Genieten met Van Driel: ‘Dit is waar je het voor gedaan hebt’

Torenhoog waren de ambities van HDM dit seizoen. Al sinds de degradatie in 2018 probeert de ploeg uit Den Haag terug te keren naar het hoogste niveau. Rechtstreeks promoveren lukte maar niet, maar na twee seizoenen zonder nacompetitie wist HDM in de play-offs tegen SCHC maandag tóch een hoofdklasseticket te bemachtigen.

Na een wedstrijd die zonder al teveel tumult en doelpunten verliep, ontaarde de laatste tien minuten van het beslissende derde duel tussen HDM en SCHC in een heus spektakelstuk. Een strafbal, een gele kaart, een keeper eruit, nog een strafbal, vier doelpunten en een scorebord dat al minutenlang op nul stond, terwijl de officiële speeltijd nog niet was verstreken, zorgden voor de nodige spanning op het veld en langs de lijn.

Toen het laatste eindsignaal dan toch eindelijk klonk, ontplofte alles wat HDM was. Spelers en staf vlogen elkaar in de armen, tientallen kinderen stormden het veld op en ook aan de kant barstte de feestvreugde los. Eindelijk, eindelijk kreeg HDM waar het zo naar snakte: een ticket terug naar de Hoofdklasse.

Weggezakt

Erik van Driel, aangesteld als hoofdcoach na de degradatie vier jaar geleden, liep met een grote glimlach door de feestende massa op het veld heen: ‘Dit is geweldig. We hebben zo rustig en volwassen gespeeld en weer met zoveel energie. Dit is waar je het voor hebt gedaan. Waar je het WK [van de Jong Oranje Dames in Zuid-Afrika] voor opzijgezet hebt, waarom je al je tijd in het team hebt gestoken. En kijk de sfeer hier op HDM. Het is te gek.’

Lennart Kallenberg springt een gat in de lucht na het maken van de 3-1 tegen SCHC. Foto: Bart Scheulderman

Van Driel struikelde bijna over zijn woorden, zoveel leek er door zijn hoofd te spoken. Niet verwonderlijk. Het Haagse seizoen ging gepaard met de nodige ups en downs. Na een bliksemstart, met de ene overwinning na de andere op rij, bleek in de onderlinge duels afgelopen november zowel Schaerweijde als Voordaan te sterk. Van de eerste plek zakte HDM af naar plek nummer drie van de Promotieklasse.

En terwijl Van Driel zich als coach van de Jong Oranje Dames terugtrok om als clubcoach achter HDM te blijven staan, verloor zijn ploeg half maart van Nijmegen. Even leek HDM weg te zakken in een diep moeras en alle promotieambities te zien verdampen. Maar de ploeg knokte zich terug naar de runner-uppositie en won de laatste competitiewedstrijd van Voordaan, dat zich ook al voor de play-offs (tegen Tilburg) had geplaatst.

In de play-offs kwam HDM het Bilthovense SCHC tegen; nota bene het team dat al eerder dit seizoen was verslagen in de kwartfinale van de Gold Cup. Geen onbekende dus. Dat beide ploegen aan elkaar gewaagd zijn, was na dat Gold Cup-duel al duidelijk. Die wedstrijd eindigde immers in 2-2. Alleen in de shoot-outserie bleek HDM sterker.

In het eerste duel in deze nacompetitie voltrok zich eenzelfde scenario (2-2 en shoot-outs). Nu was SCHC de gelukkige. Maar in de return afgelopen zaterdag trok HDM de overwinning al binnen de reguliere speeltijd over de streep (2-1). En ook vandaag hadden de Hagenaren aan zeventig minuten spelen voldoende (4-2).

Duco Telgenkamp en Wiegert Schut omhelzen elkaar na het binnenhalen van het hoofdklasseticket. Foto: Bart Scheulderman

Kracht van de club

‘Ik ben heel trots op hoe we het gedaan hebben vandaag’, zegt Van Driel. ‘Het kostte geen enkele moeite om de jongens op te laden. Het ging er vooral om hoe we met tegenslagen zouden omgaan, als we een goal tegen zouden krijgen bijvoorbeeld. Dat gebeurde ook vandaag weer. En daar gingen ze waanzinnig goed mee om.’

‘Op een gegeven moment wisten we dat het onze kant op ging vallen. Niet alleen vandaag, ook al eerder het seizoen. In de winterstop hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Sindsdien hebben we er alles aan gedaan om te promoveren.’

Van Driel keek nog eens om zich heen. ‘Maar weet je, het is niet alleen het team. Het is ook de club. Ik geloof in de kracht van hier. Kijk nou wat hier gebeurt. Zo je sport beleven, is het mooiste wat er is. Hier doe je het voor: met een groep gasten die het echt leuk hebben met elkaar, op een club waar je vandaan komt, met de fiets ernaartoe. Dat is de charme, dat is waarom ik dit doe. Dan is het heel fijn dat je beloond wordt. De rest van het seizoen is dan alleen maar bijzaak.’

HDM – SCHC 4-2
18. Boris Burkhardt 1-0 (sc)
28. Conor Empey 1-1 (sc)
57. Sander Groenheijde 2-1 (sb)
58. Lennart Kallenberg 3-1
63. Max Sweering 3-2 (sb)
67. Yorben Fontaine 4-2


2 Reacties

  1. Mark Bouwman

    Knap Erik van Driel. Gefeliciteerd HDM.

  2. gijssegers

    Geweldige prestatie van spelers en begeleiding! Een wedstrijd om van te smullen in de stromende regen! Wat is hockey toch een fantastische sport! Wat mij ook enorm raakte was het feit dat de dames van Jong Oranje en de begeleiding naar deze wedstrijd waren gekomen om Erik van Driel te steunen. Dit zegt voldoende hoe de verhoudingen liggen.


Wat vind jij? Praat mee...