PK (D): Victoria kampioen na ‘zeperd’ HGC

De dames van Victoria keren voor het eerst sinds 2005 terug in de Hoofdklasse. Vanmiddag won het team van Lennard Poillot nipt met 1-0 van Klein Zwitserland en runner-up HGC verloor in de slotfase met 2-1 van het laaggeklasseerde Nijmegen. Het gat met HGC en MOP bedraagt nu, met nog drie duels te gaan, tien punten.

Nadat de mannen van Victoria vorige week al kampioen werden in de Overgangsklasse, hengelen de dames nu dus ook de titel binnen. In sportief opzicht kan Victoria zich kortom opmaken voor een glorieuze viering van zijn 120-jarig bestaan met Dames 1 in de Hoofdklasse en Heren 1 in de Promotieklasse.

Voor HGC waren de druiven zondagmiddag na afloop van het duel tegen Nijmegen zuur. Het team kreeg niet alleen een nederlaag aan de broek (2-1), het zag ook een ideale kans voorbijgaan om de play-offs al vrijwel zeker te stellen.

Immers, winst op Nijmegen had betekend dat HGC haar voorsprong op de nummer vier Klein Zwitserland kon uitbouwen naar acht punten met nog drie wedstrijden te gaan.

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘In de Promotieklasse moet je week in week uit op scherp staan, want anders loop je het risico dat je van elke ploeg kunt verliezen. En wij waren vandaag niet scherp. Victoria speelt in onze afdeling misschien niet het mooiste hockey, maar ze staan er wel altijd. Dat is ontzettend knap van ze.’

‘Eerst maar eens play-offs halen’

Nu had De Vos er al rekening mee gehouden dat zijn team de huidige kampioen niet meer zou achterhalen. De focus is er nu op gericht om inderdaad die play-offs te halen.

‘Ik denk eerlijk gezegd dat het niet eens zoveel uitmaakt of je tweede of derde wordt. De verschillen in de Hoofdklasse zijn ook erg klein. Maar daar wil ik mij nog even niet mee bezighouden. Eerst maar eens zien dat we inderdaad bij de eerste drie gaan eindigen. Zo lang dat niet het geval is, heeft het ook weinig zin om daarover te praten of om bijvoorbeeld al te gaan oefenen op het nemen van shoot-outs.’

Minder spanning

HGC had op papier nog een pittig programma te gaan: Push-thuis, Were Di-uit en Victoria-thuis. Door de actuele ontwikkelingen staat er opeens minder spanning op. Victoria heeft de buit al binnen en voor Were Di, dat lange tijd in de top meedraaide, valt nu ook niets meer te halen. De enige belanghebbende is nog Push, dat strijdt tegen rechtstreekse degradatie. De Bredanaars komen aanstaande zondag naar de Roggewoning.

Push laat al enkele weken alleraardigst hockey zien, maar dat vertaalde zich niet altijd in resultaten. Maar zie, de laatste twee competitieduels vergaarde het team van Herman Kruis vier punten (remise Tilburg, vandaag winst op HIC) en dat geeft de burger moed op weg naar het slotstuk van de competitie.

Kruis: ‘Het spel is al een tijdje goed, we komen ook vaak op voorsprong, maar we trekken de zege telkens niet over de streep. Als Push geven wij graag jonge talenten de kans om in Dames 1 te leren, maar feit is dat je in deze Promotieklasse eigenlijk geen tijd krijgt om te leren. Daardoor wordt het spel vaak wat hectisch, waardoor we uit de structuur gaan spelen. Vandaag deden we dat wel en het leidde meteen tot resultaat. En wij troffen een tegenstander die de punten zeker niet weggaf.’

Kruis weet als geen ander dat de komende weken bijzondere uitslagen aan de orde van de dag zijn. ‘Dat weet je. Tachtig procent van de competitie zit erop, de nervositeit gaat toeslaan en dan tellen dus andere dingen mee dan alleen het hockey.’

‘Vasthouden aan keuzes’

Push speelt de komende weken eerst tegen de twee ploegen die zich hoogstwaarschijnlijk gaan plaatsen voor de play-offs (HGC en MOP) en de 22ste en laatste wedstrijd gaat Push op bezoek bij Nijmegen.

Kruis: ‘Bij Push hebben we er heel bewust voor gekozen om veel jonge jeugd in te passen en daaraan houden wij ons ook vast. Natuurlijk is dat best eens moeilijk, ik vraag mij voortdurend af of ik de juiste keuzes maak. Het zou heel erg jammer zijn voor de ontwikkeling van deze meiden als we aan het eind van de rit degraderen.’

In die brede zin breken inderdaad cruciale weken aan voor Push, omdat Heren 1 in hetzelfde schuitje zit als de dames. De situatie dreigt namelijk dat beide vaandelteams afdalen naar het derde niveau.


Wat vind jij? Praat mee...