Van Dongen en IJpelaar doen oude ploeg pijn in Brabantse topper

Het Brabantse treffen tussen Tilburg en MOP was een duel waar lang werd afgetast. Tilburg was iets sterker, maar dat werd pas in het vierde kwart echt duidelijk. Uiteindelijk waren het Lotte van Dongen en Cis IJpelaar die hun oude ploeg pijn deden: 2-0. 

Go, go, go’, ‘play it easy’ en ‘keep pressing’. Termen die je vorig seizoen bij de selectie van MOP niet hoorde. Het seizoen waar Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen voor het tweede jaar op rij aan het roer stonden en af leken te stevenen op een plek in de Hoofdklasse. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en is niets meer wat het lijkt. Boomgaardt en Paumen verkasten naar Tilburg en namen Lotte en Floortje van Dongen, Cis IJpelaar en Vera Beukers mee. MOP moest met een nieuw coachduo (Roeland de Laat en Moses Lodarmasse) en tien nieuwe (en buitenlandse) speelsters opnieuw gaan bouwen. 

Zondag 11 oktober is een dag die bij zowel MOP als Tilburg omcirkeld moet hebben gestaan in de agenda’s. De dag van het treffen tussen de twee Brabantse ploegen en natuurlijk het weerzien. Tevens de test voor Tilburg: zijn zij inderdaad de nieuwe, gedoodverfde kampioen en waar staat MOP? 

Sanne Koks verdedigt bij een backhand van Mikki Roberts. Foto: Willem Vernes

Aftasten in het begin

Het was aftasten. In de eerste minuten was het Cis IJpelaar met een goede actie, maar Inge Dankers kon dat niet verzilveren met een doelpunt. Tilburg begon sterker maar behalve een goede kans van Marloes Timmermans bleef het rendement uit. Aan de andere kant was het vooral Tess Olde Loohuis die voor Vughts gevaar zorgde. Een keer mocht ze met haar forehand uithalen, het andere moment zette ze Maxime Sleijffers vrij voor goal, maar redde keepster Puck van den Blink bijzonder knap. 

Vorig seizoen waren de bezoekers vanaf de eerste speelronde koploper, maar de kaarten zijn nu anders geschud. MOP had het zwaar tegen Tilburg. Toen Manuela Vilar del Valle (overgekomen van Oranje-Rood) een groene prent pakte, was de structuur direct weg. Meteen haalde Tilburg een strafcorner. Met zowel Mikki Roberts als Lotte van Dongen op de kop was het resultaat echter teleurstellend. Van Dongens inzet ging laag naast. 

Toen Vilar del Valle niet veel later weer terugkeerde op het veld, versierde de Uruguayaanse direct een strafcorner voor de bezoekers. Zelf legde ze aan voor die kans, maar haar push werd er uitgelopen. Zenuwachtig was het spel vooral in het eerste en tweede kwart, waar het spel zich dan ook voornamelijk op het middenveld afspeelde. Misschien had het te maken met de corona-besmettingen bij Tilburg. Waardoor het duel van vorige week tegen Klein Zwitserland en het Gold Cup duel met Oranje-Rood uitgesteld moesten worden. 

Opluchting bij Lotte van Dongen, die tekende voor de openingstreffer voor Tilburg tegen MOP (2-0). Foto: Willem Vernes

Lotte van Dongen en Cis IJpelaar

Tweeënvijftig minuten was het wachten op een openingstreffer. Uitgerekend Lotte van Dongen (vorig seizoen MOP) deed haar oude ploeg pijn. Het strafcornerkanon wist wel raad met de tweede Tilburgse corner. Hard pushte ze op de lijnstop, die geen antwoord had op die inzet: 1-0. Toen tegelijkertijd de assistent-coach een groene prent kreeg, keek MOP tegen een tegentreffer en ondertal aan. 

Het steeds opportunistische MOP deed wat het kon. Via Coco Ankum en Emma Lochorn creëerden de bezoekers kansen. Toch was het Tilburg met de treffer. Uit de counter was daar Cis IJpelaar die met haar backhand vrij uit kon halen en zo voor de 2-0 tekende. Weer een speelster die vorig seizoen nog uitkwam voor MOP. 

In de slotfase kreeg MOP nog drie strafcorners, maar scoren deden de bezoekers niet meer. Tilburg wint met 2-0 en blijft aan kop in de Promotieklasse. 

Cis IJpelaar viert haar treffer samen met Jeske van Bavel. Foto: Willem Vernes


3 Reacties

 1. ben_de_hockeyfan

  Tilburg moet natuurlijk ook winnen nadat ze 4 speelsters weg gehaald hebben bij mop. jammer dat dit gebeurde toen ze nog bij mop speelden.. Het was dus te verwachten dat Tilburg zou winnen.

 2. Hockeyfan12345

  Heb de wedstrijd via de livestream gekeken, vond mop ook sterk spelen. Had zomaar andersom kunnen zijn

  1. ben_de_hockeyfan

   Mee eens. Blijkbaar had Tilburg de oud speelster van MOP nodig om te kunnen scoren/winnen.


Wat vind jij? Praat mee...