Rotterdam-spits Rietveld komt na afkoelperiode op stoom tegen Union

De hockeysters van Rotterdam hebben een flinke stap gezet richting handhaving in de Promotieklasse. Op bezoek bij Union waren de Zuid-Hollanders met 1-3 te sterk voor de overgangsklasser uit Malden. Annebregt Rietveld besliste met twee treffers in de slotfase de wedstrijd.

‘We hebben zo hard gestreden voor dit resultaat’, jubelde Rietveld. ‘Je wilt niet weten hoe graag wij ons willen handhaven. Rotterdam in de Overgangsklasse, dat is gewoon ondenkbaar.’

Strafcornermotor Union hapert

Beide ploegen begonnen ietwat aftastend aan het eerste playoff-duel om een ticket voor de Promotieklasse. Behoudend een schotkans van Amber Janssen Groesbeek was de thuisploeg voornamelijk gevaarlijk met strafcorners. Union – dat ten koste van Gooische de finale bereikte – creëerde er vier voor rust, maar het normaal zo gevaarlijke wapen van de ploeg van Jouk Nijenhuis liep in de eerste helft stroef. Tot twee minuten voor rust, toen Esther de Leijer van dichtbij de gelijkmaker achter keepster Annemeike Schermer binnen tipte.

Een kwartier daarvoor opende Lieve van den Hurk de score namens de bezoekers. Rotterdam bleek in de eerste helft uiterst effectief, veel grote kansen vielen er voor rust niet te noteren voor de promotieklasser.

Rotterdam-aanvoerder Pien Tol (links) jaagt op Union-middenveldster Cato Lever. Foto: David van Haren.

Paal redt Union

Hoe anders was dat in de tweede helft. De bezoekers schoten uit de startblokken. Jeugdspeelster Amber van den Dijssel stoomde twee minuten na rust op over de rechterflank. De aanvalster van Rotterdam A1 schoot de bal buiten bereik van Union-keepster Ilse Hubers, maar raakte de paal. De Rotterdamse toon was gezet. ‘In de rust hebben we tegen elkaar gezegd dat het echt niet kon hoe we onszelf presenteerden’, zei Rietveld.

De bezoekers speelden in de tweede helft ruim een kwartier lang in ondertal na een overtreding van Rietveld op Union-verdedigster Josine Kappelle. Ook Jori van Calcar kreeg geel na het wegslaan van de bal. Van den Dijssel, Rosanne Gatsonides en aanvoerder Pien Tol moesten gedurende de wedstrijd met groen tijdelijk naar de kant. Van inzakken wilden de bezoekers niets weten, Rotterdam was sterker met tien tegen elf. ‘Ik denk dat we dan onbewust nog harder voor elkaar werken, dat maakt het ook echt een teamprestatie’, legde Rietveld uit. ‘Ik ben supertrots op het team dat we juist op dat moment de wedstrijd beslissen.’

Annemeike Schermer verdedigde donderdag het doel van Rotterdam vanwege een spierblessure van keepster Lotte Teunisse. Foto: David van Haren.

Na Rietvelds afkoelperiode van tien minuten zorgde de spits van Rotterdam met een rake sleeppush voor de 1-2. Vijf minuten later besliste de pas 19-jarige aanvalster met haar negende goal van het seizoen het eerste playoff-duel: 1-3.

Trainerswissel als schokeffect

‘Met deze zege bewijzen we dat we wel in staat zijn om onder druk te presteren’, aldus de spits. Rotterdam kijkt namelijk terug op een turbulente seizoen. Een jaar geleden haalde de ploeg onder leiding van Kees Wortmann nog de play-offs voor een ticket voor de Hoofdklasse. Pinoké en Groningen bleken destijds een maatje te groot voor een plek op het hoogste niveau.

Het nieuwe seizoen in de Promotieklasse begon Rotterdam met een compleet nieuw middenveld met drie zeges in vier wedstrijden ijzersterk, maar gaandeweg het seizoen zakte de ploeg af naar de tiende plaats. De Zuid-Hollanders kregen in de derde week van mei een enorme dreun te verwerken. Coach Wortmann en zijn assistent Brian Vervoort werden door de Commissie Topsport twee wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie per direct ontslagen. De havenclub had op dat moment al een halfjaar niet meer gewonnen.

Rotterdam-coach Robbert Paul Aalbregt schreeuwt zijn dames naar voren. Foto: David van Haren.

Rotterdammer in hart en nieren Robbert Paul Aalbregt werd uit de hoge hoed getoverd om de club uit de Maasstad van degradatie te behoeden. Het schokeffect werkte enigszins: Rotterdam wende directe degradatie af met een overtuigende 6-3 zege op Tilburg. Het duel daarna, tegen HIC, ging wel verloren (3-0), waardoor Rotterdam nu middels play-outs degradatie moet ontlopen. ‘Wij zijn al die tijd in handhaving blijven geloven’, zei Rietveld.

‘De mindere resultaten lagen niet alleen aan de trainer, maar ook zeker aan onszelf. Het is nu met Robbert Paul niet heel veel anders dan met Kees. Wel is er wat meer rust in het veld gecreëerd. Robbert Paul laat zich ten opzichte van Kees minder horen vanaf de zijlijn. Zijn manier van aanpak is heel doelgericht, alles is meteen heel helder. Dat bevalt mij wel.’

Komende zaterdag ontvangt Rotterdam aan de Hazelaarweg Union voor de return. Wint Union dat duel, dan volgt zondag op De Kluis in Malden een beslissingswedstrijd.