Round-up PK (D): OR vergroot gat met Groningen na directe winst

Oranje-Rood is weer een stap dichterbij het kampioenschap in de Promotieklasse. In eigen huis versloeg de ploeg van coach Rob Haantjes Groningen (2-1). Omdat Push won van HIC (1-0) zakt Groningen naar de derde plaats en is Push de nieuwe runner-up. Met nog vier wedstrijden te gaan, zijn de kaarten dus nog niet geschud in de race om promotie naar de Tulp Hoofdklasse Dames.

Onderin de ranglijst is het eveneens spannend. Nummer tien Leonidas won van HBS (2-0) en kruipt daarmee richting de veilige zone. Het staat nu in punten gelijk aan Were Di, dat negende staat. Nummer acht Laren heeft slechts twee punten meer.

Allesbeslissende tweede helft

Groningen stond de eerste seizoenshelft fier aan kop van de Promotieklasse, maar worstelt in 2023 met het behalen van punten. Een overwinning op Oranje-Rood was een must om in het spoor van de koploper te blijven. Dat lukte niet. De Eindhovense ploeg had in de eerste helft moeite met de druk van Groningen, maar pakte in de tweede helft de regie over. Doelpunten van Guusje Moes en Lisa Scheerlinck brachten Oranje-Rood op een 2-0 voorsprong. De aansluitingstreffer van Groningen vijf minuten voor tijd, een doelpunt van competitietopscorer Liz Klompmaker, kwam te laat om nog langszij te komen.

Hierdoor bedraagt het gat tussen Oranje-Rood en Groningen nu zeven punten. Een flinke kloof, zeker met nog slechts vier duels voor de boeg. Marle Brenkman, aanvoerder van Groningen, beaamt dat haar ploeg hiermee de laatste strohalm op het kampioenschap heeft gemist. ‘Dit is heel zuur. Het is zo spannend in de Promotieklasse dat Oranje-Rood niet zeker alle komende wedstrijden wint. Maar om aansluiting bij hen te houden, moesten we wel winnen vandaag. Nu zij zeven punten voorsprong hebben op ons is het een gelopen race.’

Groningen-aanvoerder Marle Brenkman (rechts) in duel met doelpuntenmaakster van Oranje-Rood Guusje Moes. Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Toch was Brenkman niet ontevreden over het spel van haar team. ‘We speelden een heel goede eerste helft waarin we gelijkwaardig waren. We waren alleen niet in staat om dat in de tweede helft vol te houden. Ik denk dat Oranje-Rood uiteindelijk de terechte winnaar was, maar we hebben onze huid duur verkocht.’

De linksmidden, spelend met een gezichtsmasker vanwege het herstel van een gebroken neus, genoot bovendien van de ambiance. ‘Er waren veel supporters vanuit Groningen naar Eindhoven gekomen. Daaraan merk je dat er echt wat op het spel stond. Natuurlijk hadden we graag drie punten mee naar huis genomen. Tegelijkertijd is er nog genoeg te winnen. Ons doel is de top drie halen. Met nog vier belangrijke wedstrijden te gaan, is het zeker nog niet gespeeld.’