PK (D): Tilburg nieuwe koploper na winst op Rotterdam

Voor het eerst dit seizoen is Tilburg koploper. De voorafgaand aan dit jaar tot huizenhoge titelfavoriet gebombardeerde ploeg van Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen versloeg Rotterdam met 1-3. Onderin pakte De Terriërs opnieuw een punt, nu tegen Groningen (2-2). Omdat nummer elf Nijmegen won van Laren (4-2), schoten de Heiloosen daar voor de stand op de ranglijst overigens niets mee op.

Rotterdam – Tilburg 1-3

Waar Rotterdam in de winterstop acht punten voorsprong had op (toen nog) nummer drie Tilburg, was deze afstand in de winterstop geslonken tot slechts twee punten. Tilburg wist in de tweede seizoenshelft tot dusverre elke wedstrijd te winnen. Rotterdam, dat juist in een dip verkeerde de afgelopen weken en gelijkspeelde tegen onder andere hekkensluiter De Terriërs, wist dat het in de onderlinge ontmoeting een tandje bij moest zetten.

Het publiek, waaronder een legioen Tilburgse aanhangers dat per bus naar Rotterdam was afgereisd, werd niet alleen getrakteerd op een zonovergoten middag, maar ook op een wedstrijd waarin strijdlust en aanvalsdrift hoogtij vierden. Al in de vierde minuut kwam de uitploeg op voorsprong. Een relatief hoog uitgenomen bal schoot bij het aannemen van de stick van de Rotterdamse verdedigster Anne-Laure van der Heide af. De Tilburgse Inge Dankers reageerde alert en tikte de bal eenvoudig in het doelnet.

Rotterdam leek meteen wakker geschud door deze domper en ging over tot meer aanvallend spel, met druk op de bal en de verdediging van Tilburg. Niettemin was het de ploeg van Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen dat weer trefzeker was. Aanvoerder Ireen van den Assem soleerde de cirkel in, gaf voor waarop Senna Bombach alleen nog maar de stick tegen de bal hoefde te houden om de 0-2 aan te tekenen.

Niet veel later was het dan toch raak voor Rotterdam. Na een aanval over rechts zorgde Rebecca Huijgens voor de aansluitingstreffer. Waar de thuisclub in de tweede helft een handvol mogelijkheden kreeg om uit de strafcorner gelijk te maken, waren de kansen voor Tilburg schaarser. Juist op het moment dat de gelijkmaker in de lucht in, kreeg Tilburg een strafbal toegekend. Een eenvoudige prooi voor Van den Assem. En dus kon Tilburg na het laatste fluitsignaal elkaar om de hals vliegen en moet Rotterdam genoegen nemen met een tweede positie op de ranglijst.

Ondanks het verlies en het afzakken naar de tweede plek is Rotterdam-coach Brian Vervoort na afloop niet ontevreden: ‘Het resultaat is natuurlijk enorm balen, maar ik ben heel blij met hoe we gespeeld hebben. We begonnen ongelukkig door een fout. Die achterstand was helemaal niet nodig. Maar los daarvan speelden we een goede wedstrijd. Dat was de afgelopen weken anders. We liepen aan tegen een vormdip, terwijl we daarvoor continu op de toppen van ons kunnen, of nog beter, speelden. We wonnen in de Gold Cup van KZ, HGC en Kampong. Werden derde in de zaal. Natuurlijk willen we altijd cum laude spelen, een acht of een negen halen, maar het is niet meer dan normaal dat dat niet altijd lukt. Vandaag verloren we dan wel, maar wij hebben wel de lijn naar boven ingezet. Dus ondanks het verlies voel ik berusting.’

Rotterdam-middenveldster Emma van Santbrink sluit zich bij de woorden van haar coach aan: ‘Deze wedstrijd stond in het teken van ons proces. Doordat het kwartje steeds niet onze kant opviel in de afgelopen wedstrijden, was het plezier op het veld ook weggezakt. Het werkt bij ons niet als we veel nadenken, dus we waren vandaag vooral bezig met lekker hockeyen, ook al wisten we dat de uitslag van deze wedstrijd invloed kon hebben op onze stand op de ranglijst. Vandaag hebben we laten zien dat we een supergoed team hebben. Dat geeft vertrouwen, ook al hebben we verloren.’

Rotterdam-speelster Emma van Santbrink reikt naar de bal. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures

4. Inge Dankers 0-1
22. Senna Bombach 0-2
25. Rebecca Huijgens 1-2
70. Ireen van den Assem (sb) 1-3

HIC – Leonidas 0-1

51. Lisette Korink (sc) 0-1

Vreugde bij Leonidas na het doelpunt van Lisette Korink tegen HIC. Foto: Jan Lelieveldt

HIC – Leonidas (0-1). Foto: Jan Lelieveldt

Leonidas Dames 1 na de 1-0 zege op HIC in Amstelveen. Foto: Jan Lelieveldt

Huizen – MOP 3-2

Noa van Leer 1-0
Sam Luttmer 2-0
Noa van Leer 3-0
Bo van Kempen (sb) 3-1
Colette de Beaumont 3-2

Nijmegen – Laren 4-2

4. Julia van Dorsten 1-0
9. Elsa de Haas 2-0
16. An Nijkamp 3-0
35. Mylee Vos de Mooij (sc) 3-1
37. Elena Colmer 4-1
62. Anouk Dekkers 4-2

De Terriërs – Groningen 2-2

35. Liz Klompmaker (sc) 0-1
38. Laura ter Veen (sb) 1-1
59. Liz Klompmaker 1-2
68. Juliette Kwikkers 2-2

Were Di – HBS 2-2

19. Aafke Schrievers 1-0
30. Juul van der Velden (sc) 2-0
52. Lotte de Koning 2-1
52. Kris Ypes (sb) 2-2


Wat vind jij? Praat mee...