HIC gedegradeerd: ‘Dat we play-outs moesten spelen, was al zuur’

HIC degradeerde afgelopen zondag naar de Overgangsklasse. Een jaar waarin veel blessuregevallen waren, waarin de tweede keeper zijn debuut in de spits maakte en waarin net geen rechtstreekse handhaving werd veilig gesteld, is daarmee voor de ploeg uit Amstelveen in mineur geëindigd. En dat doet pijn.

Terwijl de spelers van tegenstander Ring Pass uitzinnig van vreugde over het veld renden en de champagne al snel rijkelijk vloeide onder de Delftenaren was het beeld aan de andere kant van het veld heel anders. Op de grond liggend, met de handen voor het gezicht geslagen of voor zich uit starend, zochten de zojuist gedegradeerde mannen van HIC naar manieren om hetgeen net gebeurd was, tot zich door te laten dringen.

Met oud-hoofdklassespelers als Allard van Heemstra, Dominic Aarts en Casper Rietveld had HIC op papier dit jaar een promotieklassewaardige ploeg. Maar de resultaten vielen tegen. Regelmatig boden de Amstelveners partij, maar er waren ook de nodige tegenslagen, waaronder een vrijwel permanent volle ziekenboeg.

De ‘ziekenboeg’ van HIC in de eerste seizoenshelft. Foto: HIC

In de laatste competitiewedstrijd tegen naaste concurrent HBS werd rechtstreekse handhaving net niet veiliggesteld, door een 1-0 verlies. Tegen Ring Pass, de beste nummer twee van de Overgangsklasse, kreeg HIC nog een kans op lijfsbehoud. De eerste wedstrijd ging op een sudden death in de shoot-outs verloren en zondag in de beslissende derde wedstrijd stond de uitploeg in Delft met een 1-2 voorsprong nog op standje handhaving. Een veerkrachtig Ring Pass boog dit om naar 3-2 en dus viel voor HIC het doek alsnog.

Blessures, blessures, blessures

HIC-spits Casper van Wandelen, die in elke wedstrijd van de best of three scoorde, moest kort na afloop flink slikken. ‘Heel pijnlijk dat we op deze manier degraderen. Op papier hebben we een goed team. Dat we play-outs moesten spelen, was al zuur. En dat je vandaag met een snelle goal en een voorsprong bij rust de wedstrijd alsnog uit handen geeft, dat had niet gemogen. Twee van de drie strafcorners die zij maakten, kregen ze in mijn ogen onterecht, maar dat mag geen excuus zijn. Wij creëerden gewoon te weinig, maakten veel fouten en waren technisch slecht.’

Coach Sprangers zag ook dat zijn team er niet in slaagde om het beste van zichzelf te laten zien. ‘Te veel spelers haalden hun niveau niet. De energie die zaterdag [3-1 winst] wel in de ploeg zat, leek verdwenen. Ring Pass was wel opgeladen, oogde frisser en had in het publiek bovendien een twaalfde man. Daarbij vielen er opnieuw twee spelers uit met blessures. Dat is een beetje het verhaal van dit seizoen. Veel blessures, waardoor we constant moesten schakelen, bepalende spelers misten en het moesten doen met minder mankracht dan de tegenstanders.’

De goals van Casper van Wandelen tijdens de play-outs mochten niet baten voor HIC. Foto: Wim Wobbes/Orange Pictures

Leegloop

Voor HIC rest er nu dus niets anders dan uithuilen en hopen dat het volgend seizoen bovenin de Overgangsklasse kan meedraaien. Of dat gaat lukken, is nog allerminst een zekerheid. Afgezien van het stoppen van de gehele staf neemt het overgrote deel van de spelers afscheid. Sprangers: ‘Veel jongens zijn toe aan iets anders, buiten het hockey. Er blijft maar een handje vol over.’

Van Wandelen zei zelf nog niet te weten of hij doorgaat: ‘Overgangsklasse is natuurlijk wel iets anders dan Promotieklasse. Als ik blijf, moeten we er maar het beste van maken en hopen dat we nieuwe spelers kunnen aantrekken. Met Pinoké, Amsterdam en Hurley in het [Amsterdamse] Bos zal dat een uitdaging worden. Eerst kregen we nog wel hockeyers die net niet bij de selectie van Heren 1 aanhaakten. Konden ze bij ons een niveau lager spelen. Maar twee niveaus onder de Hoofdklasse is wel een groot verschil’, verzuchtte de spits.


Wat vind jij? Praat mee...