Gooische wankelt, maar heeft wel een ‘Nederlandse topcorner’

Gooische handhaafde zich afgelopen seizoen knap door, met enige moeite, negende te worden. Ook dit jaar heeft de ploeg van coach Dider Meijer het niet makkelijk. Met een schamele acht punten uit tien wedstrijden staan de Bussummers nu elfde op de ranglijst. Maar zich zorgen maken, doen ze totaal niet in het Gooi.

Zondag kwam Voordaan op bezoek in Bussum. De ex-hoofdklasser kent geen eenvoudig seizoen en bungelde tot dusverre onderaan de ranglijst. Maar van een spannende wedstrijd was geen sprake. Maar de thuisploeg kwam er, zeker in de eerste helft, vrijwel geen moment aan te pas. De 3-5 eindstand betekende alweer de zesde nederlaag van het seizoen.

‘Ik vond ons de hele eerste helft zwak’, concludeerde Meijer na afloop. ‘We hadden geen grip op de wedstrijd. Leden veel balverlies. De tweede helft speelden we beter, maar toen was het schip eigenlijk al gezonken. Doordat we na de 2-4 snel op 2-5 kwamen, deden we onszelf ziekelijk pijn. Dan ben je tegen de bierkaai aan het vechten.’

‘Zorgen maken? Dan kan ik beter ander werk zoeken’

Ondanks zijn onvrede over het vertoonde spel in de eerste helft en het feit dat zijn ploeg daarmee nog altijd in de kelder van de ranglijst te vinden is, toonde Meijer geen spoor van ernst.

‘Als ik mij nu al ergens zorgen over zou moeten maken, kan ik beter ander werk zoeken. De stand nu zegt niets. En het mooie is: in deze competitie is er iedere week wat te halen. Of je nu tegen de nummer één of tegen de nummer twaalf speelt. Wij moeten er harder aan trekken dan wat we vandaag hebben gedaan. Zeventig minuten lang de ballen uit onze broek werken. Als we dat doen, heb ik er alle vertrouwen in dat we het dit jaar redden.’

Gooische-coach Dider Meijer maakt zich totaal geen zorgen over de huidige elfde positie van zijn team. Foto: Koen Suyk

‘Bovendien’, vervolgde Meijer, ‘steken er dit jaar nul ploegen bovenuit. De top was vorig jaar duidelijker zichtbaar, al waren ook toen de verschillen klein. Ik gok dat dat tot het einde van dit seizoen zo blijft.’

Cruciale corner

Lichtpunt bij Gooische zondag was cornerman Foppe Houting. Dat de schade beperkt bleef tot 3-5 was vooral te danken aan de strafcorner van de verdediger, die drie van de vier Gooise strafcorners raakt sleepte. Vorig jaar stond de teller van Houting na 22 wedstrijden op 20 goals. Met zijn hattrick tegen Voordaan tilde hij zijn seizoenstotaal tot nu toe naar acht.

Meijer, zelf ook sleepspecialist in zijn tijd als speler: ‘Zijn corner is super belangrijk voor ons. In ons laatste overgangsklasse-seizoen maakte hij er 41. Na een wat moeilijkere start dit seizoen begint het nu goed te lopen. In mijn ogen hoort zijn corner bij de top van Nederland. Wij, en vooral hij, werken daar kneiterhard aan. Natuurlijk kan hij nog groeien in zijn veldspel, zoals in zijn verdedigende één-op-één-duels. Maar zijn corner is voor ons op dit moment cruciaal.’

Foppe Houting prikte drie corners binnen tegen Voordaan. Foto: Koen Suyk

Psychologisch spelletje

Houting, met een net door zijn teamgenoten uitgereikte man of the match-das om: ‘Corners halen gaat moeizaam bij ons dit jaar. Vier in één wedstrijd, zoals tegen Voordaan, was voor het eerst. Dan gaat het scoren wel. Natuurlijk trainen we er ook hard op. Dat is echt een wisselwerking tussen Dider en mij. Hij leert mij precies wat ik moeilijk vind: het spelen met de keeper, het kiezen van een hoek. Naast de techniek is dat psychologische spelletje heel belangrijk.’

Dat Gooische ondanks zijn doeltreffendheid nog altijd onderaan de ranglijst bungelt, leek ook Houting totaal niet van slag te brengen. ‘Onze kern is al zes jaar samen. Als het eenmaal loopt bij ons, dan komen we in een flow van niet nadenken en gewoon doen. Dat gaat de ene wedstrijd beter dan de andere, maar onze tweede seizoenshelft is sowieso altijd beter dan de eerste. Ik heb er alle vertrouwen in dat we ons gewoon weer handhaven.’