Round-up PK (D): Almere loopt in, HIC wint topper van Groningen

In de zeventiende speelronde van de Promotieklasse Dames heeft Almere zichzelf een groot plezier gedaan. De nummer elf van de ranglijst klopte in eigen huis Leonidas, dat tiende staat. Hierdoor is het gat tussen de twee ploegen geslonken tot twee punten.

De topper tussen HIC en Groningen eindigde in een 3-2 overwinning voor de Amstelveense thuisploeg. Omdat Push won van Laren (2-3) staan Groningen en Push nu op een gelijk aantal punten. De achterstand op koploper Oranje-Rood, dat wederom een overwinning boekte door Were Di met 0-2 te verslaan, is vier punten.

Spanning onderin

Met nog vijf wedstrijden te gaan, is de degradatiestrijd nog allerminst beslist. De nummers elf en twaalf van de Promotieklasse degraderen rechtstreeks. Het team dat als tiende eindigt, speelt play-outs. Voor Almere en Leonidas was er dus alles aan gelegen om in hun onderlinge treffen als winnaar uit de bus te komen. Die eer viel dus ten deel aan de Flevolanders.

André Morees, coach van Almere: ‘We startten slecht, maar maakten wel de eerste de beste kans. Hierna golfde het spel op en neer, met weinig scoringsmogelijkheden voor beide teams. Door slordig uitverdedigen van ons kwam Leonidas vlak voor rust op gelijke hoogte. In de tweede helft hadden wij relatief meer corners en zij meer veldkansen. Wij wisten er twee te maken en die voorsprong vast te houden, ook al haalden zij hun keeper er zeven minuten voor tijd uit.’

Almere is vanzelfsprekend blij met de winst. Morees: ‘Met het einde van de competitie in zicht zijn de punten extra welkom. Verliezen we van Leonidas, dan staan we op acht punten achterstand. Handhaven kan dan nog steeds, maar wordt wel een heel lastig verhaal. Nu ligt alles nog open. Bovendien geeft de winst vertrouwen voor de komende wedstrijden.’

Leonidas-coach Jordy van der Waart: ‘We begonnen het eerste kwart sterk en kwamen knullig op achterstand. Na de 1-1 moesten we in de tweede helft doorpakken, maar we creëerden weinig mogelijkheden. Na de 2-1 en 3-1 probeerden we nog wel om te scoren, maar tot echte kansen leidde dat niet.’

Door het verlies is het alle hens aan dek voor de Rotterdamse ploeg. Van der Waart: ‘Waar we vorige week tegen Victoria klassen beter waren, haalde een groot deel van de ploeg haar niveau vandaag niet. Het is gissen waar dat aan ligt. We zijn nog niet verloren, maar als we zo presteren als vandaag wordt het een moeilijk verhaal om ons in de Promotieklasse te handhaven.’

De dames van Nijmegen komen in het seizoen 2023-2024 hoe dan ook uit in de Promotieklasse. Met nog vijf wedstrijden te gaan, kroonden zij zich nu al tot ongeslagen kampioen van de Overgangsklasse B.