Laren is kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse

Laren speelt volgend seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren. Dankzij een 1-4 overwinning op SCHC is de ploeg van Nanco Jansonius kampioen van de Promotieklasse. De eindstand was al bij rust bereikt.

Juichend renden de spelers van Laren het veld op na het laatste fluitsignaal. Hordes jonge Laren-supporters stoven achter hen aan. Spits Kenny Bain zakte door zijn knieën bij de Bilthovense cirkel en zocht daarna snel zijn teamgenoten op. Na negen jaar keert Laren terug op het hoogste niveau. Met nog één wedstrijd te gaan in de Promotieklasse mogen de mannen uit het Gooi zich opmaken voor de crème de la crème van het tophockey.

In de hockeyhistorie werd Laren drie keer landskampioen. De laatste keer dateert van 1969. In 2010 nog haalde Laren onder leiding van Roelant Oltmans de play-offs, om daarin zijn meerdere in Bloemendaal te moeten erkennen. Daarna ging het bergafwaarts. Waar de Larense vrouwen tot niet lang geleden structureel meededen om de prijzen, zakten de mannen in 2014 af naar de Overgangsklasse, op dat moment het tweede niveau.

Ultieme vreugde bij Laren-spelers James Drummond en Thomas Vis na de 1-4 van laatstgenoemde. Foto: Jan Kruijdenberg/Orange Pictures)

De weg omhoog

De afgelopen jaren werkten de Larenaren zich naar de bovenste regionen van de Promotieklasse. Vorig seizoen behaalde de ploeg een keurige vijfde plaats, vlak achter het gepromoveerde trio Schaerweijde, HDM en Voordaan, en Nijmegen. En dat na een jaar dat met een drama begon na het onverwachte verlies van een teamgenoot.

Dit seizoen waren de ambities helder: de play-offs. Alle seinen staan op groen om dit jaar iets moois neer te zetten, zei aanvoerder Pieter-Paul Houting aan het begin van de competitie. ‘Na jarenlang bouwen, is dit het moment. Qua niveau en leeftijd zijn we in balans. Wisselt er iemand, dan komt er een even sterke speler voor terug. Het team is in de kern bovendien al een aantal jaar samen en gewend aan het niveau.’

Houtings woorden bleken niets teveel gezegd. Samen met Nijmegen voerde zijn team al van begin af aan de ranglijst aan. Na als runner-up de winterstop te zijn ingegaan, was het op 26 maart erop en erover voor Laren. In het hol van de leeuw wonnen Houting en zijn teamgenoten met 1-2 na een bloedstollende slotfase. Sindsdien stond Laren de koppositie niet meer af. Sterker nog, terwijl Nijmegen punten morste, bleef de ploeg van de naar Den Bosch vertrekkende coach Jansonius week op week winnen.

Laren ontketend

Ook SCHC was al weken ongeslagen. Toch was vanaf het begin van de wedstrijd duidelijk dat Laren maar voor één ding kwam: winnen.

Het duel was nog maar nauwelijks begonnen of Laren kon al juichen. Spits Jordi Schramel rondde de eerste de beste Gooise aanval schitterend met een backhandschot af. Diezelfde Schramel was ruim vijf minuten later weer doeltreffend. Een bal die achter SCHC-keeper Fritz Schnoeckel bleef hangen, was een eenvoudige prooi voor de Larense spits.

Jordi Schramel schuift de 0-2 binnen. Foto: Jan Kruijdenberg/Orange Pictures

Maar om te zeggen dat de wedstrijd daarmee was beslist? Onder aanmoediging van het in groten getale aanwezige thuispubliek zette de ploeg van de vertrekkende coach Gilles van Hesteren een tandje bij. Drie strafcorners benutten de Bilthovenaren niet, maar toen was daar ineens Sam Steins Bisschop. De voormalig jeugdinternational soleerde door de Larense verdediging en rondde van dichtbij knap af door de bal tegen de touwen te pushen.

Lang genoot SCHC niet van zijn aansluitingstreffer. Een ontketende Kenny Bain versierde de eerste Larense strafcorner van de wedstrijd. Zonder specialist Thomas Vis binnen de lijnen koos de ploeg voor een variant. Middenvelder Diederick van Berckel tikte een sleep keurig binnen.

Laren kreeg meer kansen, geholpen door tal van schoonheidsfoutjes van de Bilthovense verdediging. Mét Vis in het veld bouwde de toen nog aanstaande kampioen de voorsprong vlak voor rust met een strafcorner zelfs uit tot een comfortabele 1-4.

Zo doelpuntrijk als de eerste helft was, zo kabbelend verliep de tweede helft. Een kansje her en der leverde geen enkele goal meer op. Het zal Laren een zorg zijn. Zij keren na negen jaar terug naar de Tulp Hoofdklasse.

SCHC – Laren 1-4 (1-4)

2. Jordi Schramel 0-1
9, Jordi Schramel 0-2
25. Sam Steins Bisschop 1-2
30. Diederick van Berckel 1-3
35. Thomas Vis 1-4 (sc) 1-4


Wat vind jij? Praat mee...