Laren jubelt na titanenstrijd: ‘Dit was hoofdklassewaardig’

Dé kraker in de Promotieklasse Heren zondag was die tussen Nijmegen en Laren. De twee ploegen steken er dit seizoen met kop en schouders bovenuit. In het hol van de leeuw pakte Laren na een zinderend laatste kwart drie punten (1-2).

Aan alles op het complex van Nijmegen was te proeven dat het zondagmiddag om een topper ging. Nijmeegse fans schreeuwden en zongen hun mannen toe, velen met blauwe clubsjaals om. Aan de andere kant van het veld bezetten tientallen Larense supporters de tribune, inclusief grote spandoeken met bemoedigende teksten.

Na zeventig minuten hockeyen waren het de Larense supporters die wild enthousiast het veld op sprintten om hun helden te feliciteren en de overwinning mee te vieren. Want terwijl de ploeg uit het Gooi voor aanvang van het laatste kwart nog met 1-0 achterstond, waren twee snelle uitbraken voldoende om alsnog de 1-2 zege en daarmee de drie punten binnen te slepen.

Goudhaantje bij Laren was Sam Vlasman, die een perfecte voorzet van Kenny Bain heerlijk de winnende binnenschoof. ‘Het was een fokking lastige wedstrijd waarin het vooral strijden was. Als team zijn we bij elkaar gebleven, ook na de achterstand. Na de 1-1 voelden we dat ook de winst erin zat. Dat ik dan de winnende mag maken, is echt heel lekker. Ik ken Kenny goed en we spelen dit in de training ook vaak. Elkaar aanvoelen is de kracht van dit team. Dat het dan tegen Nijmegen zo samenvalt met twee goals in het laatste kwart is echt genieten.’

Laren vierde de overwinning als ware ze al kampioen. Midden vooraan zit matchwinner Sam Vlasman. Foto: John Beckmann/Orange Pictures

Energie, werklust en wil

Volgens Vlasman stond zijn team voor deze wedstrijd extra op scherp. ‘Het voelde als een kleine finale waarin we sowieso hard moesten werken. We wisten dat die lange jongen bij hen achterin een goede pass heeft. Die wilden we dichtzetten en daarbij goed blijven communiceren. Dat plan voerden we in de eerste helft goed uit. In de tweede helft begonnen we minder, maar gelukkig zijn we na hun 1-0 blijven gaan. Zeker nadat we op 1-1 kwamen, geloofden we er helemaal in. Superknap na de klap van de aanvankelijke achterstand, met zoveel publiek langs de lijn. En dat we nu eerste staan, is heel gaaf.’

Laren-coach Nanco Jansonius was achteraf niet alleen te spreken over het spel van zijn eigen team. ‘Ik vond het een fantastische wedstrijd. Het is irritant voor Nijmegen dat ze op het laatste moment verliezen, maar ik heb genoten van twee ploegen die een hoofdklassewaardige wedstrijd hebben neergezet. De energie, de werklust en de wil om te winnen waren gelijkwaardig. Daarom had het zo de andere kant op kunnen vallen. Wij hebben dit keer het geluk aan onze kant.’

‘Nijmegen-uit is altijd moeilijk’, vervolgde Jansonius. ‘Ik zei vooraf tegen de spelers: dit wordt oorlog. Je gaat geraakt en geduwd worden. Als je je daardoor uit de wedstrijd laat halen, verlies je. Ons derde kwart was matig. We speelden de ballen te zacht in en gaven hen daarmee voeding. Toch herpakten we ons het laatste deel van de wedstrijd. Dat vind ik alleen maar heel knap. Het belangrijkste voor ons vandaag was om niet te verliezen, omdat het gat dan vier punten werd. Dat we hebben gewonnen en eerste staan, is dus een bonus. Kampioen zijn we nog lang niet, maar we hebben het nu wel in eigen hand.’

Hard tegen hard tussen Nijmegen (Gijs van Alken) en Laren (Kenny Bain). Foto: John Beckmann/Orange Pictures

Nijmegen-Laren 1-2 (0-0)

53. David Blom 0-1 (sc)
68. Thomas Selles 1-1 (sb)
69. Sam Vlasman 1-2