door MOP-keepster Zoë van den Barselaar. En dus bleef het bij 0-3. Hierdoor stijgt MOP van de negende naar de zevende plek op de ranglijst en blijft Nijmegen op de elfde plek staan, op vier punten achterstand van HBS (de tegenstander van komende zondag) en Were Di.

Topscorer Van Kempen: ‘Het was een leuke en van onze kant ook een heel goede wedstrijd. We waren ons natuurlijk bewust van de stand op de ranglijst. In de eerste tien minuten vond ik ons wat afwachtend, maar daarna hebben Nijmegen goed onder druk gezet. Doordat we vooral half court stonden, lieten we hen een beetje komen, maar echt grote kansen hebben ze niet gecreëerd. Dat ik twee keer heb gescoord is mooi, maar vind ik het meer een teamprestatie. De voorsprong hielden we goed vast, ondanks dat Nijmegen alles op alles zetten. Het voelt nu niet alsof we al veilig zijn, maar met het spel dat we vandaag hebben laten zien, heb ik er vertrouwen in dat we ook tegen Rotterdam en Tilburg punten kunnen pakken.’

64. Annebregt Rietveld 1-0

Feest bij de dames van Leonidas nadat ze zich ondanks de kleine nederlaag tegen stadsgenoot Rotterdam hebben geplaatst voor de play-offs voor promotie naar de Hoofdklasse. Foto: Jan Lelieveldt

22. Ireen van den Assem (sc) 1-0

Ireen van den Assem balt haar vuist na haar doelpunt voor Tilburg tegen Laren (1-0) in de Promotieklasse Dames. Foto: Rogier Balk