Bierdouches en badjassen: Nijmegen op z’n kop na promotie

47 jaar. Zo lang moesten ze erop wachten in Nijmegen. Vorig seizoen waren ze er dichtbij. Heel dichtbij zelfs. De kampioensshirts lagen al klaar, maar het lukte net niet. Maar komend jaar is het dan toch echt zover. Nijmegen keert terug in de Hoofdklasse.

Blauwe rook dampte de lucht in. Duizenden toeschouwers joelden en zongen: Londen is leuk, New York is best fijn, maar het liefste wil ik in Nijmegen zijn. De jongste leden vlogen het veld op om hun helden te omcirkelen. Coach Bas Bogaard pinkte een traan weg, om daarna een geknutselde medaille te krijgen van zijn grootste fans: zijn piepjonge kinderen. De spelers straalden, sprongen, knuffelden elkaar. Na al die jaren is er eindelijk de stap terug naar het hoogste niveau.

Steeds dichterbij

In de jaren zeventig, toen de Hoofdklasse net was opgezet, speelde Nijmegen vier jaar op het hoogste niveau. De 47 jaar erop draaiden ze als Oost-Nederlandse topclub prima mee in de subtop. Maar waar de Nijmeegse vrouwen regelmatig in de Hoofdklasse uitkwamen, lukte het de mannen maar niet om de stap omhoog te zetten.

Onder leiding van na dit seizoen vertrekkend coach Bogaard, die zeven jaar geleden aantrad, groeide de ambitie om voor het hoogst haalbare op Nederlands clubniveau te gaan. Met een flinke kern van sterke clubspelers als de broers Lars en Cas Leenen, aanvoerder Luc de Rooij en middenvelder Pieter-Bas Noverraz nestelde Nijmegen zich steeds steviger in het linkerrijtje van de Promotieklasse. Bovendien beschikt de ploeg over meerdere goalgetters, zoals David Blom (Promotieklasse-topscorer 2022-2023), Tijn Stuve en Kjell Bakker.

Ook in de kampioenswedstrijd tegen Almere was David Blom, net terug van een blessure, trefzeker. Foto: Jan Willem de Venster

Vorig seizoen was Nijmegen al dichtbij het kampioenschap. Die kans zag de ploeg in rook opgaan, toen naaste concurrent Laren in de slotmaanden van het seizoen genadeloos toesloeg. In de play-offs tegen – het net gedegradeerde – Schaerweijde was Nijmegen dichtbij een stunt, maar lukte het ook net niet.

En dus moest het dit seizoen gebeuren. Na een kwakkelende competitiestart grepen ze na de winterstop definitief de leiding. Een plek die de Gelderlanders ditmaal niet meer afstond. Met één wedstrijd te gaan, is dan toch echt de buit binnen.

Een routinier in een badjas op het veld

Lars Leenen speelt al veertien jaar in het eerste. Een promotie maakte hij nooit eerder mee. Laat staan eentje naar de Hoofdklasse. ‘Dit is geweldig. Onwerkelijk. Een supermooi verhaal dat we met elkaar schrijven’, glundert de doorgaans nuchtere lange verdediger in zijn een kampioensbadjas, vlak nadat zijn ploeg de schaal in ontvangst heeft genomen.

‘Drie jaar geleden spraken we de ambitie uit om een stap omhoog te zetten. We wilden heel graag, maar een ambitie hebben is iets anders dan erin geloven. Dat gebeurde vorig jaar. Toen zaten we in een goede flow, maar lukte het – een beetje ongelukkig – net niet. Wel groeide het vertrouwen. Ten opzichte van vorig seizoen hebben we dit jaar nog meer volwassenheid gecreëerd in het team. Lieten we ons minder uit het veld slaan bij tegenslagen. Het is zo mooi dat het nu wél gelukt is.’

Tegen degradatiekandidaat Almere moest Nijmegen vooral in het eerste kwart op gang komen. Van eenrichtingsverkeer was zeker geen sprake. Leenen: ‘Almere vecht voor hun laatste kans. Vorige week speelden we gelijk tegen Cartouche, ook een ploeg die streed tegen degradatie. Dat soort potjes is altijd lastig. We wisten dat het taai zou worden. Dat we geduld moesten hebben.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Het geduld werd voor eigen publiek beloond. ‘De afgelopen jaren heb ik meerdere keren getwijfeld of ik wel door wilde gaan. Maar kijk hoeveel mensen er zijn.’ Leenen werpt een blik op de feestende massa achter zich. ‘Dat is al die trainingen en wedstrijden waard geweest.’

Bierdouche voor Bogaard

Voor Bogaard, nat van een bierdouche van zijn spelers, is de promotie een kroon op zeven jaar werk. ‘Ik ben ontzettend trots. Trots op de jongens, die het waargemaakt hebben. Er staat een team dat van achteruit opbouwt en mooi combinatiehockey op de mat legt. Dat zag je vanmiddag, toen de eerste zenuwen waren verdwenen, ook weer.’

Al een paar maanden terug maakte de club bekend dat Bogaard komend seizoen niet meer aan het roer staat bij Nijmegen. ‘We hebben bereikt wat we drie jaar geleden naar elkaar uitspraken. Beter kan niet. Ik denk dat de jongens supermooie dingen gaan laten zien in de Hoofdklasse. Ik ben er om ze te supporten en voor mij is het tijd om met een nieuwe uitdaging aan de slag te gaan.’

Manager Lex Leenen en Bas Bogaard leefden zeven jaar toe naar dit moment. Foto: Jan Willem de Venster


4 Reacties

 1. peter-de-ruiter

  Gaaf! Gefeliciteerd!

 2. gerardvanstijn

  Mooi dat er weer een club van buiten de traditionele hoofdklasse provincies (Noord Holland, Zuid Holland, Utrecht en Noord Brabant) in de heren hoofdklasse actief zal zijn.

  1. robdux

   Helemaal eens. Echt leuk. Nu nog een Dames team uit deze regio. Alhoewel het niveau waarop de jeugd in deze regio’s speelt echt steeds minder goed wordt. Daar waar sommige verenigingen in het verleden met de jeugd (en senioren) nog goed aanklampten, zijn deze verenigingen nu afgegleden naar een heel bedenkelijk niveau. Dat voorspelt in de toekomst niet veel goeds voor de senioren. Talent is er wel, maar veel goed kader is vertrokken naar een andere regio. Wellicht moeten clubs 1 topteam maken in deze regio. Kinderen hebben dan weer een mooi vooruitzicht en zullen dan misschien niet weglopen naar een vereniging buiten hun regio. Desalniettemin is de promotie van Nijmegen geweldig en een goede ontwikkeling.

 3. petrapoulissen@gmail.com

  Super trots op deze mannen!


Wat vind jij? Praat mee...