Rotterdam blijft promotieklasser, tranen bij Union na bizar jaar

Daar ging Amber van den Dijssel weer voor Rotterdam. Dit keer over links, normaal gesproken dendert ze over de rechterflank. Het 16-jarige talent van Rotterdam snelde vanaf de middenlijn zo langs vijf speelsters van Union en was bezig om met haar backhand het doelpunt van de week te maken, maar Van den Dijssel vond uiteindelijk Union-keepster Ilse Hubers op haar pad. Het talent geldt dit seizoen als één van de lichtpuntjes van het kwakkelende Rotterdam, dat zich zaterdag door een 3-1 thuiszege wel verzekerde van nog een jaar in de Promotieklasse.

Daar was dan de ontlading in het stadion van Rotterdam. Na een vervelend seizoen met een tiende eindnotering in de Promotieklasse handhaaft de Havenclub zich via play-outs ten koste van Union. De flessen champagne werden opengetrokken en er werd door de thuisploeg een klein feestje gevierd op het veld.

‘Dat gaat wel even goed gevierd worden’, zei de uitblinkster van Rotterdam na afloop. Niemand van Union hield Van den Dijssel op snelheid bij. ‘Ik was denk ik rustiger voor de goal gebleven als ik wat meer ervaring had. De bal even opzij leggen of kijken waar mijn teammaatjes waren. Nu liep ik mezelf eigenlijk voorbij.’

De snelheid waarmee het talent van Rotterdam telkens over de flanken raasde, is naar eigen zeggen ook meteen de kracht van de piepjonge aanvaller. ‘Maar aan mijn backhand moet ik nog wel even werken, hoor.’

Amber van den Dijssel snelt weer eens langs de defensie van Union. Foto: David van Haren.

Clubs jagen op Van den Dijssel

Het talent traint het hele seizoen al mee bij het vaandelteam. Ze maakte twee maanden geleden haar debuut onder de inmiddels vertrokken Kees Wortmann. Hij was tevens haar coach bij de A1. ‘Daarom kende ik Kees ook goed’, verklaarde Van den Dijssel.

‘Ik vond het jammer dat Kees weg moest, ik kon het goed met hem vinden. Met kees had ik het vaak over mijn plannen voor volgend seizoen.’ Diverse clubs jagen namelijk op het talent van Rotterdam, maar de razendsnelle Van den Dijssel twijfelt nog over har toekomst. ‘Kees zei dat ik goed moest nadenken over een vervolgstap als ik de kans krijg om ergens anders te spelen. Ik heb een aantal opties. Clubs uit de buurt. Meer mag ik er niet over zeggen. En misschien speel ik volgend jaar gewoon weer in Rotterdam A1. Nog even rustig aan doen voordat ik de volgende stap maak.’

Waarschijnlijk wordt komende week duidelijk of interim-coach Robbert Paul Aalbregt volgend seizoen ook aan het roer staat bij Rotterdam. Een mogelijk terugkeer van assistent-trainer Brian Vervoort klinkt eveneens in de wandelgangen van het schitterende complex van Rotterdam. De speelsters gaan volgende week met een deel van het bestuur om de tafel. Vooralsnog kan de club terugkrijgen op een vooral sportief gezien geslaagd schokeffect.

Union overlopen door Rotterdam

Onder interim-coach Aalbregt kreeg Van den Dijssel de nodige speelminuten. Het talent zorgde zaterdag tegen Union voor het meeste gevaar. ‘Het ging wel lekker’, klonk Van den Dijssel bescheiden. ‘Ik denk dat we ons verdiend hebben gehandhaafd. Eigenlijk hadden we het in de eerste helft al beslist.’

Sara Leijte van Union schermt de bal af voor Rotterdam-verdedigster Jori van Calcar. Foto: David van Haren.

Rotterdam begon voortvarend aan de tweede confrontatie met Union. De eerste strafcorner na vijf minuten werd nog goed uitgelopen door Union-speelster Esther de Leijer – afgelopen donderdag (1-3) goed voor de enige treffer namens de Gelderlanders. Twee minuten later snelde Van den Dijssel gevaarlijk de cirkel binnen. De jeugdspeelster versierde de tweede strafcorner voor Rotterdam. Die was wel raak. Lisa van Baaren flatste de bal hoog achter Ilse Hubers.

De keepster van Union moest twee minuten later opnieuw buigen. Van den Dijssel liep opnieuw razendsnel over de rechterflank de cirkel binnen en schoot fraai raak: 2-0. Donderdag had de jeugdspeelster van Rotterdam kort na rust een identieke actie in huis, maar Van den Dijssel trof toen de paal.

Amber van den Dijssel schiet de 2-0 binnen voor Rotterdam. Foto: David van Haren.

Union werd door de thuisploeg voor rust continu teruggedrongen. De ploeg van Jouk Nijenhuis had daar zichtbaar moeite mee en maakte het Rotterdam-keepster Annemeike Schermer nauwelijks lastig. Aan de overkant had Hubers meer te doen. Schoten van Rebecca Huijgens en Annebregt Rietveld stopte de goalie van Union nog succesvol af, maar een intikker bij de tweede paal van Rietveld was Hubers te machtig: 3-0.

In de tweede helft viel Union nadrukkelijker aan. Een kwartier voor tijd beloonde Sara Leijte en Rachel Jansen het goede spel van de overgangsklasser met schoten op doel, maar Schermer – die in verband met een spierblessure van Lotte Teunisse onder de lat stond bij Rotterdam – hield haar doel schoon.

Vijf minuten voor tijd was de doelvrouw van Rotterdam wel kansloos op een hard schot van De Leijer: 1-3. ‘Op dat moment had ik niet in de gaten hoeveel tijd er nog was, maar we hadden niet het gevoel dat het een gelopen race was’, blikte De Leijer terug, die net als veel van haar ploeggenoten met pijnstillers speelde. De Leijer kampt met hamstringklachten.

Esther de Leijer speelde zaterdag – net als veel van haar teamgenoten – met pijnstillers na een slopend seizoen. Foto: David van Haren.

De aanvalster speelde kort daarna met een heerlijke steekbal Leijte vrij voor het Rotterdamse doel, maar de middenveldster van Union vond Schermer op haar weg. De Leijer: ‘Voor hetzelfde geldt valt die bal binnen en scoorden we de strafcorner op het laatste fluitsignaal wel. Dan ziet het er ineens allemaal anders uit voor ons.’

Als zij drie doelpunten kunnen maken in één helft, dan kunnen wij het ook Esther de Leijer, aanvalster Union

De 23-jarige aanvalster van Union zag dat haar ploeg na de 3-0 van Rotterdam ineens een stuk makkelijker ging hockeyen. ‘De druk viel weg’, zei De Leijer. ‘Als zij drie doelpunten kunnen maken in één helft, dan kunnen wij het ook. Dat was onze gedachte. In de tweede helft deden we niet veel onder van hen, net als donderdag in de eerste helft.’

De Leijer kijkt terug op een enerverend seizoen met Union. ‘Ik sta hier met een heel raar gevoel’, zei de aanvalster na afloop. ‘We hebben dit seizoen veel geluk gehad, maar op de momenten dat het écht moest viel het voor ons ook vaak verkeerd. Aan de ene kant zijn we heel trots, maar uiteindelijk staan we met lege handen en spelen we volgend jaar weer in de overgangsklasse. Dat is zuur.’

Tranen bij Union-aanvoerster Nynke Kappelle. Foto: David van Haren.

Nijenhuis maakt van Union een hechte ploeg

Union kwam de laatste jaren in de overgangsklasse telkens in de buurt van de play-offs voor een hoofdklasse-ticket, maar de ploeg stelde vorig jaar uitgerekend bij de herindeling van de competitieboom teleur met een negende plek. De eerste kans op deelname aan de Promotieklasse was verkeken.

Met de invoering van de Promotieklasse en het mislopen daarvan zakte Union in feite afgelopen zomer af naar het derde niveau van Nederland. Dit seizoen draaide de ploeg van de afscheidnemende Nijenhuis een stuk beter en lonkte lange tijd een plek naar de – voor Union o zo gewilde – Promotieklasse. Nijenhuis heeft van de Maldense ploeg een succesformatie gemaakt met scorend vermogen (61 doelpunten) en een solide defensie (17 tegengoals in reguliere competitie).

Union-coach Jouk Nijenhuis met assistent-trainer Wouter Grijs. Foto: David van Haren.

‘Ik vind het heel jammer dat Jouk stopt’, zei De Leijer. ‘Jouk heeft er een heel hecht team van gemaakt dat echt hard voor elkaar vecht. De sfeer is supergoed, we hebben het supergezellig met elkaar. Dat is onze kracht, dat stralen we ook uit. Als je dat als team hebt, kun je heel ver komen.’

Union kwam twee goals tekort voor Promotieklasse

Toch ging het mis voor Union, al leek dat in de reguliere competitie niet zo. Al in de vierde speelronde greep Union de macht in de overgangsklasse A. Maar liefst zeventien speelronden (!) lang was Union koploper, met naaste belager HBS in de achtervolging. Union kon de titel – en daarmee de tweede kans op directe promotie naar de Promotieklasse – al ruiken, maar één wedstrijd voor het einde ging het mis.

Directe concurrent HBS ging na het gelijkspel van Union tegen Leiden (1-1) op basis van een beter doelsaldo over de Gelderlanders heen op de ranglijst. In de laatste competitiewedstrijd (3-0 winst bij Alliance) kwam Union twee doelpunten tekort om de koppositie van kersverse promotieklasser HBS te heroveren.

Gooische werd in de play-offs over drie duels nog wel verslagen, maar Rotterdam bleek over twee wedstrijd een maatje te groot. De Leijer: ‘In playoff-wedstrijden wint niet altijd de beste ploeg, maar het team dat op de juiste momenten de doelpunten maakt. Dat heeft Rotterdam gedaan.’


1 Reactie

  1. hockeysupporter

    Knap gestreden van Union. De promotieklasse zit erin, van echt klasseverschil was eigenlijk niet echt sprake. Met frisse moed op naar volgend seizoen!


Wat vind jij? Praat mee...