Het slotweekend van de Promotieklasse: spanning gegarandeerd

De Promotieklasse nadert zijn ontknoping. Komende zondag (26 mei) spelen alle ploegen hun laatste wedstrijd. De kampioenen (de dames van Huizen en de heren van Nijmegen) zijn al bekend. Ook weten Laren, Klein Zwitserland (D) en Xenios (H) dat zij volgend jaar in de Overgangsklasse uitkomen. Maar wie maken er verder kans op play-offs, play-outs en degradatie? Dat lees je hier.

Om het geheugen op te frissen: de kampioenen van de Promotieklasse promoveren rechtstreeks. De nummers twee en drie spelen play-offs om een hoofdklasseticket. De nummer twee doet dat tegen de nummer elf van de Hoofdklasse; de nummer drie tegen de nummer tien van de Hoofdklasse. De ploeg die als elfde of twaalfde eindigt, degradeert direct naar de Overgangsklasse. De nummer tien speelt play-outs tegen de beste nummer twee van de Overgangsklasse.

Dames

We beginnen met de dames. En daar kan het nog alle kanten op. Liefst vijf teams doen nog mee voor een plek in de play-offs. Runner-up Victoria heeft de beste papieren. Met 35 punten hebben zij aan een gelijkspel tegen stadsgenoot Leonidas voldoende. MOP volgt met 33 punten. Zij nemen het op tegen HIC dat al weet dat het (als nummer tien) play-outs speelt. Bij winst zijn ook zij zeker van de play-offs.

MOP (hier met Precious Oud) zal alle zeilen moeten bijzetten om tegen HIC play-offsdeelname binnen te slepen. Foto: Willem Vernes

Nijmegen, Push en Ring Pass hebben ieder 32 punten en negen gewonnen wedstrijden – één minder dan Victoria en MOP. Daardoor moeten zij sowieso winnen om in de top drie te eindigen. Geen van deze teams spelen tegen elkaar. Nijmegen (doelsaldo +6) neemt het op tegen Leiden. Push (+5) gaat op bezoek bij Huizen en Ring Pass (+3) ontvangt Laren.

Mannen

Bij de mannen is er nog een ticket voor de play-offs in de aanbieding. En twee gegadigden. SCHC is al zeker van deelname aan de play-offs. Hurley en Victoria strijden om de laatste plek in de top drie. Hurley staat er het beste voor, met drie punten voorsprong op Victoria. Wel ontvangt Hurley de koploper en kampioen Nijmegen. Bovendien hebben Hurley en Victoria een gelijk aantal gewonnen wedstrijden. Mocht Victoria tegenstander Gooische verslaan en Hurley verliest, dan is Victoria verzekerd van de play-offs.

Aan Gooische zal Victoria een pittige kluif hebben. Rechtstreekse degradatie ligt namelijk op de loer voor de nummer elf van de ranglijst. Verliezen betekent dat de ploeg degradeert naar de Overgangsklasse. Een gelijkspel is mogelijk wel voldoende. Daarvoor is het wel nodig dat Almere, de huidige nummer tien, in eigen huis gelijkspeelt tegen of verliest van middenmoter Push.

Gooische moet aan de bak tegen Victoria om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Foto: Jorge Schafraad

Ook Cartouche is nog niet veilig. Als Almere wint en Cartouche thuis van SCHC verliest, dan passeert Almere nummer negen Cartouche op de ranglijst op basis van het aantal gewonnen wedstrijden. Rechtstreeks degraderen kan niet meer voor de Voorburgers, maar play-outs liggen dus nog wel op de loer.

Haal de rekenmachines er maar bij komende zondag en kies vooral een potje uit om te kijken. Spanning gegarandeerd!


Wat vind jij? Praat mee...