Adriaan Stolk: ‘Nu hopen op flinke stress bij Tilburg’

Normaal gesproken is het niet onze stijl om een speler twee keer kort achter elkaar te interviewen voor hockey.nl, maar na de doldwaze ontknoping bij Voordaan-Tilburg van woensdagavond konden we simpelweg niet om hem heen: Voordaan-veteraan Adriaan Stolk (34) was dé man om wie het draaide.

Stolk is zoals bekend bezig aan zijn laatste optredens in het vaandelteam van de promotieklasser uit Groenekan. Na dertien seizoenen en meer dan driehonderd officiële wedstrijden is het welletjes geweest voor de stabiele verdediger. Woensdag eiste Stolk een hoofdrol op tegen hoofdklasser Tilburg, dat na shoot-outs de eerste nederlaag leed tijdens de best-of-three in de play-outs.

Stolk maakte met een rake strafcorner tot twee keer toe eigenhandig een achterstand ongedaan. Vooral zijn tweede treffer was spectaculair: die viel in de allerlaatste seconden van de wedstrijd bij een uitspeelcorner (de 2-2) en maakte de shoot-outserie mogelijk.

Lachen om strafbal

Daarin kreeg Stolk even een tegenvaller te verwerken toen zijn strafbal (toegekend na een overtreding op Thomas van der Weerd bij diens shoot-out) werd gekeerd door keeper Sander van Berkel. Het had de beslissing in de serie kunnen zijn. Een daaropvolgende misser van Tilburg-aanvaller Fabian Verzuu maakte het Voordaan-feest echter alsnog compleet: een cruciale zege in de eerste wedstrijd in de race om een plek in de Hoofdklasse.

Adriaan Stolk baalt na zijn gemiste strafbal in de shoot-outserie tegen Tilburg. Foto: Willem Vernes

‘Tja, die strafbal… Ik deed wat ik altijd doe, maar de keeper zat in de goede hoek en pakte hem gewoon goed’, zegt Stolk nuchter na afloop als hij op het terras voor het gezellig drukke clubhuis van Voordaan zijn verhaal doet. ‘Even dacht ik: het zal toch niet dat Tilburg de shoot-outs nu naar zich toetrekt? Maar gelukkig pakte Coen [Visser, keeper Voordaan] de inzet van Fabian Verzuu, en kon ik uiteindelijk lachen om mijn gemiste strafbal. Toch fijn dat Coen gewoon drie shoot-outs van Tilburg pakt.

Hoe blij Stolk en zijn ploeggenoten ook waren met de overwinning op Tilburg, na afloop daalde al snel de realiteit in. ‘Ik vind dat wij door het oog van de naald zijn gekropen’, bekent Stolk. ‘Ik vond Tilburg beter dan wij. Ze zetten ons met name in het derde kwart flink onder druk. Toen hadden we het moeilijk. We konden alleen met hoge ballen onder de druk uitkomen. Ik had verwacht dat Tilburg na de 1-2 zou doordrukken en ook de 1-3 zou maken. Wij konden in die fase alleen maar hopen op een sporadische kans of een strafcorner.’

Ademhaling rustig krijgen

En die strafcorner kwam er, dankzij een Tilburgse overtreding op Thomas van der Weerd in de laatste seconden van de boeiende wedstrijd. Voor Voordaan de allerlaatste kans om een nederlaag te voorkomen. Dat bracht uiteraard veel druk met zich mee voor Stolk, al jarenlang de aangewezen man om dat soort klusjes te klaren.

‘Ik was vooral bezig om mijn ademhaling rustig te krijgen, want ik zat hoog in mijn energie vanwege de spanning in de slotfase,’ blikt Stolk terug. ‘Je weet dat je een ultieme kans krijgt op de gelijkmaker, maar tegelijkertijd ben je gewoon bezig met je strafcornerroutine. Dat wat je al duizend keer hebt gedaan op trainingen en in wedstrijden. Ik keek alleen maar naar de aangever. Pas toen de bal loskwam van mijn stick ging ik hopen op een doelpunt, niet eerder.’

Adriaan Stolk in het middelpunt van de belangstelling na zijn rake strafcorner in de slotseconden van de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Hopen op Tilburgse stress

Voordaan staat door de zege van woensdag op poleposition voor een rentree in de Hoofdklasse. Zaterdag volgt duel twee, in Tilburg. En maandag een eventuele derde wedstrijd, opnieuw in Groenekan. Promoveren is geen must voor Voordaan, maar nu de ploeg er zo dichtbij is wil het ook doorpakken. De zorgen over wat te doen als de Hoofdklasse daadwerkelijk is bereikt, volgen later wel.

Stolk: ‘Ik verwacht dat Tilburg zaterdag nog beter voor de dag gaat komen. Zij hebben nu natuurlijk meer info over ons en zullen ongetwijfeld gretig gebruik maken van de videobeelden. Mijn gevoel zegt dat we nog harder moeten werken dan woensdag om het te halen. Hun spel is anders dan we gewend zijn in de Promotieklasse. Ze zijn heel balvaardig, technisch sterk, gebruiken veel liftjes, ze dribbelen meer. Vaak zie je dat zo’n tweede wedstrijd in de serie de kant opvalt van de betere ploeg. Het zou daarom heel lekker zijn als we op voorsprong kunnen komen, zodat er flinke stress ontstaat bij Tilburg. Ja en dan wordt het echt een muntje opgooien wie uiteindelijk als winnaar uit de strijd komt.’

De spelers van Voordaan tijdens de gewonnen shoot-outserie tegen Tilburg. Foto: Willem Vernes


1 Reactie

  1. philchapel

    Tja net zoals HIC het in de PK playdowns wellicht gaat halen van Ringpass Delft, is het logisch dat het betere Tilburg het in de HK playdowns haalt van voordaan dat dit seizoen soms/vaak (?) onderlag maar met iets oudere en dus mature spelers (bvb À. Stolk) bewezen heeft (enkel) een gewiekste counterploeg te zijn die het moeilijk heeft als zij het spel moeten maken. De frustratie bij mooie spelmaker HDM zou veel begrijpelijker zijn, stel dat ze -uitgerekend ten koste van SCHC- niet zouden stijgen, omdat zij vorig seizoen tijdens de eerste zes (and only) wedstrijden, een zwaarder programma achter de kiezen hadden dan Stichtse. Maar het balletje blijft rond en dat is het boeiende aan hockey.


Wat vind jij? Praat mee...