Cartouche rekent in onderling ‘playoff-duel’ af met Schaerweijde

De oeh’s en aah’s waren zondagmiddag in Voorburg veelvuldig te horen bij de topper in de Promotieklasse Heren tussen Cartouche en Schaerweijde. De jagende ploegen op koploper Hurley zorgden zeventig minuten lang voor spanning en sensatie. Door de 2-0 zege van Cartouche moet Schaerweijde nu in de achtervolging voor een playoff-ticket.

‘We hadden vandaag zulke goede zaken kunnen doen’, somberde een moegestreden Floris Molenaar van Schaerweijde. ‘We waren ons heel goed bewust van het belang van deze wedstrijd. Bij winst zouden we over Cartouche heen zijn gegaan.’ Ook de uitslagen op de andere velden helpen Schaerweijde niet mee. Hoewel koploper Hurley op bezoek bij Laren niet verder kwam dan 1-1, maakte hdm in de strijd om een playoff-ticket geen fout (0-2) bij Push. Schaerweijde zakt naar plaats vier en heeft nu drie punten achterstand op nummer drie hdm. ‘We hebben de play-offs nu niet meer in eigen hand.’

Met een hesje aan in de vijandelijke cirkel

De 24-jarige verdediger kreeg vijf minuten voor tijd bij een stand van 2-0 een hesje aangereikt van Ronald Brouwer. Molenaar verving zijn doelman Corentin Saunier, maar van ‘keepen’ wilde Molenaar niets weten. De vliegende keeper van Schaerweijde was bijna alleen maar in de cirkel van Cartouche te vinden als aangever van de strafcorners. ‘Dat moet wel een gek gezicht zijn geweest, een vliegende keeper op de achterlijn van de tegenstander’, lachte Molenaar nog enigszins. ‘Van iedereen uit het team geef ik de bal het hardst op Pieter-Jan (Voerman, red.) aan. Op die manier heeft hij de meeste tijd om zijn sleepbeweging te maken en een hoek uit te kiezen. Bovendien stond onze tweede aangever niet in het veld.’

Met nog drie minuten op de klok pushte de strafcornerspecialist van de Zeister formatie de bal kiezelhard richting de linkerhoek, maar met een katachtig reflex tikte Cartouche-keeper Christopher Combe de bal uit zijn doel. Het was een van de spaarzame momenten dat de goalie van de thuisploeg echt gestrekt moest. ‘Ik vind ook dat we vandaag geen aanspraak hebben gemaakt op de overwinning’, was Molenaar eerlijk. ‘Cartouche heeft het ons moeilijk gemaakt, die complimenten mogen zeker hun kant op.’

Ronald Brouwer had de hele wedstrijd weer veel verdedigers om zich heen. Foto: Orange Pictures / Hans van der Valk

Daar was Sven Westendorp het met hem over eens. De 19-jarige verdediger van de thuisploeg speelde ijzersterk als opkomende rechtsback. ‘Dat was in eerste instantie niet eens het plan van vandaag, maar op het moment dat ik ruimte krijg, mag ik van Pieter (Pieterse, coach Cartouche) gaan.’

Ronald Brouwer afstoppen

De rechtsachter hield Brouwer samen met Jasper Siebert en aanvoerder Steven Doorman prima in toom. ‘Een fantastische hockeyer, die Ronald Brouwer.’ De 39-jarige vedette van Schaerweijde had de bal als vanouds met één hand aan zijn stick geplakt, maar ook de voormalig international kon niet afdrukken namens de bezoekers. ‘Natuurlijk gaat de focus bij de verdediging iets meer naar hem uit, maar Schaerweijde is te goed om ons alleen te richten op het afstoppen van Brouwer. Het was een wedstrijd met weinig grote kansen. Gelukkig hebben we Timmo die een wedstrijd kan openbreken.’

Timmo is Timmo Kranstauber, het strafcornerkanon van de thuisploeg opende na tien minuten de score. Een verdiende voorsprong, want Cartouche oogde in de eerste helft veel dreigender dan de bezoekers uit Zeist. Voor Kranstauber – topscorer in de Promotieklasse Heren – was het al zijn 21e doelpunt van het seizoen. Westendorp: ‘Vandaag is zijn strafcornerrendement weer één op twee. Dat zegt genoeg.’

Dominic Aarts (Schaerweijde) in de achtervolging bij Sven Westendorp van Cartouche (c) Orange Pictures / Hans van der Valk

Cartouche kwam er keer op keer over de rechterflank gevaarlijk uit, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Wel tot mooie individuele acties. Eerst was het Siebert die met een heerlijke schijnbeweging drie spelers van Schaerweijde op het middenveld te kijk zette. Tegen het einde van de wedstrijd gaf Lars Daniels met een heerlijke solo een showtje weg, maar de rebound van Kranstauber was geen gevaar voor Schaerweijde-keeper Saunier.

Een kwartier daardoor verschalkte Joost Meijer de Franse doelman na een prima combinatie tussen Siebert en Kranstauber. ‘We wisten dat het verschil met Schaerweijde klein zou zijn’, zegt Westendorp. ‘Het was zaak om de hele wedstrijd geconcentreerd te blijven. Dat waren we, ik denk dat dat het verschil heeft gemaakt vandaag.’