PK (D): Victoria aan kop na fikse zege op HGC

Victoria mag zich na de heenronde van de competitie de eerste winterkampioen van de nieuwe Promotieklasse noemen. De voorsprong op runner-up MOP is is miniem (een punt), maar de Rotterdammers sprongen over MOP heen dankzij een flinke 4-1 overwinning op concurrent HGC.  Het team uit Vught speelde vanmiddag gelijk tegen Were Di: 1-1.

Push heeft zich dankzij een 2-0 overwinning op Nijmegen naar een – voorlopig uiteraard – veilige negende plaats gehockeyd. Het team speelde zeker niet haar beste wedstrijd, maar door een prima teamgeest wist de ploeg van trainer-coach Herman Kruis de tegenstander van het lijf te houden.
Kruis was blij om dit laatste, ‘want vorige week zijn wij tegen MOP wat dat betreft door het ijs gezakt. We lieten elkaar in de steek en daar hebben we het direct na die wedstrijd ongeveer drie kwartier over gehad. Wij vormen een heel jong team, dat weet ik, je mag fouten maken, dat weet ik ook, maar je mag nooit opgeven.’
Assistent-coach Bart Broeders van Nijmegen zag geen al te beste wedstrijd, maar desondanks kreeg zijn team voldoende kansen om in ieder geval een doelpunt te maken. De Gelderlanders kregen zeven strafcorners te nemen, maar geen daarvan ging raak. Het team kende de pech dat de eerste nemer van de corner, Isaline Kroon, afgelopen week door haar enkele ging tijdens de training en niet inzetbaar was.
Broeders: ‘Push maakte tijdens de tweede helft wel een strafcorner, waarna wij op jacht bleven gaan naar een doelpunt. We hebben daar knetterhard voor gewerkt, lopen sjouwen en ploegen, maar het lukte niet. Vijf minuten voor tijd haalden we onze doelvrouw van het veld en daarna maakt Push de 2-0. Jammer, we zijn de laatste weken goed bezig geweest. Van de laatste vijf duels wonnen we er twee, we speelden tweemaal gelijk en verloren er eentje. Daarom ga ik in ieder geval met een trots gevoel de winterstop in. We gaan hoofdklasse zaal spelen, dus ik hoop dat we daar met veel vertrouwen uit komen.’
Voor Push wordt het de uitdaging om na de winterstop meer rendement te halen uit het aantal kansen dat de ploeg afdwingt.
Kruis: ‘Wij dwingen voldoende mogelijkheden af, maar we maken het niet af. We missen nog de killersmentaliteit, maar een hele jonge ploeg moet dat nog leren. Het was een bewuste leuze met jonge talenten te beginnen en dan weet je dat dit de consequentie kan zijn. We moeten groeien in ervaring, maar dat missen van kansen moet er wel snel uit.’
Aan de kant van Push maakten Freke van Tilburg en Roos Coppens vanmiddag hun debuut in de hoofdmacht.

Het was een wedstrijd meteen lange aanloop, maar de vertraging van een halfuur bracht HIC uiteindelijk niet in verwarring. Het team van Fleur van de Kieft won met 0-1 door een treffer in de tweede minuut van de wedstrijd.
Het veld in het stadion van Rotterdam bleek onbespeelbaar omdat het gedeelte aan de tribunekant niet tijdig ontdooide vanwege de schaduw in dat gebied. Beide ploegen weken uit naar het tweede veld, maar dat kostte veel tijd.
De gasten hadden hier het minst last van, zo bleek, want binnen twee minuten kon Belle Veenstra een fraaie crosspass verzilveren. Eigenlijk had HIC tijdens de hele eerste helft het beste van het spel en dat irriteerde trainer-coach Kees Wortmann van HCR.
‘Dit wordt een puntje tijdens de evaluatie van de eerste seizoenshelft, want het is tot nu toe te vaak voorgekomen dat we niet met de juiste instelling in het veld staan. We missen het gogme, zijn niet hockeyslim genoeg. En dat is erg jammer, want wij kunnen veel beter. Momenteel staan we op de plek waar wij thuishoren, in de middenmoot, maar ik zie kansen om na de winterstop richting de top-vier te gaan.’
Aan de andere kant: wie met een piepjong team in het veld staat, kan niet meteen verwachten dat die hockeyslimheid er al ingebakken zit. Wortmann: ‘Mee eens, maar desondanks laten wee teveel punten liggen. Onze buitenlandstage naar Barcelona is denk ik een goed moment om te zien met welke doelstelling we aan de tweede helft beginnen.’
Na rust ontpopte zich een totaal andere wedstrijd. Het was toen Rotterdam dat het spel naar zich toetrok.
Van de Kieft: ‘Rotterdam gaf meer druk, maar echt super gevaarlijk werden ze niet. Van onze kant was het slordig, minder geconcentreerd en ik had het idee dat wij geen voordeel haalden uit onze eigen fitheid.’
Voor HIC komt de winterstop nu als geroepen. ‘In onze selectie hebben we te maken met veel blessureleed. De komende maanden kan iedereen herstellen en dan hoop ik dat we compleet aan de tweede competitiehelft kunnen beginnen.’