Herfstrapport PK (H): Genieten van spel Ronald Brouwer

De heenronde van de Promotieklasse zit er op. De nieuwe afdeling trakteert de hockeyliefhebbers wekelijks op topaffiches met vaak een ongekend spannend – en onvoorspelbaar – verloop. Wat is de tussenbalans na 11 van de 22 duels? Een overzicht van toppers, twijfelgevallen en tegenvallers. Vandaag: de heren.

Toppers

Ronald Brouwer

Over de hockeykwaliteiten van Ronald Brouwer hoeven we niet nader uit te wijden. Echter, dat de oud-international op 39-jarige leeftijd wekelijks nog zo’n hoog niveau laat zien bij Schaerweijde, verbaast toch. De Promotieklasse is een attractie rijker, want Brouwer is met afstand de beste hockeyer in deze nieuwe afdeling. Behendig, reuze slim en het maken van doelpunten (negen stuks) niet verleerd. De bevestiging daarvan komt uit de mond van de coaches van zijn tegenstanders, waarvan de meesten ronduit erkennen dat ze langs de lijn staan te genieten van zijn spel.

Hurley

Oké, Hurley heeft een sterke selectie met grote ambities (‘we willen naar de Hoofdklasse’), dus op zich is het niet vreemd dat de Amsterdammers de ranglijst aanvoeren. Toch twee kanttekeningen: je moet die hoge verwachtingen ook maar even waarmaken en ten tweede zat de ziekenboeg tijdens de heenronde van de competitie overvol. Verschillende teams zakken dan een periode door het ijs, maar Hurley ving dat kranig op door ook topduels met de nummers 17 tot en met 22 uit de selectie én soms vier jeugdspelers winnend af te sluiten. De voorlopige tussenbalans: eerste plaats. Voorsprong: zes punten op Cartouche en Schaerweijde, negen op nummer vier hdm.

Oliver Polkamp, hier in de duel met Floris Benschop van Cartouche, is een van de sterkhouders van Hurley. Foto: Orange Pictures

Timmo Kranstauber

Timmo Kranstabuer (Cartouche) beleefde een beroerd hockeyjaar 2017-18, dat hij grotendeels miste vanwege een kruisbandblessure. Dit seizoen stond hij weer fit en gretig aan de start, klaar om toe te slaan. Nu weet je het nooit hoe spelers terugkeren van zo’n zwaar kwetsuur, maar Kranstauber laat er geen twijfels over bestaan. Hij is scherp en laat zien dat zijn sterkste wapen – de strafcorner – hem niet in de steek heeft gelaten. Niet voor niets voert hij de topscorerslijst in de Promotieklasse aan met elf treffers, waaronder acht rake corners.

Timmo Kranstauber juicht nadat hij de 3-2 heeft gemaakt voor Cartouche. Foto: Willem Vernes

Twijfelgevallen

Pieter-Jan Voerman

Pieter-Jan Voerman werd vorig seizoen met afstand dé scherpschutter van toen nog de Overgangsklasse. Hij ramde er 34 in, een imposant aantal met een gemiddelde van ruim 1,5 doelpunt per duel. Schaerweijde was er na afloop van vorig seizoen als de kippen bij het contract van het strafcornerkanon met twee jaar te verlengen. Succes verzekerd. Dit seizoen heeft Voerman het een stuk moeilijker. Zijn productie van zeven treffers oogt magertjes. De ongekende reputatie van Voerman veroorzaakt uiteraard, dat verdedigers zijn projectielen tot in detail analyseren. Wil Voerman tijdens de finalefase van het seizoen belangrijk worden, moet hij na de winterstop flink aan de bak.

Zwart-Wit

Zwart-Wit liet serieus van zich spreken tijdens de zomerstop. De Bredase club investeerde fors in de selectie, maar dat betaalde zich tot nu toe niet naar wens uit. Centrumspits Milan van Baal, overgekomen van Rotterdam, schitterde weliswaar tijdens de laatste wedstrijd voor de winterstop (twee goals tijdens de altijd beladen stadsderby tegen Push), maar bleef tot dan toe vrij flets met vijf goals uit tien duels, waaronder een strafbal. Daar werd duidelijk meer van verwacht. Na de winterstop verwelkomt het team van Pim Wijzenbeek in ieder geval twee serieuze versterkingen: de Australiër Liam Alexander en Xander van Gorp, die wegens studie een halfjaar in Down Under vertoefde.

Coach Pim Wijzenbeek van Zwart-Wit

Tegenvallers

Geen

Je kunt zeggen dat de meeste teams een plek op de ranglijst innemen, die dichtbij hun eigen verwachtingspatroon liggen. Hekkensluiter HBS had niet gerekend op een positie in het linker rijtje en Schaerweijde rekende zich vooraf niet tot één van de degradatiekandidaten. Kortom, qua verhouding klopt het aardig, maar het zal uiteindelijk wel razend spannend worden wie er met de prijzen vandoor gaat, dan wel wie in treurnis naar de Overgangsklasse afdaalt. Hurley is de onbetwiste favoriet voor de titel, maar daaronder…?

Eerstvolgende competitieronde: zondag 10 maart 2019. Topaffiche van deze dag is hdm-Schaerweijde.


Wat vind jij? Praat mee...