Alleen maar balende gezichten na gelijkspel op Super Sunday

Direct na het laatste fluitsignaal na het promotieklasseduel tussen Nijmegen en Schaerweijde zat zo’n beetje elke speler van de thuis- en uitploeg vermoeid en balend op het veld. Het onderonsje tussen de ‘achtervolgers van Hurley’ was bloedstollend spannend. De strijd om plek drie kende geen winnaar: 1-1.

‘Het verschil wordt pas na de winterstop gemaakt’, sprak Schaerweijde-aanvaller Jorrit Tel na afloop. ‘Dit was een slopende wedstrijd. De verschillen waren klein. Wij wilden hockeyen en Nijmegen verdedigde goed. Daardoor creëerden wij iets meer, waardoor ik denk dat wij meer hadden verdiend. We verliezen nu twee punten, die kunnen aan het einde van het seizoen weleens heel duur worden.’

Enorme spanning

De Promotieklasse nadert de winterstop en met nog twee wedstrijden te gaan in de eerste seizoenshelft is het nog altijd ongekend spannend. Het verschil tussen de nummer twee Cartouche en nummer acht HIC is slechts vijf punten. De gehele top zes ontmoette elkaar zondag. Hurley (1-0 winst op Qui Vive) bleek wederom de winnaar van het weekend, na het 1-1 gelijkspel van zowel hdm – Cartouche als Nijmegen – Schaerweijde.

Het is al de vierde keer op rij dat de ploeg van Suzan Veen-van der Wielen in de Promotieklasse niet wist te winnen. ‘Dat maakt dit gelijkspel extra zuur voor ons’, zei Tel. ‘We begonnen dit seizoen heel sterk, maar door de resultaten van de afgelopen weken loopt Hurley weg. Waar het aan ligt weet ik niet, maar de verschillen in deze competitie zijn zo klein dat we van iedereen kunnen winnen of verliezen. Volgende week spelen we tegen Hurley, ik hoef niet te vertellen hoe graag we die wedstrijd willen winnen.’

Uit de startblokken

Met die intentie schoot de ploeg uit Zeist in Nijmegen uit de startblokken. Jelle Phijffer testte Stefano Wienen na vijf minuten met een harde backhand, maar de keeper van Nijmegen redde knap. Niet lang daarna lag de bal er aan de andere kant in. Het strafcornerschot van Florian Verhagen werd in eerste instantie nog gepareerd, maar vanuit de rebound flatste Kjell Bakker raak: 1-0.

Kort daarna was Jur van der Have dichtbij de gelijkmaker, maar zijn inzet kletste via de helm van Wienen naast. Na twintig minuten spelen was het alsnog raak. Phijffer zette goed door in de cirkel van Nijmegen, waarna Tel van dichtbij simpel de gelijkmaker binnenschoof. ‘Dat vind ik de lekkerste manier om goals te maken’ verklaarde Tel na afloop. ‘Beter dan een bal in de kruising waarbij de keeper kansloos is. Van dit soort ballen baalt een keeper, heerlijk als spits.’

Kansen

Kort voor rust dachten de bezoekers op voorsprong te komen, maar wederom was het Wienen die succes van Schaerweijde in de weg stond. Een harde sleeppush ging via de handschoen van de goalie naast. Aan de andere kant was Bakker opnieuw dichtbij een treffer, maar zijn tip-in na goed voorbereidend werk van Nick Doeser was net niet scherp genoeg.

In de tweede helft werden de verschillen tussen beide ploegen kleiner. Elk klein foutje betekende interceptie van de tegenstander, waarna de daaropvolgende aanval bij zowel Nijmegen als bij Schaerweijde vaak bij de defensie van de tegenpartij strandde. Tien minuten voor tijd voerden de bezoekers de druk iets op door de opkomende Pieter-Jan Voerman, maar telkens werden hij en zijn ploeggenoten gestopt door een Nijmegen-stick, een beuk, een voet of de scheidsrechter. In de tegenstoot stuurde Doeser met een wereldpass Bakker weg. De snelle aanvaller van Nijmegen leek de bal niet meer te halen, maar wist er toch zijn stick tegenaan te duwen. Met een uiterste inspanning wist keeper Kees Dekkers de winnende van Nijmegen te voorkomen. Aan de andere kant bleek Wienen eens te meer de held van Nijmegen op de doellijn, toen hij een klutsbal ternauwernood wegduwde.