PK (H): Doelpuntenregen op derde speeldag, spektakel bij hdm

Er werd er lustig op los gescoord op tijdens de derde speeldag in de Promotieklasse. In zes wedstrijden vielen er maar liefst 36 doelpunten te bewonderen. SCHC haalde op bezoek bij HIC uit (1-6) en Nijmegen rolde voor eigen publiek Voordaan met 6-2 op. De topper tussen hdm en Cartouche eindigde onbeslist. Het werd 3-3.

44 seconden, zoveel tijd had hdm’er Lennart Kallenberg nodig om te scoren in de streekderby met Cartouche waar werkelijk alles in zat. Binnen vijf minuten herstelde Timmo Kranstauber namens de bezoekers de schade. Het was het startsein voor een spectaculaire Haagse clash.

Diezelfde Kranstauber veroorzaakte kort voor het einde van het eerste kwart een strafbal voor hdm. Sander Groenheijde benutte het buitenkansje: 2-1. Drie minuten later mocht Kranstauber zelf aanleggen op de stip, maar een sterk keepende Joey Fontaine stopte de slecht ingeschoten push.

Timmo Kranstauber baalt na zijn gemiste strafbal tegen hdm. Foto: Willem Vernes

Het was nog niet gedaan in de eerste helft. Na een klein halfuur maakte Stijn van Pelt een wereldgoal namens de thuisploeg. De spits tipte de bal zo ongeveer op de achterlijn over de verbouwereerde Cartouche-keeper Christopher Combe.

hdm kreeg kansen genoeg om de wedstrijd in het slot te gooien, maar het was Cartouche die de aansluitingstreffer maakte. Kort nadat twee streakers het duel met gastoeters verstoorden, scoorde Boris Stomps met een rake strafcorner de 3-2. In de allerlaatste seconde maakte Bas Oostendorp de gelijkmaker.

Cartouche-verdediger Bas Oostendorp was na afloop de gevierde man. Foto: Willem Vernes

Met drie nederlagen uit drie duels is Victoria als enige ploeg in de Promotieklasse nog puntloos. ‘Misschien zijn wij vorig seizoen wel te gemakkelijk kampioen geworden. En dat dit ons nu opbreekt’, aldus trainer-coach Eelko van Roon van de Rotterdammers.

Over de eerste twee competitiewedstrijden en de gewonnen bekerwedstrijd van afgelopen week was Van Roon niet bijster tevreden. Vandaag tegen Schaerweijde zag het er wat hem betreft al een stuk beter uit. Vooral qua werklust liet Victoria zich van zijn goede kant zien.

‘Na onze 3-2 gingen wij vol voor de gelijkmaker, ik had echt het gevoel dat er iets te halen viel, maar heel ongelukkig kon Schaerweijde toen de 4-2 maken. Er ging een overtreding aan vooraf, iedereen stopte met hockeyen, maar de scheidsrechter floot niet. Onbegrijpelijk, en dat hem ik hem ook verteld. Vervolgens krijg ik dan een gele kaart, dat vind ik dan weer een zwaktebod. Moet ik ook niet doen uiteraard, maar hij floot de hele wedstrijd al apart. De twee Paki’s van Schaerweijde kregen echt alles mee bijvoorbeeld. Het zijn kennelijk de wetten van de Promotieklasse, zoals ze ook in de Hoofdklasse gelden. En als je met tien man op het veld staat, is Schaerweijde net even te geroutineerd om het dan nog uit handen te geven.’

‘Niet mooi, wel effectief’

Van Roon vindt echter dat zijn mannen terug kunnen kijken op een goed duel: ‘Het was niet mooi, wel effectief tegen een team met een budget van vier ton dat gewoon kampioen moet worden. Alleen durven ze dat niet uit te spreken. Dat lef moet je eigenlijk wel hebben, vind ik.’

Tegen een topploeg moet je je kansen echter maken en dat lukte Victoria vooral in het eerste kwart niet. Van Roon: ‘Na vijf minuten landt een bal van ons op de binnenkant van de paal en even later krijgen we nog een mooie kans. Dan kan het 0-1 of zelfs 0-2 staan. Hockeyend kwamen we goed uit de voeten. Kort daarna krijgt Schaerweijde een corner cadeau en dan weet je het wel met Voerman achter de bal. Doodzonde.’

Hoe dan ook, de kale feiten liegen niet. ‘Wij zullen snel puntjes moeten pakken. Volgende week spelen we thuis tegen Nijmegen, dan moet het maar eens gebeuren. Het is elke week bloed aan de muur in de Promotieklasse, keihard knokken, dat weten we nu.’

Met twee overwinningen uit drie duels is Nijmegen op een goede wijze gestart aan het nieuwe seizoen. Na Qui Vive (winst), HBS (verlies) en de 6-2 zege op Voordaan kan het team van trainer-coach Bas Boogaard zich gaan voorbereiden op de wedstrijd van volgende week tegen Victoria.

Toch valt er wat captain Lars Leenen betreft nog weinig van te zeggen. ‘Ten eerste omdat ik de eerste drie ronden al veel gekke uitslagen heb gezien en daarnaast hebben we de grote ploegen uit deze Promotieklasse nog niet gehad. Toch denk ik dat wij ons met deze selectie moeten kunnen richten op het linkerrijtje. We zijn weliswaar enige routine kwijtgeraakt (Olaf Beks, Florian Verhagen en Mees Verhaaf, red.), maar we kregen er ook jong talent voor terug.’

Twee treffers spitsentalent

Een van die jonge aanstormende spelers is Guus Jansen. Eind vorig seizoen maakte hij als eerstejaars A al zijn debuut in Heren 1, nu maakt hij vast onderdeel uit van het Nijmeegse vaandelteam. En tegen Voordaan kwam de aanvaller tot twee doelpunten. De 2-1 vlak voor rust en de 3-1 kort na de onderbreking kwamen van zijn stick. ‘Laten we hopen dat hij een poosje bij ons blijft, want we hebben het vaker meegemaakt in Nijmegen dat we goede jonge spelers kwijtraakten’, aldus Leenen.

Revanche voor nederlaag

Tegen Voordaan ontwikkelde het spelbeeld zich gunstig voor Nijmegen. Na de 3-1 kantelde de wedstrijd licht, doordat Voordaan via een rake corner door wie anders dan Adriaan Stolk met de aansluitingstreffer kwam.

Leenen: ‘We weten dat Voordaan al jaren een hele goede strafcorner heeft, maar dit team beschikt ook over hele handige jongens in de voorhoede. Gelukkig maakten we relatief snel na hun 3-2 de 4-2 en vanaf dat moment vond ik dat we het niet meer uit handen mochten geven. Voordaan had niets meer te verliezen en wilde iets forceren. Daardoor kregen wij in de slotfase de kans om nog de 5-2 en de 6-2 te scoren. Dat laatste klinkt makkelijk, maar ik ben blij dat we ze gewoon gemaakt hebben.’

De captain is blij dat het team zich gerevancheerd heeft voor de late nederlaag van vorige week tegen HBS. ‘Wij gaven de overwinning in de laatste vijf minuten weg. Dat was doodzonde en onnodig. Gelukkig zijn wij in staat om thuis iets extra’s te geven, zeker met het geluid van ons publiek erbij.’