PK (D): Were Di in eigen huis onderuit tegen Terriërs

De dames van Were Di hebben zondag een gevoelige nederlaag geleden. In eigen huis ging de ploeg met 2-3 onderuit tegen De Terriërs. Koploper Victoria won in de 67-ste minuut de stadsderby van Rotterdam (2-1). Ook HGC, MOP en Klein Zwitserland boekten een overwinning.

Lange tijd zag het er naar uit dat koploper Victoria genoegen zou moeten nemen met een gelijkspel tegen stadgenoot Rotterdam. Pas drie minuten voor tijd werd het 2-1 en zelfs daarna mocht het team van geluk spreken. De gelijkmakende 2-2 (volgens de arbitrage een backhand met de bolle kant van de stick) werd tot groot onbegrip van de gasten namelijk afgekeurd.

Lennard Poillot (Victoria) kon weinig chocola maken van deze wedstrijd. ‘Het was heel erg rommelig, er was veel strijd, het was lelijk hockey, er was hectiek en toen de stofwolken waren opgetrokken hadden wij de drie punten.’

Kees Wortmann (Rotterdam) concludeerde dat zijn ploeg had moeten winnen. ‘Heel duidelijk. Tijdens de eerste helft waren we gelijkwaardig aan elkaar, maar na rust is Victoria denk ik vijfmaal in onze cirkel geweest. Wij waren alleen maar bezig met het drukken op hun doel, maar het werd wederom een hele sneue nederlaag voor ons. De gifbeker is nog niet leeg.’

Geen alarmbel

De kale feiten vertellen dat Rotterdam zo langzamerhand toch wat punten moet sprokkelen, want de voorsprong op de nummer tien, die play-outs gaat spelen, is geslonken tot drie punten. Desondanks weigert Wortmann de noodklok te luiden. ‘Op de momenten dat wij spelen zoals vandaag hoeven we nergens bang voor te zijn. De komende weken spelen we tegen Almere en De Terriërs, dat biedt ons alle kansen om punten te halen.’

‘Nog geen titelfavoriet’

Voor Victoria liggen de kaarten duidelijk heel anders. Poillot wil voorlopig niets horen van de term ‘titelfavoriet’, ondanks dat zijn team vijf punten voorsprong heeft op de nummer twee en dit met vijf duels te gaan. ‘Titelfavoriet ben je indien de verschillen in een afdeling groot zijn en je kunt calculeren. Maar dat kan niet in de Promotieklasse. Over twee weken spelen we tegen De Terriërs. Dit team staat nu negende, maar het is de snelst schakelende ploeg van deze klasse. Daarop gaan wij ons nu intensief voorbereiden.’

Voordat het zo ver is op zondag 28 april speelt Victoria eerst een tweetal oefenduels, te weten tegen Huizen (donderdag) en hdm (volgende week dinsdag).

Nee, zowel Were Di (verlies op eigen veld) als De Terriërs (onverwachte winst) hadden op voorhand niet op deze uitkomst gerekend. De 2-3 overwinning van de gasten uit Noord-Holland zou bij de bookmakers waarschijnlijk ook een leuke bonus hebben opgeleverd.
Mark Dekker, de coach van Were Di, omschreef zijn team vooral tijdens de eerste helft als ‘tandeloos’. Slap in de verdediging. Dat was een belangrijke oorzaak waardoor na 35 minuten een 0-2 achterstand op het scorebord stond.

Tijdens het eerste bedrijf was De Terriërs dodelijk in de afwerking. Overdreven veel mogelijkheden kreeg de ploeg van Jeroen Visser niet, maar uit twee van die kansen was het wel raak. Bij Were Di lijkt het verlies van Rymme van Dessel voelbaar. De ervaren verdediger annex sterkhouder scheurde recent haar voorste kruisband en komt dit seizoen sowieso niet meer in actie. Haar herstel gaat waarschijnlijk tot eind dit kalenderjaar duren.

‘Gelijkspel verdiend’

Na rust zag Dekker een ander Were Di in het veld staan. Echter, het harde werken en de ‘Sturm und Drang’ van de thuisclub had helaas te weinig effect. ‘We kregen prachtige kansen om te scoren en dan is het klote dat je ze niet maakt. Over het geheel genomen hadden we zeker een gelijkspel verdiend, maar goed, laat dit een belangrijke waarschuwing zijn bij het ingaan van het paasreces.’

Ondanks dat Were Di zakte naar plek vier hebben de Tilburgers alles nog in eigen hand volgens Dekker. ‘We spelen nog vijf finales en winnen we deze vijf wedstrijden, dan staan we aan het eind van het seizoen in de play-offs. Wat dat aangaat komt het weekje rust goed uit. Dan kunnen we een plan smeden voor de laatste weken.’

Boven de rode streep

De Terriërs op haar beurt scoorde zes punten uit de laatste twee wedstrijden en daarmee trekt de ploeg zich voorlopig boven de rode streep.

Visser: ‘Dit is hel héél lekker, hoor. Ik had deze drie punten persoonlijk niet ingecalculeerd. De eerste helft doen we het goed, we komen op 0-2 en dan weet je dat de tegenstander gaat stormen. En dat gebeurde ook via hard werken, heel veel persoonlijke duels en met opportunisme. Were Di speelde alles of niks en ze pompten de bal continu opportunistisch de cirkel in bij ons.’

‘Klok lang op 70 minuten’

De Terriërs ging, aldus Visser, niet mee in dit spelletje. ‘Wij bleven hockeyen, ondanks dat onze tegenstander heel snel op 1-2 kwam. Doe je dat wel, en pomp je zelf ook alle ballen naar voren, dan houd je dit geen 25 minuten vol. Zeven minuten voor tijd maakten we de 1-3 en een minuut voor tijd werd het nog 2-3. Voor mijn gevoel heeft de klok wel zeven minuten op zeventig minuten gestaan, maar we bleven overeind. Ik had ook het idee dat wij op het laatst iets fitter waren dan onze tegenstander.’