Onze glazen bol: Huizen en HIC op poleposition in PK (v)

We leven toe naar het nieuwe seizoen in de Promotieklasse. Donderdag waagden we ons al aan een voorspelling bij de heren. Vandaag komen de dames aan bod. We blikken in de glazen bol richting een seizoen, zonder een gedoodverfde favoriet.

Huizen presteerde vorig jaar bijzonder goed. Na een stroeve en roerige start – met het vertrek van coach Bastiaan Veelen na drie wedstrijden – klom de Gooise ploeg op in de ranglijst en eindigde het zelfs als runner-up. In de play-offs bleek Rotterdam een maatje te groot, maar dat Huizen tot een van de topteams van de Promotieklasse behoort, heeft het wel laten zien.

Dit jaar wordt dat niet anders. Vooral de komst van de Zuid-Afrikaanse international en voormalig hoofdklassespeelster Dirkie Chamberlain is een absolute aanwinst. Haar ervaring en die van speelsters als manusje-van-alles Myrthe van Kesteren en centrale verdedigster Daphne Koolhaas, gemixt met het talent van onder meer Noor Knoops, cornerschutter Sam Luttmer en Noa van Leer, maakt dat Huizen een serieuze titelkandidaat is.

Dirkie Chamberlain maakte de overstap van HGC naar Huizen. Foto: Koen Suyk

In HIC heeft Huizen de grootste concurrent. De dames van coach Ivar Jager behaalden afgelopen seizoen weliswaar ternauwernood de play-offs, maar boden daarin prima weerstand tegen Bloemendaal. HIC moet het dit jaar stellen zonder onder meer de naar HGC vertrokken goalgetter Joosje Rijpstra en strafcornerspecialist Roos Weers. Dat zijn aderlatingen, maar daartegenover staat de komst van Teuntje Horn (Bloemendaal) en drie afvallers van Hoofdklasse-subtopper Pinoké. Die kwaliteitsinjectie brengt verwachtingen met zich mee.

Lukt het Groningen dit jaar wel?

Groningen kende vorig jaar een waanzinnige seizoenshelft en stond in de winter bovenaan. In het nieuwe jaar vielen de noorderlingen echter ver terug, waardoor ze uiteindelijk zelfs de play-offs misliepen. Zonder al te veel wisselingen binnen de ploeg en met het behoud van ‘namen’ als Marle Brenkman, Evaline Janssens en Noor Hakker en topscorer Liz Klompmaker, mag nu wel een eindranking in de top drie worden verwacht. Al zullen ze dat in Groningen traditiegetrouw niet van de daken schreeuwen.

Met het winnen van de Promotieklasse Cup heeft MOP haar visitekaartje afgegeven. De ploeg van coach Mark Dekker kende weinig verloop en trok onder meer oud-hoofdklassespeelster Tessa Schoenaker aan. Met een op elkaar ingespeeld team en Bo van Kempen als trefzekere cornerschutter is aansluiting met de top drie het minimale verlangen van de vrouwen uit Vught. Is dat een gevalletje van indekken? Ons verbaast het niet als MOP na 22 wedstrijden op een play-off-positie staat.

De dames van MOP wonnen dit jaar de eerste editie van de Promotieklasse Cup. Foto: RvG fotografie

Na een knap debuut in de Promotieklasse, met een vijfde plek als resultaat, nipt achter de top drie, is Push een gevaarlijke outsider voor de play-offs. Zoals gebruikelijk leunt de club op eigen jeugd en ook dit jaar schuiven drie MO18-speelsters door. Een aderlating is het vertrek van Brit Voss, die maar liefst tien jaar voor het Bredase vlaggenschip uitkwam. De vraag is of er voldoende ervaring overblijft om er ook op cruciale momenten te staan.

Zware kluif voor Klein Zwitserland

Klein Zwitserland moet na de degradatie uit de Hoofdklasse opnieuw beginnen na een onverbiddelijke leegloop. En dat kost tijd, laat de ervaring uit het verleden van bijvoorbeeld Laren zien. Meer dan een plek in de middenmoot valt dan ook nog niet van de Haagse vrouwen te verwachten.

Aan de gevestigde orde in de Promotieklasse, maar ook aan Leiden hebben ze waarschijnlijk een pittige kluif. Niet omdat coach Jorge Nolte tot ruim een jaar geleden nog coach was van KZ. Wel omdat de ploeg uit Oegstgeest afgelopen jaar met overmacht kampioen werd in de Overgangsklasse en er daarna (in ieder geval op papier) alleen maar sterker op is geworden. Met onder meer de komst van de Duitse ex-jeugdinternational Nicola Pluta, Mare Agterberg (SCHC) en Fleur Gort (HGC) staat Leiden er op papier in ieder geval goed voor.

De dames van Laren zijn, naar eigen zeggen, bezig aan een vergelijkbaar traject als het mannelijke vaandelteam uit het Gooi dat in mei naar de Hoofdklasse promoveerde. Het bouwen aan een stabiel team moet in een aantal jaar eveneens leiden tot promotie. De selectie versterkte zich vooral in de breedte (met zeven nieuwe tegenover drie vertrokken speelsters) en moet daarmee minimaal in het linkerrijtje eindigen.

De Rotterdamse buren Victoria en Leonidas verwachten we ook in de middenmoot. Laatstgenoemde ploeg kende de nodige ups en downs in de afgelopen twee seizoenen met eerst het behalen van de play-offs en vervolgens een nipte handhaving. De turbulentie rondom een nieuwe coach – Moses Lodarmasse werd al na een aantal weken aan de kant gezet, Don Tissen volgde hem op – helpt niet mee aan een rustige seizoensstart. Met een sterke kern, een Rotterdamse vechtersmentaliteit en flink wat bijtertjes in het team (zoals Rosella Lindeman en de zussen Lisette en Eveline Korink) laat de ploeg zich niet snel uit het veld slaan. Maar dat Leo echt bovenin mee kan doen, dat lijkt een brug te ver.

Rosella Lindeman (rechts) is een van de aanjagers van Leonidas. Voormalig Rotterdam-speelster Frederique Moerman (links) speelt dit seizoen voor Victoria. Foto: Wessel Dekker/Orange Pictures

Kubalski moet Nijmegen erin houden

Promovendi Nijmegen en Ring Pass gaan geen gemakkelijk seizoen tegemoet. Ring Pass leunt op een goed op elkaar ingespeelde ploeg, maar mist nog de snel- en handigheid die dit niveau vraagt. Het is voor de Delftse vrouwen te hopen dat ze snel genoeg het ritme te pakken krijgen om niet al halverwege het seizoen tegen een onoverbrugbare achterstand aan te lopen.

Nijmegen donderde in seizoen 2021/2022 onverbiddelijk uit de Promotieklasse, maar revancheerde zich het afgelopen jaar direct. Zijn ze nu, met twee speelsters uit de Duitse hoogste competitie, waaronder de keepende international Nathalie Kubalski, in staat voldoende weerstand te bieden om zich (rechtstreeks) te handhaven? Gezien de moordende concurrentie moet de Gelderse ploeg er hoe dan ook hard aan trekken.

Bekijk hier alle transfers van de Promotieklasse.

Onze verwachte eindklassering:

1. Huizen
2. HIC
3. Groningen
4. MOP
5. Laren
6. Leiden
7. Push
8. Klein Zwitserland
9. Leonidas
10. Victoria
11. Nijmegen
12. Ring Pass

3 Reacties

 1. lenny-baker

  Waarom een negatieve insteek met het aanhalen van het ontslag? "... met het vertrek van coach ..." maak daar iets van als "... met de komst van coach ...".

  1. bastiaan-van-veelen

   Dank Lenny. Er staat keurig ‘vertrek’. En dat vertrek heeft niemand slecht gedaan en was de juiste beslissing. De meiden hebben een sterk seizoen gehad en staan er goed voor om dit jaar weer succesvol te zijn. Het is ze gegund. Succes meiden. Succes Donald en Jesper. En ik loop weer heerlijk om mijn eigen club rond. All is well that ends well. Damper van Emilie om een voorspelling te doen over de PK. Het licht heel dicht bijelkaar. Ik ben benieuwd en ben blij dat ik me niet aan een voorspelling hoef te wagen.

  2. robdux

   Niks negatiefs aan. Het is gewoon zo gegaan. Dat maakt de vertrekkende coach niet minder. Laten we ophouden met wokisme.


Wat vind jij? Praat mee...