PK (D): Tilburg leidt zichzelf ´naar de slachtbank´

Koploper Victoria heeft zondag de topper in de Promotieklasse met drie punten afgesloten. De Rotterdamse ploeg was in Tilburg met 2-1 te sterk voor Were Di. HGC boekte een ruime 6-2 zege op Tilburg en MOP versloeg directe concurrent Klein Zwitserland met 2-0. Onderin deed Nijmegen goede zaken door De Terriërs met 1-0 te verslaan.

Martin van de Rakt, de trainer-coach van Tilburg, was duidelijk not amused tijdens de rust van het duel tegen HGC. ‘Wij hebben ons gewoon naar de slachtbank laten leiden. We toonden te weinig inzet, we kwamen onze basisafspraken niet na en dat moet je niet doen in de Promotieklasse. Dan ga je er gewoon keihard vanaf.’

En inderdaad, na 35 minuten stond er een ontluisterende 5-0 tussenstand op het scorebord op de Roggewoning. HGC ging als de brandweer en scoorde zoals het de laatste jaren niet eerder scoorde. Het team speelt traditiegetrouw prima verzorgd hockey, maar de makke is meestal dat het verschil niet tot uiting komt in het aantal gemaakte goals. ‘Wij spelen inderdaad wel vaker goed, maar nu leek het alsof elke kans ook raak was. Daardoor had ik een redelijke rustige middag op de bank’, aldus Robbert-Jan de Vos, de scheidende trainer-coach van HGC.

´Onwaardig´

Van de Rakt op zijn beurt vertelde na afloop, dat er tijdens de rust ‘onderling’ een aantal harde woorden zijn gevallen. ‘Wat wij lieten zien was Tilburg onwaardig. Het verschil met ons spel in de tweede helft was immens. Daarom hoop ik dat deze les ons volgende week iets oplevert, want hiervan moeten we leren. Ik denk dat de speelsters ook wel weten wat er aan schortte, maar toch lieten we het in het veld allemaal gebeuren.’

Tilburg herpakte zich na rust met meer strijdlust en een paar tactische wijzigingen. Daardoor werd er sprake van een meer gelijkwaardige tweede helft, waarin de Tilburgsen ook nog eens tweemaal scoorden. De doelpuntenmachine van de thuisclub stokte, want de productie liep niet hoger op dan zes.

Laatste duel om de titel?

HGC deed dus haar plicht door te winnen van Tilburg, maar zag ook dat koploper Victoria de vijf punten voorsprong behield. De Vos: ‘Wij moeten gewoon ons ding blijven doen, want op de prestatie van Victoria hebben wij toch geen invloed. Het zou natuurlijk wel leuk zijn als de laatste wedstrijd van de competitie, als wij tegen Victoria spelen, nog om de titel zou kunnen gaan. Maar goed, dat is nog ver weg. We richten ons eerst op de wedstrijd van volgende week op HIC.’

De druiven waren vanmiddag erg zuur voor De Terriërs, dat in Nijmegen oppermachtig was maar niet tot scoren kwam tegen de thuisclub. En doordat Nijmegen al in de tweede minuut wel raak schoot, bleef het na zeventig minuten hockey bij 1-0.

‘Wij hebben echt van alles geprobeerd en het enige dat Nijmegen goed deed, was verdedigen’, aldus een teleurgestelde trainer-coach Jeroen Visser van De Terriërs. ‘Daarvoor ook alle complimenten aan onze tegenstander, maar goed beschouwd speelden ze eigenlijk afbraakhockey. Met een beetje geluk kwamen ze heel vroeg op 1-0 en vanaf dat moment hebben ze ons de hele wedstrijd op vijftien meter achter de middenlijn opgewacht. Er was bijna geen doorkomen aan. En wat wij zeker niet goed deden, is dat we geen enkele strafcorner konden afronden. En we hebben er meer dan genoeg gehad, ik denk wel twaalf of veertien. Als je er twee of drie van maakt, win je hier gewoon. Maar ook die werden voortreffelijk verdedigd, ik kan niet anders zeggen.’

Resultaat heilig

Assistent-coach Bart Broeders van Nijmegen meldde naderhand dat het resultaat tegen De Terriërs heilig was. ‘Wij hebben met kunst- en vliegwerk onze voorsprong kunnen behouden en daar zijn wij héél blij mee. In de stand passeren we nu Terriërs en dat geeft ons veel vertrouwen. Het was overigens een wedstrijd met weinig schoten op doel. Wij kregen één corner en De Terriërs volgens mij twaalf. Die hebben wij echt zeer goed verdedigd.’

Voor de Noord-Hollanders volgt komende zondag wederom een duel van groot belang, namelijk de thuiswedstrijd tegen Push; eveneens een ploeg die knokt tegen degradatie.