Mannen hdm met beide benen op de grond na eerste nederlaag

Negen speelrondes wist hdm elke tegenstander met een nederlaag naar huis te sturen. Vaak een dikke nederlaag zelfs. Zondag kwam er een einde aan die zegereeks. Schaerweijde versloeg de Haagse ploeg met 1-2 en bracht daarmee de spanning in de Promotieklasse weer helemaal terug.

‘Dit is zuur’, constateert hdm-aanvoerder Wiegert Schut vlak na afloop van het verloren duel. ‘Dit was een belangrijke wedstrijd tegen een directe tegenstander. Dat was te merken. Schaerweijde is, net als wij, een topploeg die er kort opzit in de duels, hard werkt en mega-effectief is.’

Aan de start lag het niet

In eerste instantie zag het er niet naar uit dat hdm op een nederlaag zou afstevenen. Het begon fel aan het duel. Binnen tien minuten kon Boris Burkhardt weer een goal achter zijn naam zetten, na een paar weken uit de roulatie te zijn geweest vanwege een blessure aan zijn ellepijp. Het dreigde een spanningsloze wedstrijd te worden, waarin hdm weer eens gehakt zou maken van zijn tegenstander.

Maar zo snel liet de Zeister formatie niet over zich heen lopen. Hdm had het meeste balbezit en streed voor elke bal, maar Schaerweijde verdedigde met hand en tand, waardoor de kansen over en weer schaars waren. Een strafcorner voor Schaerweijde leverde de 1-1 op. Ditmaal kwam was de sleep niet van vaste specialist Mark Weber, maar van Pepijn Leenhouts.

Blijdschap bij Schaerweijde na het doelpunt van Pepijn Leenhouts. Foto: Rob Römer/Orange Pictures

In de tweede helft drong hdm nog meer aan. Toch was het niet de thuisploeg die tot scoren kwam, maar prikte Schaerweijde een doelpunt binnen na een fraaie actie van Jur van der Have. Alle vechtlust van hdm ten spijt: het lukte de koploper simpelweg niet om door de rood-zwarte muur heen te breken. Ze kregen nog wel twee strafcorners, maar ook die werden effectief verwerkt. Na het laatste fluitsignaal sprong alles wat Schaerweijde was dan ook een gat in de lucht. Hdm daarentegen stak op het veld nog minutenlang de koppen bij elkaar.

Leren van nederlaag

‘In dit soort wedstrijden gaat het om details. Daarin was Schaerweijde vandaag beter’, analyseert Schut. ‘Zij maken het wel af, wij niet. Tegelijkertijd staan wij nog steeds bovenin. Van nederlagen kan je leren en beter worden en dat is wat ons nu te doen staat. Morgen mogen we nog balen, maar dinsdag moeten we er weer staan op de training.’

Cédric de Gier (hdm) snelt langs Jort Marree (Schaerweijde). Foto: Rob Römer/Orange Pictures

Zondag wacht een nieuwe, pittige opgave voor hdm: de uitwedstrijd tegen Voordaan, de huidige nummer drie. ‘Dat is ook een topploeg’, weet Schut. ‘Maar wij gaan vooral focussen op waar wij goed in zijn: keihard knokken voor elkaar en makkelijk scoren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de wedstrijd dan wél over de streep kunnen trekken. Van ons zorgen maken, is nog helemaal geen sprake…’